11.9 C
Budapest
2022. szeptember. 29. csütörtök

Párja kérésére, biztos, ami biztos, fejbelőtte vetélytársát a baranyai rendőrtiszt

Dátum:

Megosztás:

A gyilkossági ügyek megoldásának lett a szakértője Kovács Lajos, akit az egész ország a „döglött ügyek osztályának” vezetőjeként ismert meg.

Pontosan emlékszem arra a napra, amikor a rendőrségre felszereltem. 1970-ben a flottillánál voltam katona, ezért egyenruhába mentem be a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) épületébe, ami akkor a Deák Ferenc téren volt

– idézi fel a nagy napot a nyugállományú ezredes.

– Édesapám is a testületnél dolgozott, még pedig a figyelőknél, ezért gyerekként én is az akartam lenni. Azt tanácsolta nekem, hogy mást válasszak, mert az ő munkája sokszor unalmas. A bűncselekmények királynője az életvédelmi szakterület, mondta, és javasolta, hogy inkább azt célozzam meg. Ezért aztán oda jelentkeztem.

A BRFK-ra betoppanó fiatalembert a gyilkossági csoport akkori vezetője, Láposi Lőrinc fogadta, és ő lett az első rendőr, akivel Kovács Lajos együtt dolgozott. Rendőri karrierjét a rendkívüli haláleseti és eltűnési alosztálynál kezdte.

– Megtapasztaltam, hogy milyen érdekes ez a szakterület, hiszen nemcsak eltűnhetett valaki vagy balesetet szenvedhetett, hanem meg is ölhették. Miután lejárt az egy év, és letelt a próbaidőm, az egyik gyilkossági csoportba tettek át. A kollégáim igazi menő pasik voltak, és a hatásukra ezen a területen ragadtam. Majd elvégeztem a Rendőrtiszti Főiskolát is – eleveníti fel a régmúltat.

– 1977-ig voltam a Budapesti Rendőr-főkapitányságon. Pont akkor zárult le az életemnek ez a korszaka, amikor a Hungária körúti OTP-fiókban kettős gyilkosságot követtek el. Az ügy felderítésére az Országos Rendőr-főkapitányságról szakirányítónak odaküldték Vedres Gézát, aki kiszúrt magának, és átvitt magával. 1978-tól dolgoztam az életvédelmi alosztályon, amelynek a vezetését 1987-ben vehettem át.

Itt egymás után jöttek a nagy ügyek Kovács Lajos számára: Farkas Helga eltűnése, a szerb halálosztó, Magda Marinko által elkövetett emberölések és a Bene-Donászi páros gyilkosság-sorozata, meg persze Fenyő János lelövése.

– 1998-ban volt egy nagy átszervezés a rendőrségen. Létrehozták a Központi Bűnüldözési Igazgatóságot Kiss Ernő vezetésével, én pedig a „döglött ügyek osztályaként” ismertté vált életvédelmi egység vezetője lettem. Egészen a 2006-os nyugdíjba vonulásomig ott dolgoztam.

– Imádtam a régi ügyek előszedését, átgondolását és megoldását. Emlékezetes volt ezek közül az, amikor egy Baranya megyei nyomozó kollégámmal szemben vizsgálódtunk. Az őrnagy összejött az egyik munkatársával, aki már válófélben volt. A nő és a rendőr elhatározták, hogy megölik a férjet. A nyomozó gyanúba is keveredett, de aztán szabadlábra helyezték. Nekünk viszont sikerült rábizonyítanunk a gyilkosságot, és 18 évre rácsok mögé került.

Kovács Lajos elmesélte, hogy ebben az ügyben a nyomozó a keresztanyja férjétől szerzett egy hatástalanított fegyvert, amit visszaélesített, és azzal több lövést leadva végzett a férjjel. Sőt párja kérésére, hogy biztosan meghaljon a férfi, még fejbe is lőtte.

– Ezt az őrnagy, miután elítélték, maga mondta el részletesen az ügyésznek, mert fel volt háborodva, hogy az asszony, aki nem maradt hűséges hozzá, és még a közös benzinkutat is eladta, megúszta az emberölést. Ám az új tárgyalás semmin sem változtatott, a bíró ugyanis úgy vélte, lehet, a volt nyomozó igazat mond, de ugyanolyan esélye van annak is, hogy hazudik, így állva bosszút csalfa exén.

blikk nyomán

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Orbán Viktor munkája nem volt hiábavaló! .. Jelzésértékű, hogy az EP-ben az európai reneszánszban reménykedő pártok határozottan kiálltak Magyarország mellett!

A támadásokról eleget hallottunk, eleget élvezkedett ezen a baloldali sajtó, arról azonban keveset beszélünk, hogy a vörös többségű...

2023. április 30-ig magánszemélyeket nem tehetnek ki önkormányzati bérlakásból!

Az MTI szerint Karácsony Gergely főpolgármester javaslatát egyhangúan támogatta a testület.. A döntés értelmében a Fővárosi Önkormányzat vállalta a...

Hamar itt a hideg, és aki egész évben nem készült fel, az könnyen megfázik, de van megoldás!

Kurkuma, gyömbér, sárgarépa, ebből készíts ívólevet! A gyömbér miatt egy kicsit erős lesz, de meg kell inni, és akkor...

„Sándor, Sándor, tűnj a p…mból” – skandálták az abortusztörvény ellen tüntetők a Belügyminisztérium előtt – Így zajlott a demonstráció

Szeptember 13-án jelent meg a Pintér Sándor, belügyminiszter nevéhez köthető rendelet, amely az abortusztörvény egyik mellékletén változtatott: eszerint...