Nem először, és bizonyára nem is utoljára szemelték ki az OTP Bank ügyfeleit a csalók, írja a hvg.hu a PCFórum cikke nyomán.

A mostani átverés némileg eltér a megszokottaktól: míg korábban nem engedélyezett tranzakciókra, vagy visszaélésekre hivatkozva próbálták kicsalni az emberek pénzét, ezúttal új hitelesítési eljárások bevezetését emlegetik a csalók.

De ilyesmiről szó sincs.

A feltűnően rossz magyarsággal írt e-mailben az áll: „Felhívjuk figyelmét, hogy 2024. május 20-től új online banki hitelesítési eljárásokat vezetünk be az összes online banki felhasználó magánéletének védelme érdekében”.

Ehhez – állítja a levél – csak annyit kell tennie az internetbankkal már rendelkező ügyfélnek, hogy megerősíti a banki adatait. Azért, hogy így bármikor kezelhesse a pénzét, és így tovább.

A kattintható hivatkozás azonban egy adathalász oldalra tereli a gyanútlan felhasználót,

ahol a banki adatok megerősítése helyett valójában rosszindulatú feleknek adja meg a banki adatait – akik ezekkel akár a pénzét is ellophatják.

A portál arra figyelmeztet: mindig legyen gyanakvó, amikor egy e-mailben arra kérik, hogy valamit csináljon az adataival egy külső linken! Ha valamit mégis intézni kell, és bizonytalan, hogy az adott levél tartalma valós-e, inkább nyissa meg az OTP (vagy a számlavezető bankja) hivatalos oldalát, és lépjen be ott.

Forrás

Hirmagazin.eu