Home Főhírek Külföld Példátlan „hőségvihar” tombol a magyarok kedvenc nyaralóhelyein: életveszélyes a forróság, ezreket evakuálnak...

Példátlan „hőségvihar” tombol a magyarok kedvenc nyaralóhelyein: életveszélyes a forróság, ezreket evakuálnak otthonaikból – fotók, videók

0
Soha nem tapasztalt "hőségvihar" tombol Európa-szerte / Fotó: Getty Images

Soha nem tapasztalt kánikula tombol Európa-szerte, ami az előrejelzések szerint még hetekig el fog tartani.

A mai napon várhatóan újabb melegrekordok dőlnek meg, Olaszországban a 47 fokot is elérheti a hőmérséklet. Közben nyaralók ezreit evakuálták a magyarok által is kedvelt görög üdülőhelyekről a tomboló hőség miatt.

Nem csak Magyarországon tombol a kánikula, egész Európában rendkívül veszélyes helyzet alakult ki a példátlan hőhullám miatt. Szardínián ma 47 fokos csúcshőmérséklet várható, ami megközelíti a két éve Szicíliában mért 48,8 fokos európai rekordot. Az olasz szigeten nyaralókat már figyelmeztették az életveszélyes hőségre.

Ennél rosszabb hír, hogy jelenleg semmi jel nem mutat arra, hogy a kánikula véget érne. A Meteorológiai Világszervezet szakértői szerint a szélsőséges időjárás augusztusban is folytatódni fog.

Zágrábban sem bírják már a hőséget az emberek / Fotó: Getty Images

Az Olasz Meteorológiai Társaság elnöke, Luca Mercalli a következőket mondta:

„Még ha nem is dől meg ez az európai rekord [48,8 °C], akkor is példátlan hosszúságú hőhullámot látunk”

Az évszakban megszokottnál is nagyobb kánikulát „hőségviharnak” nevezte az Ansa hírügynökségnek adott interjúban Antonio Sano meteorológus, a legkeresettebb olaszországi internetes meteorológiai oldal alapítója.

Elmondta, rendkívüli forróságról van szó, mivel az utóbbi két évtizedben mért adatok szerint a mostani számít a leghosszabb hőség-időszaknak, amely egész Olaszországot teljesen lefedi, és amelyben a hőmérő higanyszála nem süllyed 37,8 Celsius-fok alá a nappali órákban, valamint éjszaka sem alacsonyabb 26-28 foknál.

Rómában hétfőn 38 és 41 fok közötti meleget mértek, kedden 42 és 43 fok közötti hőmérsékletet várnak.

Rómában 40 fok felé emelkedett a hőmérséklet hétfőn / Fotó: Getty Images

Az olasz főváros központjában sétáló turisták ernyőkkel, kalapokkal, legyezőkkel védekeznek, a legkisebb árnyék is felüdülést jelent az égető napsugarak ellen. Van, aki a hűvösebb templomokban, múzeumokban keres menedéket, mások a bárok napernyős teraszain. A külvárosban kevés embert látni, az ablakokon a zsalugáterek majdnem mindenhol zárva vannak.

Kiürültek a népszerű spanyol turista célpontok

A spanyol városokban is kiürültek az utcák. Madridban felfüggesztették az úttisztítási szolgáltatásokat, és hajléktalanoknak adtak menedéket az elviselhetetlen forróság közepette.

Portugáliában is üresek voltak strandok tegnap délután, a nyaralók a szállásukon kerestek menedéket a hőséget elkerülve.

A magyarok által kedvelt görög üdülőhelyeken erdőtüzek tombolnak a hőség miatt

Görögországban, ahol hétfőn 44 fokot mértek, megkezdték a tömeges evakuálást, miután több a magyarok által is kedvelt üdülőhelyen erdőtüzek törtek ki.

Az ország keleti felén található Kouvaras nevű faluban alakult ki erdőtűz, száz ott nyaralót kényszerítve menekülésre. A görög fővárostól, Athéntól mindössze 33 kilométerre kitört futótűz délre, Lagonisi, Anavyssos és Saronida tengerparti üdülőhelyek felé terjedt. A hatóságok azonnal felszólították a lakosságot, hogy hagyják el a területet.

Szintén erdőtűz tört ki a Korinthoszi-szoros közelében, a népszerű tengerparti város, Loutraki közelében, aminek következtében az ország nyugati részén még több evakuálás történt.

A görög fővárostól, Athéntól mindössze 33 kilométerre kitört futótűz délre, Lagonisi, Anavyssos és Saronida tengerparti üdülőhelyek felé terjedt / Fotó: Getty Images

A város polgármestere szerint a hatóságok eddig 1200 gyermeket mentettek ki a környékbeli üdülőtáborokból .

A jelentések szerint mintegy 150 tűzoltó, hét vízi bombázó repülőgép és négy helikopter fékezi a lángokat két fronton.

A tűzoltóság szóvivője, Yiannis Artopios elmondta, hogy az erős és változékony szél, valamint a hegyvidéki terep rendkívüli mértékben lassítja a tűzoltást.

„A feltételek folyamatosan változnak, melyekre folyamatosan reagálnunk kell. Többszöri evakuálást rendeltünk el” – mondta.

Erdőtüzek pusztítanak a Kanári-szigeteken is

A tűzvész szombaton kora reggel kezdődött, és már 4500 hektárnyi területet és legalább egy tucatnyi házat felemésztett La Palma szigetén.

Már több mint 4000 embert kellett evakuálni a természeti katasztrófa miatt, de sokan nem hajlandóak elhagyni az otthonaikat.

Erdőtüzek tombolnak a Kanári-szigeteken is / Fotó: Northfoto

A szakértők otthon maradásra szólítják fel az embereket

A Charon névre keresztelt hőhullám a következő napokban 48,8 fok fölé kényszerítheti a hőmérőket Olaszországban, ami új Európai rekord lehet, de a szakértők arra is figyelmeztetnek, hogy a higanyszál Spanyolországban és Görögországban is megközelítheti a rekordszintet.

A Meteorológiai Világszervezet arra szólította fel az embereket, hogy maradjanak biztonságban otthonaikban, valamint figyelmeztettek, hogy a kánikula az előrejelzések szerint a hét közepére felerősödik, és valószínűleg augusztusban is folytatódik Dél-Európa egyes részein.

(VIA: Daily Mail, MTI)

Forrás

Hirmagazin.eu

Exit mobile version
Megszakítás