Home Newspaper DÁN - Sprogindlæring Over halvdelen af kommunerne har lavet egne regler for lærere

Over halvdelen af kommunerne har lavet egne regler for lærere

Danmarks Lærerforening påstår, at KL lægger pres på kommunerne for at undgå lokale aftale for lærerenes arbejdstid. KL afviser anklagen.

I 55 ud af de 98 danske kommuner har man lavet lokale aftaler om, hvordan lærerne skal bruge deres arbejdstid, for på den måde at sikre en ordentlig kvalitet af undervisningen.

Det oplyser Danmarks Lærerforening.

»Det grundlæggende problem er, at der er alt for mange opgaver, lærerne skal løse. Nogle af aftalerne bestemmer et maksimalt antal undervisningstimer, mens andre sikrer forberedelsestid,« siger Gordon Ørskov Madsen, der er formand for Overenskomstudvalget i Danmarks Lærerforening.

Læs mere: Lærerflugten fra folkeskolen bliver ved

Problemet er ifølge ham opstået på grund af Folkeskolereformen.

»Man har gjort skoledagen længere. Det er en større opgave, der kræver flere ressourcer, men der er ikke kommet flere lærere,« siger han.

Mange af kommunerne vil dog ikke kalde det for lokale aftaler, men kalder det eksempelvis »fælles forståelser« eller »samarbejdsaftaler« for ikke at få Kommunernes Landsforening (KL), der er modstandere af de lokale aftaler, på nakken, siger han.

Læs mere: Sverige mangler 90.000 lærere

»Kommunerne får kritik fra KL, hvis de indgår aftaler om lærernes arbejdstid,« siger Gordon Ørskov Madsen.

»De advarer mod at indgå aftaler, fordi det er en ressourcebinding, når man øremærker forberedelsestimer,« siger han.

Michael Ziegler, der er formand for Løn- og Personaleudvalget i KL, nikker genkendende til, at 55 kommuner har lavet egne aftaler.

»Det stemmer med vores eget billede af omfanget af aftaler og forståelser,« siger han.

»Det viser bare, at der er godt gang i det lokale samarbejde. Det er efter vores opfattelse helt uproblematisk.«

Læs mere: Hvor blev lærerne af? Nyslåede studenter må undervise skolebørn

Derfor forstår han heller ikke Danmarks Lærerforenings anklage om, at KL skulle lægge pres på kommunerne for at forhindre aftalerne.

»Det blander vi os ikke i. Det må man selv bestemme. Og der er ingen kommunalbestyrelse, der ville lade sig påvirke af KL til ikke at lave sådan aftale,« siger Michael Ziegler.

»Jeg forstår ikke anklagen. Vores opgave er at skabe rammebetingelser, så kommunen kan skabe de bedste vilkår for undervisningen. Hvorfor skulle vi afvige den mission her?«

Ifølge Gordon Ørskov Madsen kan Danmarks Lærerforening se, at de kommuner, der har lokale aftaler, har nemmere ved at få fat i lærere.

Berlingske beskrev tirsdag, hvordan tre ud af fire danske kommuner har svært ved at få fat i kvalificerede lærere, hvilket betyder, at mere af undervisningen foretages af skiftende vikarer.

http://www.politiko.dk/nyheder/over-halvdelen-af-kommunerne-har-lavet-egne-regler-for-laerere

Exit mobile version
Megszakítás