23.1 C
Budapest
2023. szeptember. 25. hétfő

Rendkívüli lépések kellenek, hogy a nyugdíjasok megússzák az őszt: lecsapott a drágulás, a szakértő szerint ezt kellene azonnal megtenni

Dátum:

Megosztás:

Rendkívüli, korai nyugdíjemelésre lenne szükség ahhoz, hogy a nyugdíjak megtarthassák vásárlóerejüket

– állítja a szakértő.

A nyugdíjas-infláció még sosem volt olyan magas, mint amekkorát most mért a Központi Statisztikai Hivatal.

Sosem volt még ilyen magas, 13,8 százalékos a nyugdíjas-infláció, de az eddigi emelések nem követték egészében ezt – mondta el a Jazzy Rádió Millásreggeli című műsorában Farkas András nyugdíjszakértő. Mivel az emelés eddig 8,9 százalékos volt, a különbség ahhoz, hogy a nyugdíjak vásárlóereje a pénzromlást kövesse, további 4,9 százalék emelésre van szükség – közölte.

Korábban azt írtuk: a nyugdíjas fogyasztói kosarat, és így végeredményben a nyugdíjas inflációt azért elemzik külön, mert a nyugdíjasok és az aktív korúak fogyasztási szerkezete – azaz hogy mire költenek – eltér egymástól, így bizonyos termékek (pl. gyógyszerek, vagy akár a rezsi) drágulása jobban sújtja a szépkorúakat.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

Farkas András hozzátette: ezzel az emeléssel nem kellene a szokásos időpontig, azaz novemberig várni, már szeptemberben meg kellene lépni – ez a tétel a központi költségvetésben 250 milliárdos kiadást jelentene.

A szakember nem optimista a közeljövőt illetően: szerinte az infláció szeptemberben fog csúcsra járni, és elérheti akár a 17-18 százalékot is, mivel a rezsi- és üzemanyag-drágulás addigra már érezteti majd hatását.

Farkas András azt mondta, a nyugdíjprémiumot rászorultsági alapon kellene kifizetni, így a legszegényebb 300 ezer nyugdíjas kaphatná meg, mely így elosztva valódi, egyszeri 80 ezres segítséget jelentene, szemben a jelenleg kiutalt fejenkénti 10 ezer forinttal.

blikk

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Összekapott Németországgal Lengyelország a választás előtt

Az október 15-i lengyel parlamenti választásokba történő beavatkozási kísérlettel vádolta meg vasárnap este Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter Olaf...

Vita az infációról, a háborúról és az akkumulátorgyárakról – reakciók a miniszterelnök felszólalására

Orbán Viktor hétfői napirend előtti felszólalására az ellenzéki pártok is reagáltak, majd a kormányfőt a viszonválasz joga illette...

Gyurcsány Ferenc családjából javasolt utódot Orbán Viktor helyére

Megkezdődött a parlement őszi ülésszaka, kemény szócsatával. Orbán Viktor hétfői napirend előtti felszólalására az ellenzéki pártok is reagáltak, majd...

Az év végére egyensúlyba kell hozni a béreket és az árakat, hogy legalább éves alapon ne csökkenjenek a reálbérek- mondta az Országgyűlésben, az őszi...

A kötelező akciózás mellett a betéti kamatstopot és a jegybanki kötvény vásárlás-tilalmát is meghosszabbítja december végéig a kormány.   A...