Az amerikai kongresszus megszavazta a régóta halogatott a 95 milliárd dolláros támogatási csomagot, amelyből a legnagyobb rész Ukrajnának és Izraelnek jut.

A republikánusok által ellenőrzött amerikai képviselőház szombaton megszavazta azt a 95 milliárd dolláros csomagot, amelyből Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak nyújtanak támogatást – közölte a Reuters. Több mint két hónapja a demokrata többségű szenátus már jóváhagyta a törvényt.

Ám a törvényhozás alsó házában a republikánusok képviselők – Donald Trump biztatására – mindeddig akadályozták a javaslat elfogadását. Azt akarták elérni, hogy a Kongresszua egyidőben tárgyalja az USA déli határainak megerősítését célzó pénzügyi csomagot a három ország katonai segélyezésével együtt.

Videó

Ugyanakkor Joe Biden elnöktől Mitch McConnellig, a szenátusi republikánus vezetőjéig, felszólították Mike Johnson képviselőházi elnököt, hogy ne halogassa tovább a szavazást és terjessze elő a törvényjavaslatot. Johnson ezen a héten úgy döntött, hogy figyelmen kívül hagyja 218-213 arányú republikánus többség akaratát és napirendre tűzi szavazását.

Emiatt saját párttársai Mike Johnson eltávolítását követelték. Ám – legnagyob meglepetésre – Donald Trump április 12-én támogatásáról biztosította Johnsont és egy csütörtöki közösségi médiában megjelent bejegyzésében azt mondta:

Ukrajna túlélése fontos az Egyesült Államok számára.

A most jóváhagyott pénzügyi keret legfontosabb része az Ukrajnának szánt újabb, ezúttal 60,84 milliárd dollár. Ugyancsak jelentős összegek jutnak Izraelnek, valamint Tajvannak és szövetségeseinek az indiai-csendes-óceáni térségben is. A törvény azzal is fenyeget, hogy az USA betiltja a kínai tulajdonú TikTok közösségimédia-alkalmazást valamint a lefoglalt orosz vagyontárgyakat esetleges átruházzák Ukrajnának.

Volodimir Zelenszkij: hálás vagyok az Egyesült Államok Képviselőházának

Az ukrán elnök az X-en közzétett bejegyzésében mondott köszönetet az amerikai törvényhozás mindkét pártjának, különösen pedig Mike Johnson házelnöknek. Mint mondta ez a döntésért, amely „a helyes úton tartjaa történelmet”.
A demokrácia és a szabadság mindig globális jelentőséggel bír, és soha nem fog kudarcot vallani, amíg Amerika segít megvédeni őket – hangoztatta Zelenszkij elnök. Úgy vélte, hogy a ma elfogadott létfontosságú segélytörvény megóvja ezrek életét menti meg, és megakadályozza a háború továbbterjedését.
„A békét és a biztonságot csak erővel lehet elérni” – hangsúlyozta az ukrán államfő.
Végezetül reményét fejezte ki, hogy a törvényjavaslatokat a Szenátus támogatja, és Biden elnök mielőbb aláírja.

Forrás

Hirmagazin.eu