9.4 C
Budapest
2022. szeptember. 28. szerda

Sarkvidéki álmok

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Ha Oroszország messzi északi tájain beköszönt a hosszú sarki éj, megdermed az élet, és az álmok is megdermednek.

ÍRTA ÉS FÉNYKÉPEZTE: JEVGENYIJA ARBUGAJEVA

Aki egyszer eljut az Északi-sarkvidékre, az mindörökre a rabja marad, mondják. Jómagam a tundrán nőttem fel, így télidőben, iskolába menet gyakran láthattam az északi fényt. A költőien „sarki éjnek” nevezett két hónapos sötétség a kemény hideg mellett sajátos tudatállapottal is jár. Évek teltek már el azóta, hogy elköltöztem a Laptyev-tenger partjáról, szülővárosomból, Tyiksziből; azóta metropoliszokban élek, járom a világot. Mégis, az Arktisz máig delejes erővel vonz – hiányzik az elszigeteltség, a komótosabb életritmus. Ezen a jégbe dermedt tájon szabadon szárnyalhat a képzelet, itt minden tárgy jelképpé válik, minden színárnyalat jelentést nyer. Itt lehetek az, aki valójában vagyok.

Korotkij a jó tíz éve lekapcsolt világítótorony alatt. Valaha, ha nem volt tűzifája, a torony falának deszkáival fűtött a meteorológiai állomáson. A régi telep már nem működik, megépült az új állomás.
FORRÁS: JEVGENYIJA ARBUGAJEVA

Képeim főszereplői is így vannak ezzel. Történeteik akár egy könyv fejezetei. Mindegyik történet más álomról szól, de mindegyiket összekapcsolja a sarki táj olthatatlan szeretete. A remete, aki úgy érzi, tengeri hajón lakik. A fiatal nő, aki arról álmodozott, hogy kedvesével a világ peremén élhet.

Korotkij gyufaszálakból összerótt világítótorony makettje; mögötte mintha az arktiszi táj sziluettje rajzolódna ki a meteorológiai állomás falán. A tornyocska alatt szovjet kori kézikönyv, a címe: A tengerjég dinamikája.
FORRÁS: JEVGENYIJA ARBUGAJEVA
A hagyományait őrző, ősi mítoszait állhatatosan továbbadó és ezzel jövőjét is biztosító közösség. A sarkvidék feltárásáról és meghódításáról szóló hajdani szovjet álom maradéka. Mindegyik álomnak megvan a maga sajátos színvilága és hangulata. Mindenki, aki itt él, okkal döntött így. Az első álom álmodója, Vjacseszlav Korotkij sokáig volt a hodovarihai meteorológiai állomás vezetője a Barents-tenger egyik isten háta mögötti félszigetén.
Ezen az ósdi adóvevőn küldözgette Korotkij a hőmérséklettel, csapadékkal és egyéb időjárási tényezőkkel kapcsolatos mérési eredményeit a legközelebbi városba, a csaknem 800 kilométerre fekvő Arhangelszkbe.
FORRÁS: JEVGENYIJA ARBUGAJEVA

Olyan ezen a szűk, kopár földnyelven élni, mintha hajó fedélzetén lenne az ember, mondja a javakorabeli férfi. Amikor először találkoztunk, egyből feltűnt vitorlavászon zubbonya: a szovjet időkben hordott ilyet kabátot Tyiksziben a férfinép. Korotkij tősgyökeres poljarnyik, úgy ismeri az Északi-sarkvidéket, akár a tenyerét, világéletében itt dolgozott. Máig besegít a helyi időjárás-előrejelzés összeállításába. Kintről behallatszik a torlódó jég csikorgása és a rádióadó széltől tépázott kábeleinek fütyülése. Bent csönd honol; csak a léptek nesze és az időről időre megcsikorduló ajtó jelzi az idő múlását.

Arbugajeva elmagyarázza: „Apróságok ezek, de itt, a sarkvidéken aranyat érnek, Jevgenyija Kosztyikova [meteorológus és világítótorony-kezelő] arcára is egyből üdvözült mosolyt csaltak. Az almákat sietve, egyenként újságpapírba csomagolta, mint kincset érő ritkaságokat, nehogy megfagyjanak.”
FORRÁS: JEVGENYIJA ARBUGAJEVA

Korotkij háromóránként kimegy a farkasordító hidegbe, leolvassa a műszereket, és az adatokat mormolva jön vissza: „Erősödő, 40 kilométer/órás dél–délnyugati szél, 60 kilométer/órás lökésekkel. Csökkenő légnyomás. Hóvihar jön.” Mindezt a recsegő, avítt rádión jelenti is valakinek, akit életében soha nem látott. Egyik nap rám tört a búbánat, a sarki éj hatása alatt csapongani kezdtek a gondolataim. Egy csésze tea mellett föltettem Korotkijnak a kérdést: hogy bírja ki itt egyáltalán, magányosan múlatva az egyhangú napokat?

ng

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner

Kapcsolódó hírek

Kiderült, mikor érkeznek a III. Károly király portréját ábrázoló bankjegyek

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó, III. Károly király portréját ábrázoló fontbankjegyeket, amelyek várhatóan két év...

A kettős tömegű lendkerék feladata és meghibásodása

A kettős tömegű lendkerék feladata és meghibásodása A kettős tömegű lendkerék feladata a motor által termelt mozgási energia tárolása...

Jevgenyij Prigozsin állítja, Ő irányítja a Wagner-csoportot..

Jevgenyij Prigozsin állítása szerint 2014. május 1-jén született meg az orosz magánhadsereg. Jevgenyij Prigozsin Kreml-közeli orosz oligarcha hétfőn hivatalosan...

Putyin: Európának tisztelnie kell Moszkvát és Minszket!

A fehérorosz elnök pedig kijelentette: Európa jövője közös Oroszországéval és Fehéroroszországéval. Az európai országoknak tisztelettel kell viszonyulniuk Oroszországhoz és...