Home Főhírek Időjárás Újra itt a kánikula, kiadták a legmagasabb fokú riasztást

Újra itt a kánikula, kiadták a legmagasabb fokú riasztást

0
EgészségKalauz

Közleményt adott ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ, amelyben azt írják, hogy az országos tisztifőorvos csütörtöktől szombatig az ország egész területére harmadfokú hőségriasztást adott ki.

Harmadfokú hőségriasztást léptet életbe csütörtöktől szombat éjfélig az ország egész területére az országos tisztiorvos a meteorológiai szolgálat előrejelzése alapján, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlására.

Mire kell figyelni a hőségben?

A magas hőmérséklet károsan befolyásolja az egészségi állapotot; kiemelten veszélyes a hőség az idősekre, a gyermekekre és a fizikai munkát végzőkre

– hívta fel a figyelmet a katasztrófavédelem honlapja.

Az idősek körében a magas hőmérséklet szív- és érrendszeri panaszokat okozhat, ezek észlelésekor haladéktalanul orvoshoz kell fordulni, továbbá érzékenyen reagálhatnak a gyógyszereket szedő betegek is.

Hőség Budapesten. FOTÓ: CSUDAI SÁNDOR – ORIGO

A KÁNIKULA IDEJÉN – KIEMELTEN 11-15 ÓRA KÖZÖTT – MINDENKI TARTÓZKODJON HŰVÖS HELYEN, KERÜLNI KELL A SZERVEZETET TERHELŐ FIZIKAI MUNKÁT.

A munkába, bevásárlásra indulók vigyenek magukkal elegendő folyadékot, és ne feledkezzenek meg a napvédő krémek használatáról, valamint a sapka, kalap viseléséről sem

– tanácsolja az oldal.

A strandolók is vonuljanak árnyékba a kritikus időszakban, és használjanak magas faktorszámú napvédő krémet.FELHEVÜLT TESTTEL TILOS A VÍZBE UGRANI.

A közlemény azt is kéri, hogy fokozott óvatossággal vezessenek az autóval közlekedők, vigyenek magukkal több, lehetőleg hűtött folyadékot. Még néhány percre se hagyják a gyermekeket, házi kedvenceket a parkoló autóban!

Ha bárki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot.

A nagy hőségben a növényzet is szárazabb, könnyebben meggyulladhat, egymást érik az esetenként több száz hektáros szabadtéri tüzek.

IDÉN NYÁRON MÁR 3660 TŰZ KELETKEZETT A SZABADBAN.

A hőségriasztás ideje alatt a természetben inkább senki ne gyújtson tüzet, a kerti bográcsozásnál, grillezésnél pedig ne hagyják felügyelet nélkül a tüzet! Továbbra is tilos tarlót égetni, és mivel tűzgyújtási tilalom van érvényben az egész országban, erdőkben és azok kétszáz méteres környezetében sem szabad tüzet gyújtani.

origo

Hirmagazin.eu

Exit mobile version
Megszakítás