15 C
Budapest
2024. február. 27. kedd

Paracetamol, paracetamol tartalmú gyógyszerek – Mire jó a pracetamol

Dátum:

Megosztás:

A paracetamol tartalmú gyógyszerek alkalmazási területe igen széles.

Sokszor nyúl az ember hozzájuk, mikor láz vagy fájdalom jelentkezik. Ha a készítményben csak paracetamol hatóanyag van, vény nélkül kapható.

Többféle formában elérhető paracetamol gyógyszer a patikákban, mint például tabletta, szirup, kúp. A meghűléses betegségekben sokan választják a paracetamol tartalmú forró italporokat is, hiszen így az esetleges láz- és fájdalomcsillapítás mellett a folyadékpótlás is kipipálható.

Mire jó a paracetamol?

A paracetamol hatóanyagú gyógyszerek fogfájás, fejfájás, menstruációs fájdalom, izomfájdalom, meghűléses láz okozta fájdalom, fülfájás, torokfájás, műtét utáni fájdalmak csökkentésére használatosak. Általában enyhe és közepes fájdalomra ajánlott a paracetamol tartalmú fájdalomcsillapító használata.

A paracetamol tabletták elterjedtek a láz – és fájdalomcsillapításban, de gyulladáscsökkentő hatásuk nem jelentős.

A paracetamol gyógyszereket elsődleges opcióként tartják számon, amikor a szalicilátok alkalmazása nem javasolható például gyomorfekély, asztma, véralvadási zavar vagy allergia esetén.

Paracetamol tartalmú láz- és fájdalomcsillapítók szedése esetén a túladagolás elkerülése érdekében az adagolásra gondosan ügyelni kell!

Öngyógyszerezés hatása

Nem minden típusú fájdalom vagy láz esetén és nem minden egyénnek a legjobb választás a paracetamol fájdalomcsillapító. A biztonságos gyógyszerhasználat érdekében egyeztessen kezelőorvosával, ha alapbetegsége is fennáll vagy valamilyen állandó gyógyszereket szed, esetleg rendszeresen fogyaszt alkoholt.

A beteg kórelőzményének ismeretében és az esetleges gyógyszerkölcsönhatások mérlegelésével személyre szabottan kell, hogy a kezelőorvos kiválassza az Önnek megfelelő láz- és fájdalomcsillapító szert, és meghatározza annak szükséges dózisát.

Ha valaki öngyógyszerezést folytat és szakember kontrollja nélkül szed gyógyszereket, az veszélyeket hordoz. Mik lehetnek ezek a veszélyek?

  • gyógyszermellékhatások előfordulása (pl. vesekárosodás: paracetamol)
  • gyógyszerkölcsönhatások növekedése
  • téves diagnózis miatt a gyógyulás elmaradása, a betegség rosszabbra fordulása
  • nem megfelelő dózis miatt toxikus hatóanyag koncentráció a vérben, esetleg a túl alacsony dózisok miatt elmaradt javulás

article thumb

 

Paracetamol túladagolása – hátrányai

Mivel vény nélkül is számtalan paracetamol hatóanyagú lázcsillapító, paracetamol tartalmú fájdalomcsillapító, paracetamol szirup, forróitalpor beszerezhető és sok az ezekre irányuló reklám is a TV-ben, újságokban, előfordulhat, hogy különböző nevű készítményekből vesz be valaki, de ugyanazt a hatóanyagot.

Ekkor sajnos a terápiás adag kétszeresét vagy háromszorosát juttathatja be a szervezetébe, ami ugyan még nem feltétlenül mérgezést okoz, de vannak, akiknél már toxikus. (egyes enzimhibák megléte esetén főleg). Amikor a paracetamol lebomlik a testben, keletkeznek olyan metabolitok, amik toxikusak. Normál esetben ezt a szervezet kezeli.

Ha viszont valaki túlzott mértékben paracetamolt fogyasztott, ezeknek a toxikus vegyületeknek a mennyisége megnő és a szervezet készletei is kimerülnek, ami ezek lebontásához, átalakításához kellenének.

