Napok óta tart a németországi gazdák tüntetéssorozata, hétfőre tervezik a tiltakozó akcióhét csúcspontját Berlinben. Schenk Richardot, a Mathias Corvinus Collegium kutatóját kérdeztük. Szerinte a kormány az EP-választások előtt nagyon nagy politikai problémákkal fog szembenézni.

A rendőrség hétfőn 5500 traktorra és 10 ezer résztvevőre számít a berlini tiltakozások csúcseseményén, de már az elmúlt napokban összegyűlt 1500 traktor a Brandenburgi kapu és a parlament között, ami az InfoRádió által megkérdezett szakértő szerint azt jelenti, hogy a várt számokat a valóság felül fogja írni.

De mi váltotta ki ezeket a tüntetéseket?

„Az agráriumra vonatkozó több féle adó megemelése különösen a kistermelőket sújtotta aránytalanul magasan, mert nekik hektárarányosan több gépük van, mint a nagyoknak. De az intézkedés már csak az utolsó csepp volt a pohárban, a bürokrácia, az állami előírások mennyisége és a környezetvédelmi feladatok miatt egzisztenciális nehézségek elé néznek” – mondta Schrenk Richard, a Mathias Corvinus Collegium kutatója.

Mindeközben Olaf Scholz önmérsékletre és a szélsőségek elkerülésére szólította fel a gazdákat, úgy fogalmazott, egy demokráciában nincs helye az erőszakra való felhívásnak és a személyes fenyegetéseknek. Az atrocitások veszélyéről Schrenk Richard azt mondta, igaz, hogy a politikai akcióhét elején még voltak hangok a baloldalról, amelyek azt mondták, hogy ezek szélsőjobbos tüntetések, azonban „vasárnap este már a német köztelevízióban is bemondták, hogy ez nem valós”.

„Mi tegnap este

végigmentünk a tüntető traktorosok előtt, akik itt voltak már, mindenki azt mondta, hogy nagyon figyelnek arra, hogy ne legyenek radikális, szélsőjobboldali résztvevők közöttük,

nagyon igyekeztek, hogy nagyon tiszta legyen a tüntetés, hogy jó példát tudjanak mutatni” – húzta alá.

A közvélemény-kutatások jó ideje azt mutatják már, hogy nem túl népszerű a német „jelzőlámpa-koalíció”. Hogy az országossá vált demonstrációnak milyen további hatással lehet, arról azt mondta, nagyon sokan nem érzik, hogy a hétköznapi emberek érdekeit képviselné ez a kormány.

„Találkoztunk egy gépjárműszerelővel a tüntetésen, ő úgy érzi, hogy négy alkalmazottra már annyi adót fizet és annyi állami terhe van, annyi pénzt visz ki a zsebéből ez, hogy a gyerekeit nem tudja eltartani. Ilyen szempontból a gazdák tüntetései példát jelentenek más társadalmi csoportok számára is. Ha a kormány a gazdatüntetésekkel nem tud mit kezdeni, akkor az EP-választások előtt nagyon nagy politikai problémákkal fog szembenézni” – nyomatékosította Schrenk Richard.

KAPCSOLÓDÓ HANG

Forrás

HIRMAGAZIN.EU