Rendkívüli, korai nyugdíjemelésre lenne szükség ahhoz, hogy a nyugdíjak megtarthassák vásárlóerejüket

– állítja a szakértő.

A nyugdíjas-infláció még sosem volt olyan magas, mint amekkorát most mért a Központi Statisztikai Hivatal.

Sosem volt még ilyen magas, 13,8 százalékos a nyugdíjas-infláció, de az eddigi emelések nem követték egészében ezt – mondta el a Jazzy Rádió Millásreggeli című műsorában Farkas András nyugdíjszakértő. Mivel az emelés eddig 8,9 százalékos volt, a különbség ahhoz, hogy a nyugdíjak vásárlóereje a pénzromlást kövesse, további 4,9 százalék emelésre van szükség – közölte.

Korábban azt írtuk: a nyugdíjas fogyasztói kosarat, és így végeredményben a nyugdíjas inflációt azért elemzik külön, mert a nyugdíjasok és az aktív korúak fogyasztási szerkezete – azaz hogy mire költenek – eltér egymástól, így bizonyos termékek (pl. gyógyszerek, vagy akár a rezsi) drágulása jobban sújtja a szépkorúakat.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

Farkas András hozzátette: ezzel az emeléssel nem kellene a szokásos időpontig, azaz novemberig várni, már szeptemberben meg kellene lépni – ez a tétel a központi költségvetésben 250 milliárdos kiadást jelentene.

A szakember nem optimista a közeljövőt illetően: szerinte az infláció szeptemberben fog csúcsra járni, és elérheti akár a 17-18 százalékot is, mivel a rezsi- és üzemanyag-drágulás addigra már érezteti majd hatását.

Farkas András azt mondta, a nyugdíjprémiumot rászorultsági alapon kellene kifizetni, így a legszegényebb 300 ezer nyugdíjas kaphatná meg, mely így elosztva valódi, egyszeri 80 ezres segítséget jelentene, szemben a jelenleg kiutalt fejenkénti 10 ezer forinttal.

blikk

Hirmagazin.eu