Jelentősen romlott a katonai helyzet a keleti fronton a több mint két éve orosz támadás alatt álló Ukrajnában – közölte szombaton Olekszandr Szirszkij, az ukrán hadsereg parancsnoka.

A parancsnok szerint a negatív fejlemények elsősorban annak tudhatók be, hogy a Donyeck megyei Csasziv Jar felé előrenyomuló orosz hadsereg a március közepén tartott oroszországi elnökválasztás után jelentősen fokozta támadó hadműveleteit.

Az orosz hadsereg ukrán állásokat támad Liman, Bahmut és Pokrovszk térségében rohamcsapatokkal, páncélozott járművek támogatásával – írta Szirszkij a Telegram üzenetküldő alkalmazásban.

Ukrajna, Ukrán, Orosz, Oroszország, háború, konfliktus, 2024.04.09., UkránOroszháború,
Az orosz védelmi minisztérium felvételén Fagot páncéltörő tankelhárító rakétával lőnek ukrán állásokra egy meg nem nevezett helyszínen 2024. április 7-én
Fotó: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium

Szerinte ezt a meleg és száraz idő tette lehetővé, amelynek révén a nyílt területek megközelíthetővé váltak a tankok számára.

Csasziv Jar nem egészen 30 kilométerre délre fekszik Kramatorszktól, a megye ukrán kézen lévő területének legnagyobb városától, és az ukrán hadsereg számára fontos vasúti és logisztikai csomópont. Kijev szerint a város már „állandó tűz alatt van”.

Közleményében Szirszkij azt is leszögezte, hogy a „leginkább problémás” övezeteket már megerősítették, egyebek mellett légvédelmi eszközökkel. 

Hozzátette, hogy ismét felmerül „az ellenség műszaki fölényének kérdése a fejlett technikát képviselő fegyverek terén.” „Nem így fogunk legyőzni egy nálunk nagyobb ellenséget” – szögezte le az ukrán parancsnok, aki szerint az ukrán katonaság kiképzését is javítani kell.

Forrás

Hirmagazin.eu