A magyar feltaláló, aki nem nagyon bízott a hatóságokban, a dolgait inkább egy ügyvédre bízta.

Óriásit hibázott, rossz képviselőt választott: a zsarolóvá lett ügyvéd és bandája százmilliós vagyont zsaroltak ki a szerencsétlen ügyfélből.

Most a terrorelhárítás kommandósai vitték el az egész bagázst.

Az ügyfél egy feltaláló-üzletembertől, akinek kozmetikai cége van, több száz milliós vagyont zsaroltak ki az évek alatt – ingatlanokat, stb. –, mondván, különben megölik.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség bűnszövetségben, súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás bűntette és más bűncselekmények miatt folytat nyomozást, amelyben a rendőrséggel és a Terrorelhárítási Központtal közös akciót hajtottak végre a budapesti ügyvéd és társai elfogása érdekében – közölte a Fővárosi Főügyészség.

A megalapozott gyanú szerint egy negyvenhárom éves budapesti ügyvéd férfi 2014-ben megbízást kapott a feltaláló üzletembertől, hogy lássa el a kozmetikai termékeit forgalmazó cégét érintő ügyvédi feladatokat. Az ügyvéd felismerte, hogy megbízója bizalmatlan a hatóságokkal szemben, így elhatározta, hogy – ügyfelét kihasználva – csalárd módon jut anyagi előnyhöz.

Elhitette az ügyfelével, hogy házkutatást tartanak majd nála, ezért elkért tőle több adathordozót, amelyek üzleti és személyes titkokat tartalmaztak. Miután nem következett be az ügyvéd által kitalált házkutatás, az adathordozókat nem adta vissza, hanem – megtévesztve az ügyfelét – egy társával hamisan azt állította, azokat a sértett védelme érdekében a Dunába dobták.

Az ezt követő években az ügyvéd az üzletember költségén és csak részben annak tudtával létrehozott több gazdasági társaságot, amelyeket a saját bizalmi embereivel töltött fel, és a cégek közötti pénzmozgások felhasználásával több mint százezer eurót tulajdonított el a feltalálótól.

Amikor az ügyfél 2017-ben felmondta a megbízást, az ügyvéd – több társával együtt – megzsarolta a sértettet, majd a következő évben több száz millió forintnyi vagyont – gyémántokat, készpénzt és ingatlant – szerzett meg tőle élet elleni fenyegetéssel.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség nyomozó ügyészei a Terrorelhárítási Központ munkatársainak és a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda rendőreinek segítségével nagyszabású, több budapesti és Pest megyei helyszínt érintő akcióban kutatásokat és elfogásokat tartottak. Ennek során a megalapozott gyanút alátámasztó bizonyítékokat, okiratokat, informatikai eszközöket, valamint vagyontárgyakat és kábítószert foglaltak le. A nyomozó ügyészek öt személyt hallgattak ki gyanúsítottként, akik közül hármat őrizetbe vettek.

A gyanúsítottakkal kapcsolatos esetleges további kényszerintézkedéseket érintő ügyészi döntések meghozatala folyamatban van.