4.6 C
Budapest
2024. április. 17. szerda
HomeHírekFőhírekSulyok Tamás az új köztársasági elnök

Sulyok Tamás az új köztársasági elnök

Megválasztotta Sulyok Tamást köztársasági elnökké az Országgyűlés hétfőn. Az Alkotmánybíróság elnöke, aki a tisztségre egyedüli jelölt volt, 134 támogató szavazatot kapott a titkos voksoláson.

Sulyok Tamás megválasztása utáni beszédét ezzel kezdte: az Alkotmánybíróság elnökeként kaptam jelölést az elnöki posztra, ezért nem várhatnak tőlem politikai gondolatokat. A jog szeretete és tisztelete határozza meg tevékenységemet régóta.

Az új elnök először feleségének köszönte meg azt a támogatást, amelyet már 50 éve kap tőle.

Arról is beszélt, hogy a jog által meghatározott értékek nem képezhetik vita tárgyát, a politika esetében ez nincs mindig így.

Kiemelte, hogy példaértékűnek tartja az Alkotmánybíróság vitakultúráját, ahol acsarkodásnak, egymásra mutogatásnak nincs helye.

Sulyok tamás bemutatkozó videója

Köztársasági elnökként bizalmat szeretne építeni – hangsúlyozta az új államfő.

Európáról is beszélt Sulyok Tamás, mint mondta, olyan Európát szeretne, ahol az értékek előbbre valók, mint az érdekek.

Az állami szuverenitást is az alkotmányosság felől közelíti meg, hangsúlyozta.

Kegyelmi és kitüntetési ügyekben a teljes átláthatóság híve vagyok – emelte ki az új elnök.

Sulyok Tamás hangsúlyozta, megadatott számára, hogy dolgozon a végeken és a váraknál egyaránt a jog területén. A jog szeretetét édesapjától és bátyjaitól tanulta. A jog szeretete és tisztelete nyomta rá bélyegét szakmai és emberi kapcsolataira egyaránt. Édesanyja és felesége nem volt és nem jogász, így volt biztosított a „családon belül a szakbarbárság rémének elkerülése”.

Mint mondta: a jog alapgondolata a modern társadalomban az emberi szabadság és jogegyenlőség biztosítása azzal, hogy az állam és minden hozzá hasonló entitás előre látható és jogkövetkezményeket is tartalmazó garanciális szabályokkal keretek közé szorítja működését.

Számomra minden hatalom csak a jog keretei között értelmezhető – hangsúlyozta.

Kiemelte azt is: számára a politikai megközelítések akkor váltak érzékelhetővé, ha azok a közjog által meghatározott keretrendszerben értelmezhetők voltak, tehát alapvetően közjogi és alkotmányjogi problémákat tud érzékelni abból a nagy rendszerből, amit a politika szóval szoktak leírni.

Sulyok Tamás azt ígérte, hogy a köztársasági elnöki székből is az alkotmányos alapjogok és értékek méltányos kiegyenlítésén fog dolgozni.

Sulyok Tamás első államfői beszédében azt mondta: magyarsága alapvető mozgásformája, mindene ide kötődik. Azt is mondta, hogy a magyarság európaiság nélkül nem értelmezhető, a Szent Korona csak az európai kontextusban nyer értelmet.

Hangsúlyozta: aki magyar, az európai is, hogy milyen lesz Európa, az a tagállamokon múlik.

Olyan Európát szeretne, ahol az uniós intézményekben jogi munka folyik, szerinte a tagállami alkotmányos rendből tud kialakulni egy közös európai értékrend.

Forrás nyomán

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

weblap4u banner
Pannon Work