A miniszterelnök napirend előtti szónoklatára az ellenzéki pártok vezérszónokai reagáltak. Gyurcsány Ferenc pedofilbarát miniszterelnöknek nevezte Orbán Viktort, Bedő Dávid pólóban jelent meg az ülésteremben, Simicskó István pedig kritizálta emiatt. Toroczkai László a kormányoldal és a balliberálisok összejátszásáról beszélt, Ungár Péter pedig a magyar gazdaság kiszolgáltatásáról a kínai és a német tőkének. Kocsis Máté hordának nevezte az ellenzéket.

Orbán Viktor miniszterelnök 13 perces parlamenti idénynyitó beszédére az ellenzéki pártok szónokai reagáltak.

Tordai Bence (Párbeszéd) először azt kérte, egy percre állva, némán emlékezzenek az orosz börtönben elhunyt ellenzéki politikus, Alexej Navalnij életére és munkásságára, de felszólításának a kormányoldali politikusok nem tettek eleget. Ezt követően a parlamenti képviselők teljes közössége nevében bocsánatot kért a bicskei gyermekotthon pedofilbűneinek áldozataitól, illetve az érintett családoktól, és hosszan ecsetelte Novák Katalin köztársasági elnök, valamint Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter felelősségét. Ezen a ponton Tordai Bencétől – egy keményebb szófordulata után – Kövér László házelnök elvette a szót.

Bedő Dávid, a Momentum új frakcióvezetője következett, aki hiányolta a kegyelmi ügy részleteinek nyilvánosságát, és Orbán Viktor felelősségvállalását követelte. Szerinte az országban senki nem hiszi el, hogy nem tudott az ügyről a kormányfő, arról, hogy „miért kapott kegyelmet egy pedofilsegítő”. Kapcsolódó kérdéseit hosszan sorolta, érintve Tarlós Istvánt és Áder János testvérét is, valamint az „Orbán család ügyvédjét”. Ő is hiányolta a miniszterelnök bocsánatkérését azoktól a gyerekektől, akiket „szexuálisan bántalmaztak a maguk kitartottjai”. Szerinte a gyermekvédelem a kormányoldalnak „csak addig fontos a gyermekvédelem, amíg óriásplakátokra lehet tenni”, az új törvény pedig szerinte uszítás lesz a homoszexuálisok ellen.

Ungár Péter az LMP frakcióvezetőjeként arról beszélt, 282 625 forintot keres egy gyermekvédelmi dolgozó 5 év gyakorlattal egy dunántúli intézményi dolgozó. Szerinte a Fidesz-hívők is tudják, hogy a gyermekvédelemben dolgozók megbecsültsége kritikán aluli, ezért érdemi béremelést követelt számukra. Hiányolta a kormányfő beszédéből a zöld átállásról az évértékelőn hallott terveket, ezen a ponton megjegyezte, hogy a kormány a német és a kínai tőkének akarja kiszolgáltatni a magyar gazdaságfejlesztést. De „Sóskút már fellázadt” az ügyben, és hiába kerüli Orbán Viktor az akkumulátorgyár kifejezést. A víz védelmével kapcsolatban pedig arra kérte a miniszterelnököt, hívja fel barátját, Áder Jánost. Végül megköszönte a köztársasági elnök megbuktatását azoknak a Fidesz-szavazóknak, akiket a közelmúltban a közvélemény-kutatók elértek.

Lukács László György (Jobbik) a gyermekvédelmi rendszer teljes reformját követelte. Szerinte a hatalmi felelősség „relokalizálására” van szükség, nem koncentrálódhat a hatalom a „Karmelitába”, az államfőválasztást márpedig az emberekre kell bízni. Szerinte az sincs rendjén, hogy még a magyaroknak kell repülőt venni ahhoz, hogy a svédek csatlakozhassanak a NATO-hoz, emellett még arról beszélt, hogy az EU-val rendezni kell a viszonyt, bérfelzárkóztatás kell – ehhez vezető politikát – és Róna Péternek pedig bejutnia az Európai Parlamentbe – ismert, ő a Jobbik-Konzervatívok listavezetője a nyári választáson.

