10.5 C
Budapest
2024. február. 24. szombat

Szakértő: a német agrártüntetésekről más társadalmi csoportok is átvehetik a példát

Dátum:

Megosztás:

Napok óta tart a németországi gazdák tüntetéssorozata, hétfőre tervezik a tiltakozó akcióhét csúcspontját Berlinben. Schenk Richardot, a Mathias Corvinus Collegium kutatóját kérdeztük. Szerinte a kormány az EP-választások előtt nagyon nagy politikai problémákkal fog szembenézni.

A rendőrség hétfőn 5500 traktorra és 10 ezer résztvevőre számít a berlini tiltakozások csúcseseményén, de már az elmúlt napokban összegyűlt 1500 traktor a Brandenburgi kapu és a parlament között, ami az InfoRádió által megkérdezett szakértő szerint azt jelenti, hogy a várt számokat a valóság felül fogja írni.

De mi váltotta ki ezeket a tüntetéseket?

„Az agráriumra vonatkozó több féle adó megemelése különösen a kistermelőket sújtotta aránytalanul magasan, mert nekik hektárarányosan több gépük van, mint a nagyoknak. De az intézkedés már csak az utolsó csepp volt a pohárban, a bürokrácia, az állami előírások mennyisége és a környezetvédelmi feladatok miatt egzisztenciális nehézségek elé néznek” – mondta Schrenk Richard, a Mathias Corvinus Collegium kutatója.

Mindeközben Olaf Scholz önmérsékletre és a szélsőségek elkerülésére szólította fel a gazdákat, úgy fogalmazott, egy demokráciában nincs helye az erőszakra való felhívásnak és a személyes fenyegetéseknek. Az atrocitások veszélyéről Schrenk Richard azt mondta, igaz, hogy a politikai akcióhét elején még voltak hangok a baloldalról, amelyek azt mondták, hogy ezek szélsőjobbos tüntetések, azonban „vasárnap este már a német köztelevízióban is bemondták, hogy ez nem valós”.

„Mi tegnap este

végigmentünk a tüntető traktorosok előtt, akik itt voltak már, mindenki azt mondta, hogy nagyon figyelnek arra, hogy ne legyenek radikális, szélsőjobboldali résztvevők közöttük,

nagyon igyekeztek, hogy nagyon tiszta legyen a tüntetés, hogy jó példát tudjanak mutatni” – húzta alá.

A közvélemény-kutatások jó ideje azt mutatják már, hogy nem túl népszerű a német „jelzőlámpa-koalíció”. Hogy az országossá vált demonstrációnak milyen további hatással lehet, arról azt mondta, nagyon sokan nem érzik, hogy a hétköznapi emberek érdekeit képviselné ez a kormány.

„Találkoztunk egy gépjárműszerelővel a tüntetésen, ő úgy érzi, hogy négy alkalmazottra már annyi adót fizet és annyi állami terhe van, annyi pénzt visz ki a zsebéből ez, hogy a gyerekeit nem tudja eltartani. Ilyen szempontból a gazdák tüntetései példát jelentenek más társadalmi csoportok számára is. Ha a kormány a gazdatüntetésekkel nem tud mit kezdeni, akkor az EP-választások előtt nagyon nagy politikai problémákkal fog szembenézni” – nyomatékosította Schrenk Richard.

KAPCSOLÓDÓ HANG

Forrás

HIRMAGAZIN.EU

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Egy nagyon megható film a mindennapos küzdeni akarásról és küzdelemről – A boldogság nyomában – videó

Chris Gardner mindent elkövet, hogy a családja boldogan, biztonságban éljen. Ám a szerencse valahogy sosem szegődik mellé. Bár...

4 millió 699 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,5%

2024 januárjában a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest lényegében nem változott, 4...

Van élet 1 millió dollár alatt?

Újraformálódik a startup piac.. A változásra az inkubátoroknak is reagálni kell Az elmúlt évben jelentősen zsugorodott a nemzetközi és a...

Kijevbe utazott Ursula von der Leyen a háború évfordulója alkalmából, már nagyon várja a találkozást a ukrán elnök és az EB elnöke!

Kijevbe utazott az Európai Bizottság elnök. e a háború évfordulója alkalmából. Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen...