7.7 C
Budapest
2022. december. 4. vasárnap

Sokéves tapasztalat után lehet valaki a tűzesetek Columbója

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

forrás: Kossuth Rádió/Napközben

Meghatározott szabályok szerint vonulnak ki a tűzoltók a helyszínre, de törekednek a túlbiztosításra. A tűzcsapokat rendszeresen ellenőrzi a katasztrófavédelem, a tűzesetek feltárásánál pedig a rendőrség is felhasználhatja a tűzvizsgáló megállapításait. Emellett praktikus tanácsok is elhangoztak az otthoni tűzesetek elkerülésére, eloltására a Kossuth Rádió adásában.

Szakzsargon szerint jelzőnek nevezi a tűzoltóság a betelefonálót. Az ügyeletes műveletirányító a bejelentés során azért kérdez, hogy minél pontosabb képet kapjon a tűzről, így a megfelelő eszközöket, és létszámú rajt tudja küldeni a lángok megfékezésére – nyilatkozta Dr. Kanyó Ferenc tűzoltó alezredes, a fővárosi katasztrófavédelmi igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője. Sokszor hangoztatatják a civilek, hogy túl sokat kérdezünk egy riasztáskor, de erre azért is szükség van, mert a betelefonálók – főleg, ha valakinek a saját tulajdona ég – felfokozott idegállapotban megfeledkeznek akár a pontos cím közléséről is. „Ha a kérdések helyett rögtön kivonulnánk, akkor sikertelen lenne a tűzoltás” – tette hozzá a szakértő. „Arra is törekekszünk, hogy lehetőleg több laktanyából küldjünk kocsikat, annak érdekében, hogy egy esetleges forgalmi dugó miatt biztosan a helyszínen legyünk. A budapesti tűzcsapokat állandóan ellenőrzi a tűzoltóság, szemrevételezik a csap tisztaságát, az elzáró szerelvényeket, a nyomást. Jegyzőkönyvet vesznek fel, és jelzik a vízműveknek, ha valami nincs rendben” – mondta el Kanyó Ferenc.

zűz
Tűzoltók dolgoznak Budapesten, az Alkotás utcában a Testnevelési Egyetem atlétikai csarnokánál, amely kigyulladt 2015. október 15-én hajnalban (MTI-fotó: Mihádák Zoltán)

Nem érheti az a vád a tűzoltókat, hogy későn érkeznének, persze, ha valakinek valamije ég, akkor minden másodperc soknak tűnhet. Ezt már Fentor László tűzoltó alezredes, országos tűzvizsgáló, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának munkatársa hangsúlyozta.

Tűzvizsgálónak születni kell

A „tűznyomozásról” a szakember elmondta: sok éves tapasztalat után jut el oda valaki, hogy meg tudja mondani, mitől is alakult ki a tűz. Vannak tanfolyamok, de alapvetően olyan attitűdökkel kell rendelkezni, amelyek nem mindenkinél adottak- mondta el Fentor László.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner

Kapcsolódó hírek

A foci VB eseményei.. – videók

Ma a franciák a lengyelekkel játszanak, 16.00 órakor, és 20.00 órakor Anglia Szenegállal.. Kivonatosan, itt tudod megnézni ami volt,...

Tiltakozást szervez a MOK az egészségügy átalakítása miatt: „Nincsen benne gyakorlatilag olyan intézkedés, ami ne adna lehetőséget a visszaélésre”..

Tiltakozó akciót tervez a Magyar Orvosi Kamara (MOK), miután a kormány nem vette figyelembe a javaslataikat, melyeket az...

Eltűnt két gyermek és egy fiatal lány!

Mindhármukat rendőreink jelenleg is keresik. A Budapesti Rendőr-főkapitányság XIV. Kerületi Rendőrkapitányság 01140-157/581/2022. körözési számon eljárást folytat az ismeretlen helyen...

27 milliárd dollárra perlik a hatóságokat a texasi iskolai lövöldözés áldozatainak hozzátartozói

Texasban 27 milliárd dollár (mintegy 11 ezer milliárd forint) kártérítésre tartanak igényt a 21 ember életét követelő májusi...