Toroczkai László (Mi Hazánk) újra Orbán Viktor szavahihetőségét vette elő, illetve az általa létrehozott rendszer működésképtelenségére. Szerinte több területen is „egy gyékényen árulnak” a balliberálisokkal, ilyen az oltások ügye, a NATO-é, Ukrajnáé – ahol hozzájárult a kormány Ukrajna finanszírozásához az ígéret ellenére -, a vendégmunkásoké, a gazdaságpolitikáé is. Hangsúlyozta, a Mi Hazánk a magyar munkaerőre és terményekre építene. Szembesítette a kormányfőt az üzemanyagárral is, annak jövedéki adójával és áfájával egyaránt. Hosszasan sorolta a példákat, amelyek arra mutatnak, hogy magyarországi cégek távolról jött munkavállalókra cserélik a magyar munkaerőket.

Tóth Bertalan (MSZP) arról beszélt, hogy a kormány gazdasági válságba sodorta az országot, sokan nem jönnek ki a fizetésükből, a szociális és az egészségügyi rendszer romokban van, a bizalmi válságban pedig „szégyenkezni kell” a kormány tevékenysége miatt. Kárhoztatta a kormányt, amelyet ma már nem véletlenül hív a köznyelv „pedofidesznek”. Azt kérte, hogy ha Novák Katalin és Varga Judit lemondása erősíti a kormányoldalt, akkor „végezzenek még pár ilyen erősítő gyakorlatot”. Kérte Orbán Viktort, hogy valljon színt, ő utasította-e Varga Juditot, hogy írja alá a bicskei bűnös kegyelmi kérvényét. Üzente a leendő köztársasági elnöknek, hogy a gyermekjogi rendszerrel alapvető problémák vannak, hiába „nem kerültek ilyen ügyek az Alkotmánybíróság elé”, idézte Sulyok Tamás korábbi AB-elnöki szavait.

A KDNP frakcióvezetője, Simicskó István következett, aki szerint a kormányfő részletesen kifejtette a helyzettel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. Bedő Dávidot az öltözködése miatt kárhoztatta – Bedő pólóban jelent meg a parlament ülésén -, de a többi ellenzéki képviselőt is számon kérte amiatt, hogy nem Orbán Viktor szavaira reagáltak, amikor arra kellett volna. „Ami előttünk áll, az egy még szigorúbb törvény elfogadása” – tért át a leendő gyermekvédelmi törvény ügyére. Jelezte, frakciója egyöntetűen támogatja Sulyok Tamás államfővé választását, majd megjegyezte, valóban volt vita köztük Svédország NATO-csatlakozásának támogatásáról, de a vezető végül a kérésnek elegeet téve Budapestre utazott a félreértések tisztázására. „Nem tűrtük el, hogy mások mondják meg, mit tegyünk” – tette hozzá. Szavait azzal zárta, hogy Gyurcsány Ferenc sértő megjegyzést tett a keresztény emberekre a hétvégén.

Gyurcsány Ferenc (DK) azokról a dolgokról beszélt, amelyektől undorodunk: a pókoktól, a békáktól, és azoktól a férfiaktól, akik kisgyermekek bugyijában turkál. „Bátran állíthatom, hogy itt ül velünk szemben az ország első pedofilbarát miniszterelnöke” – húzta alá, majd idézett a Szentírásból. A kormányfőnek szerinte tudnia kell, hogy nincs bűnbocsánat bűnbánat nélkül. Hiányolta, hogy kérdezhessen az államfőjelölttől. „Most már értik, hogy miért Orbán Viktor a felelős a pedogilbotrányért és a pedofilhálózatért is” – mondta még a volt miniszterelnök.

Kövér László ezen a ponton kivárt kicsit, majd szót adott Kocsis Máténak.

Kocsis Máté (Fidesz) az ellenzéket kárhoztatta azért, amiért a kilőtt szemű Nagy László halálakor az ő emlékére nem tartottak egy perces néma gyászszünetet, „serpenyőgyárak állnak sorban a receptért”, olyan „bőr van az ellenzék képén”. Az ellenzéki morajra reagálva megjegyezte, „a horda nem nyugszik”, majd aláhúzta, az ellenzék nem szavazta meg a korábbi gyermekvédelmi törvényt, például a pedofilnévsor nyilvánosságára vonatkozó javaslatot sem. Végül arról beszélt, Novák Katalin és Varga Judit vállalta tettei következményeit, míg Varju László (DK) nem, „ön egy bűnöző, Varju elvtárs!”. Kárhoztatta még Fekete-Győr Andrást is, aki hatóság elleni erőszakért lett elítélve a közelmúltban.

Forrás

Hirmagazin.eu