A gödi Samsung-gyár 2019 és 2022 között rendkívül nagy mennyiségű, 88 tonna mérgező hatású oldószert bocsátott ki a levegőbe a légszennyezettségi adatok szerint. A rákkeltő nehézfémek kibocsátása is jóval a határérték felett volt – írja az index.hu

Ijesztő mértékű szennyezések történtek a gödi akkumulátorgyárban és annak környezetében. Mind a gyár által kibocsátott mérgező anyagok mennyisége, mind a gyáron belüli vizsgálatok azt igazolják, hogy a cég a legalapvetőbb környezet- és munkavédelmi elvárásoknak sem képes megfelelni − írta meg az Átlátszó.

A lap kikérte Göd város és a Samsung-gyár 2021-es és 2022-es légszennyezettségi adatait. Ezekből az derül ki, hogy az akkugyár működése  jelentős mértékben terheli  a város levegőjét, a szén-dioxid mennyisége például a 2018-as évhez képest a hétszeresére nőtt.

De az igazán aggasztó szám az elektródagyártás során használt mérgező szerves oldószer, az N-metil-2-pirrolidon (NMP) kibocsátott mennyisége. A magzatkárosító hatású oldószerből 88 tonna került a környezetbe a 2019 és 2022 között.

A Samsung mérései szerint a légszennyező anyagok kibocsátása nem haladta meg az előírt határértékeket. Azonban a cég a gödi akkugyárban nem a jogszabályban előírt kibocsátási határértéket alkalmazta − derül ki a dokumentumokból.

A 2021-ben a levegőbe került 81,4 tonna, vízben nagyon jól oldódó NMP a gyár által kibocsátott jelentős mennyiségű vízgőzzel, illetve a csapadékkal együtt nagy távolságokba is eljuthatott – állítják a lap által megkérdezett szakértők. Biológiailag gyorsan lebomló anyagról van szó, amely vizes környezetben mérgező hatású. Azt azonban a hatóságok nem vizsgálták, hogy hová és mennyi juthatott el a nagy mennyiségű, levegőbe kikerült oldószerből, s ez milyen környezeti és egészségügyi veszélyt jelentett.

Forrás

Hirmagazin.eu