2.4 C
Budapest
2022. november. 29. kedd

Orbán Balázs: Az uniónak erősebbeket kellene mondania

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

forrás: Kossuth Rádió – 180 perc

Amíg a menekülthullám állandó marad, a tagállamok közötti együttműködés hiánya miatt jelentkező problémák állandóan jellemezni fogják a rendszert, és erre egy uniós koordinátor kinevezése sem lehet megoldás – jelentette ki Orbán Balázs, a Századvég kutatási igazgatója a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A mostani „uniós csúcs” kapcsán megjegyezte: jó irányba sikerült elindulni, miszerint csillapítani igyekeznek a menekülthullámot. Az más kérdés, hogy annak a 17 pontnak, amiről megállapodtak, egy része kifejezetten ellene hat ennek, más része hatástalan, a harmadik része azonban alkalmas lehet a probléma kezelésére. Az az igazság, hogy az uniónak erősebbeket kellene mondania. Amíg az erősebb politikai döntések nem születnek meg, addig nem lehet látható eredményeket elérni – fogalmazott.

Orbán Balázs, a Századvég Alapítvány kutatási igazgatója. MTI Fotó: Koszticsák SzilárdOrbán Balázs, a Századvég Alapítvány kutatási igazgatója. MTI-fotó: Koszticsák Szilárd

Bizonyos nyugat-európai országoknak ugyan szükségük van bevándorlókra, de ilyen mértékben nem tudják őket kezelni, ez társadalmi-gazdasági feszültségeket eredményez. A probléma az, hogy ha valaki „legálisan szeretne bevándorolni mondjuk Németországba, annak borzalmasan nehéz dolga van. Ezért nem jönnek repülővel a menekültek, hiszen a légitársaságok nem hozzák el őket vízum nélkül Európába. Ezért az illegális csatornákat kell használniuk, ennek a „legnépszerűbb módja” pedig a menekültstátusz kérelmezése. Ha valaki így akar új életet kezdeni, akkor „át kell vágtatnia Európán”, és Németországban kell kérelmeznie a menekültstátuszt. Ameddig ezt a helyzetet nem fogjuk tudni megoldani, és a legális, szabályozott, kontrollált keretek közé szorítani a beléptetést, illetve az unión kívül terelni a menekültkérdés elbírálását, addig maga a regisztráció „csepp a tengerben” – érvelt a kutatási igazgató.

Arra a felvetésre, miszerint elfogadott álláspont, hogy akik visszaélnek a menekültjoggal, azokat ki kell toloncolni, azt mondta: azért az Európai Unió is hipokrita ebben, hiszen Németország korábban nagyon szívesen fogadta a koszovóiakat, hiszen így tudta orvosolni a munkaerőhiányt. Most pedig a koszovóiak visszatoloncolásáról beszélünk, ami iszonyatos feszültséget okozhat – hangoztatta.

A probléma alapja, hogy a dublini rendszer szerint abban az országban kell a menekültek kérelmét elbírálni, amelyben belépnek az Európai Unió területére. Ez a 90-es évek közepén, amikor sokkal kisebb létszámban érkeztek az emberek, egy viszonylag igazságos dolog volt, de a mostani rendszerben nem az. Éppen ezért Olaszországnak és Görögországnak egy ponton túl érdeke volt, hogy ne regisztráljon, mert akkor az összes menedékkérelmező rá hárul. Az európai teherelosztás nem érvényesül – szögezte le.

A regisztrációra való kényszerítés alááshatja az európai államok közötti szolidaritást. Ezért fontosabb a határvédelem és az illegális határátlépések csillapítása, mert az egyrészt egységet tud kovácsolni a tagállamok között, másrészt alkalmas lehet a menekülthullám megállítására – tette hozzá.

Felvetette, hogy egy afgánnal, mi európaiak, csak akkor kezdünk el foglalkozni, ha az unió területére lép, az Afganisztánban maradtakkal pedig egyáltalán nem foglalkozunk. Aztán ha munkaerőre van szükségünk, akkor itt tartjuk, ha nincs, akkor visszatoloncoljuk. Alapvető filozófiai és hozzáállásbeli változásokra van szükség ahhoz, hogy egy működőképes rendszert tudjunk kialakítani  – mondta Orbán Balázs.

 

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

„Évek múlva büszke leszek, hogy tüntettem” – mondta az iráni lány, fél órával később lelőtték – megrázó – képek, videók (18+)

Hadisz Nadzsafi, a húszéves influenszerlány szeptember 21-én tüntetni indult barátaival. „Szeretném azt hinni, hogy amikor néhány év múlva visszagondolok...

Veszélyes, közel sem ártatlan gyerekjátékot hív vissza az egyik nagy kereskedőlánc

Minőségi gondok vannak a KiK egyik íj- ls nyílkészletével A KiK íj és nyílkészletet hív vissza a boltláncban forgalmazott...

Varga Judit szerint már több mint 700 ezren töltötték ki a nemzeti konzultációs kérdőívet

Eddig több mint 700 ezren töltötték ki és küldték vissza a nemzeti konzultációs kérdőívet – jelentette ki Varga Judit...

Újrahasznosított fűtőelemeket használhatnak Pakson

Az újrahasznosított nukleáris üzemanyagot tartalmazó fűtőelemek használata összességében olcsóbbá teheti a hazai atomerőművi energiatermelést. Zajlanak az egyeztetések a Paksi...