Home Főhírek Belföldi hírek Parlament: a nyugdíjakról és a kötelező nyelvvizsga eltörléséről is szó lesz

Parlament: a nyugdíjakról és a kötelező nyelvvizsga eltörléséről is szó lesz

0
1667990594 hkqjkbop2 md

A tegnap kezdődött háromnapos plenáris ülésen a képviselők megtárgyalják a szociális törvény módosítását, a jövő évi adótörvényeket és az orosz-ukrán háború miatti veszélyhelyzet meghosszabbítását.

Az ülés 13 órakor kezdődött, a képviselők megemlékeztek a közelmúltban elhunyt Lukáts Miklós (KDNP) volt országgyűlési képviselőről.

A napirend előtti felszólalások sorában szót kap Grexa Liliána ukrán nemzetiségi szószóló is.

A legfrissebb hírek itt!

Ezt követően – a napirend elfogadása után – három órán keresztül interpellációk, azonnali kérdések és kérdések hangzanak el. Bizottsági jelentések és összegző módosító javaslatok vitái is a napirenden szerepelnek.

Tárgyalják az állami vagyonnal való gazdálkodás hatékonyságának növelése érdekében egyes

vagyongazdálkodást érintő törvények módosítását, amely egyszerűsítené egyes állami ingatlanok eladását.

Az uniós jogharmonizációval indokolják az egyes közlekedési tárgyú törvények módosítását.

Megvitatják a képviselők a 2025-ös Oszakai Világkiállításon történő magyar megjelenés sikeres megvalósításához kapcsolódó rendelkezésekről szóló javaslatot, ennek alapján a projekt irányítója és lebonyolítója a Magyar Turisztikai Ügynökség lehet.

Vita lesz az egyes felsőoktatással, szakképzéssel és felnőttképzéssel összefüggő törvények módosításáról, amely a nyelvvizsga-kötelezettség eltörlését is tartalmazza. A napirenden lesz a területi közigazgatás működésével, az ingatlan-nyilvántartással és a területfejlesztéssel összefüggő egyes törvények módosítása, miszerint minden közműszolgáltatónak és elektronikus hírközlési szolgáltatónak kötelező lesz csatlakozni az e-bejelentő rendszerhez.

A képviselők tárgyalják a Magyarország biztonságát szolgáló egyes törvények módosítását,

ami a többi között bevezetné a szociális vetítési alap elnevezést az öregségi nyugdíjminimum helyett, továbbá azt is rögzítené a szociális ellátásokról szóló törvényben, hogy mindenki felelős önmagáért, ha pedig valaki nem képes gondoskodni önmagáról, akkor a hozzátartozók, a települési önkormányzatok és végső soron az állam segíti.

A legfrissebb hírek itt!

Az egyes adótörvények módosításáról szóló törvényjavaslat elfogadásával tovább egyszerűsödhet az átalányadózás, így 2023. január 1-jétől az átalányadózóknak csak negyedévente kell járulékbevallást benyújtaniuk. Változás lesz az iparűzési adóban is: évente egyszer kellene ezt az adót megfizetni és az adóalap a bevételtől függően sávosan differenciált lesz.

A képviselők megvitatják az 1222-es Aranybulla jelentőségéről és az Aranybulla napjáról szóló törvényjavaslatot, amely április 24-ét jelölné ki a megemlékezésre. Két igazságügyi törvényjavaslat is szerepel a napirenden: az egyik három hágai egyezményt kihirdető jogszabályon változtatna, a másik egyebek mellett

a közjegyzőkre, a hagyatéki eljárásra vonatkozó szabályokat tartalmaz,

továbbá uniós jogharmonizációt hajt végre több területen.

A kormány az orosz-ukrán háború miatt továbbra is indokoltnak tartja a veszélyhelyzet fenntartását, ezért november 1-jétől újra kihirdette azt. A szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa magyarországi következményeinek elhárításáról és kezeléséről szóló törvényjavaslat felhatalmazná a kormányt, hogy a veszélyhelyzetet meghosszabbíthassa.

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor
infostart

Hirmagazin.eu

Exit mobile version
Megszakítás