9.2 C
Budapest
2024. március. 2. szombat

Rezsicsökkentés: Akár százezreket is megtakaríthatunk

Dátum:

Megosztás:

Különösen azok idegeskedtek, akik havonta diktálják be a gázfogyasztásukat a szolgáltatónak. Ők jogosan hihették azt, hogy minden hónapban 144 köbméter gázt használhatnak kedvezményesen, ez azonban nem így lesz. A kulcs: a fogyasztási jelleggörbe.

Rengeteg aggódó kérdés árasztotta el az internetet az elmúlt napokban. Leginkább azok féltek, akik nem éves átalányt fizetnek, hanem havonta diktálják be a szolgáltatónak az elhasznált gáz mennyiségét. A rezsicsökkentés átalakításával ugyanis havonta 144, éves szinten pedig 1729 köbméter gázt lehet kedvezményes áron, 102 forintért megvásárolni.

Piggy,Bank,With,Coins,Near,The,Natural,Gas,Meter,At
Fotó: Shutterstock

Arányos számítás

Félelemre azonban semmi ok. A földgázellátásról szóló törvényben megalkották a fogyasztási jelleggörbe fogalmát. Ez azt jelenti, hogy a lakossági szokások alapján felosztották az éves gázfogyasztást havonta, arányosan. Ezt a jelleggörbét egy U alakú grafikonként képzeljék el, hiszen a téli értékek a fűtési szezon miatt sokkal magasabbak. E táblázat szerint például az éves gázfogyasztásunk 19,43 százalékát használjuk el januárban, míg 0,8 százalékát júliusban. A múlt csütörtökön megjelent kormányrendelet szerint a havonta diktáló felhasználók esetében a fogyasztási jelleggörbe alapján számítják a kedvezményesen felhasználható gáz mennyiségét. Ez azt jelenti, hogy az 1729 köbméteres limitet osztják fel arányosan, hónapról hónapra. Emiatt januárban közel 336, júliusban viszont alig 14 köbméter fogyasztásig jár majd a kedvezményes ár. Természetesen a nagycsaládosok számára a bővített kedvezményes keretet osztják fel havonta, így például egy háromgyerekes család januárban 452,48 köbméternyi gázt használhat el rezsicsökkentett áron, júliusban pedig 18,74-et.

Akár százezreket is megtakaríthatunk

Példának okáért vegyünk egy kétgyermekes családot, akik havonta diktálják fogyasztásukat, és a leghidegebb téli hónapban, januárban 400 köbméter gázt használnak el. A jelleggörbés számítás nélkül ők 144 köbmétert használhatnának kedvezményesen, a fennmaradó 256 köbméterért piaci árat kellene fizetniük. Ez esetben 14 688 + 191 232 = 205 920 forintba kerülne a gázszámlájuk. A jelleggörbés arányosítással 335,91 köbméterre fizetik a rezsicsökkentett árat, és 64,09 köbméterre a piaci árat. Így 34 263 + 47 875 = 82 138 forintos csekket küld majd nekik a szolgáltató. Látható tehát, hogy súlyos tízezreket spórolhatnak a családok a fogyasztási jelleggörbe figyelembevételével a gázszámlákon.

Nincs rakosgatás!

Fontos, hogy a kedvezményes keret nem vihető át egyik hónapról a másikra, azaz ha például a júliusi 13,91 köbméterből csak 6-ot használtunk el, a fennmaradó 7,91 köbméter úgymond elvész, azt nem teszi hozzá a szolgáltató semelyik havi kedvezményes mennyiséghez.

Rakosgatni viszont nem lehet, hiába fogyasztunk kevesebbet nyáron, ha nem érjük el a maximumot, akkor azt nem tehetjük át a következő hónapra – írja a Bors.

A nagycsaládosok a jelleggörbe szerint is többet fogyaszthatnak

Ennyi köbméter gázt használatnak el havonta rezsicsökkentett áron a családok

Hónap Jelleggörbe szerinti fogyasztás (százalék) Átszámított kedvezményes fogyasztási limit (köbméter)
január 19,4281 335,91
február 16,3743 283,11
március 14,0081 242,20
április 8,0834 139,76
május 2,8712 49,64
június 0,9973 17,24
július 0,8046 13,91
augusztus 0,8877 15,34
szeptember 1,7422 30,12
október 5,8505 101,16
november 11,7688 203,48
december 17,1838 297,11

ripost

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Ha most cselekszünk, ontani fogja a virágot a muskátli

Bár még nincs itt az idő, hogy kitegyük a szabadba pompázni kedvenc cserepes virágunkat, a muskátlit, már kezdhetjük az...

Dúvadrekord a Bakonyban – képek

A Képesfa Vadásztársaság mesébe illő területén mutatta be a Bakonyi tájegység idei dúvadterítékét. Az egy híján száz dúvaddal...

Acsa: eladó villa, kastély 13 szobás – 5,197,5 millió Ft, de akkor ez mennyi? .. Te mit gondolsz?

5 Milliárd 197 Millió 500 ezer, vagy 5,197,5 millió Ft, azaz 51.975.000.000.- Ft? Na ne nézzük meg a képeket,...

Szellemvárosként pusztul Hajmáskér egykori csodája

Hajmáskér arculatának bő egy évszázada meghatározó eleme egy impozáns épülettömb. A hajdani tüzérségi laktanya kastélyszerű parancsnoki épülete és...