Paracetamol előnyei

A paracetamol nem károsítja a gyomor nyálkahártyáját, ellenben több, más hatóanyagú fájdalom és lázcsillapító hosszú ideig és nagyobb dózisban használva káros hatással lehetnek a nyálkahártyára. (acetilszalicilsav, szalicilsav származékok, diklofenak stb). Gyomor és nyombélfekélyes betegnél is a válaszható opciók között szerepel. Akik véralvadásgátlót szednek, a paracetamol tartalmú gyógyszerek alternatívát jelenthetnek fájdalom fellépése, láz megjelenése esetén, mert nem befolyásolja a véralvadási értékeket.

A paracetamol sem veszélytelen, de a kockázatok ismeretével és helyes alkalmazással biztonsággal alkalmazható szer. A paracetamol gyulladáscsökkentő hatása terápiás szempontból elhanyagolható.

Paracetamol szedése

A paracetamol szedéséhez kövesse a betegtájékoztató útmutatását! Ne lépje túl a napi bevehető mennyiséget! Alap betegségek megléte vagy más gyógyszerek szedése esetén egyeztessen kezelőorvosával a választandó gyógyszerről és annak adagjáról! Felnőttek esetén 4 óránként egy darab 500 mg-os tabletta vehető be, gyermekeknél testtömeg kilogrammonként 10-15 mg hatóanyag számolandó 4-6 óránként.

Gyermekek esetén egyeztessen a gyermekorvosával arról, hogy a gyermek életkorához, súlyához melyik hatóanyag milyen mennyiségben és az milyen formában (kúp, szirup, tabletta) optimális.

Paracetamol gyerekeknek

Gyermekek esetén is szükség lehet a láz-és fájdalom csillapítására. Pici korban a gyermekorvosok sok esetben a kúpokat ajánlják, később a szirupot majd nagyobb korban már a szétrágható vagy lenyelhető tabletták is rendelkezésre állnak. Tudni kell, hogy a paracetamol tartalmú lázcsillapítók 2 hónapos kor alatt NEM adhatóak! Gyermekeknek a paracetamol és az ibuprofén hatóanyagokat alkalmazzák legtöbbet a láz – és fájdalom csillapítására.

Az egyik legismertebb paracetamol hatóanyagú a Panadol, míg ibuprofén hatóanyagú a Nurofen szirup. A mellékhatások minimalizálása érdekében a legkisebb dózis alkalmazása ajánlott a lehető legrövidebb ideig. (Láz és lázcsillapítás tudnivalóiról gyermekek esetében bővebben itt olvashat: A lázról és a lázcsillapításról – Bethesda Gyermekkórház)

Paracetamol terhesség alatt

A terhesség alatti gyógyszerszedés még nagyobb fokú körültekintést igényel, mintha nem áll fenn terhesség. Terhesség alatt csak akkor szabad a kismamáknak gyógyszert szedni, ha az orvosilag indokolt. A kezelőorvos a panaszok, fennálló betegségek, az elvárható előny, a lehetséges hátrányok, kockázatok mérlegelésével választja ki azt a gyógyszert, amit a kismama szedhet. Jelenleg egyébként a paracetamol terhesen az elsődlegesen választandó opció, ha az édesanya állapota a magzatra is veszélyes lehet, mint például egy magas láz esetén.

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Túszul ejtettek egy fiatal nőt a VII. kerületben, lövés is dördült, túsztárgyalóval ment ki a TEK

Túszul ejtette a nőismerősét egy kábítószer hatása alatt álló férfi Budapesten, egy VII. kerületi lakásban. A Budapesti Rendőr-főkapitányság...

Elhunyt Roberto Messina, a Bud Spencer és Terence Hill filmjeinek egyik visszatérő mellékszereplője – videó

90 éves korában érte a halál Floridában, Isten nyugosztalja! Videó Hirmagazin.eu

Rövidesen tisztázódhat egy fontos dolog a kegyelmi ügy kapcsán

Hamarosan lezárul a vizsgálat, mely azt hivatott kideríteni, hogyan kerülhetett bele a Kúriai Döntések című folyóiratba a kegyelmi...