Home Főhírek Külföld Olyan migránsoknak adtak menedékjogot Brémában, akik nem voltak rá jogosultak

Olyan migránsoknak adtak menedékjogot Brémában, akik nem voltak rá jogosultak

0

Korrupciós botrány tört ki a német menekültügyi hivatalban. A brémai kirendeltség volt vezetője kétezer esetben adott olyan migránsoknak menekültstátuszt, akik nem voltak rá jogosultak. A helyi kirendeltség a menedékkérők 96 százalékának a kérelmét elfogadta, ez kiugró az országos összesítéshez képest. A német hatóságok az ügyben házkutatásokat tartanak, és több tisztviselő ellen eljárás indul.

 

Korrupciós botrány a német szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatalban – erről ír címlapján szinte valamennyi német sajtóorgánum. Tényfeltáró újságírók derítették ki, hogy a hivatal brémai kirendeltségének volt vezetője 2013 és 2017 között legalább 2 ezer esetben adott menedékjogot olyanoknak, akik nem voltak rá jogosultak. Az illető ellen eljárás indult.

Váratlanul menedékjogot kaptak

Az eset azután pattant ki, hogy Alsó-Szászországban ideiglenesen elhelyeztek egy menedékkérő családot, kérelmüket azonban elutasították. Már a kiutasítást készítették elő, amikor a brémai kirendeltségtől váratlanul menedékjogot kaptak.

A tartományi belügyminiszter panaszt tett a szövetségi hatóságnál. Ekkor derült fény a visszaélésekre. Kiderült az is, hogy az eljárás alá vont vezető tevékenysége idején országos összehasonlításban kiugróan magas, 96 százalékos volt az elfogadott kérelmek aránya a kirendeltségen.

Azt egyelőre nem tudni, kapott-e pénzt a magas rangú hivatalnok, de bizonyos előnyökhöz biztosan jutott az ügyészség szerint.

Interneten adják el dokumentumaikat

Nem ez az egyetlen probléma a német menekültügyi hatósággal. A Spiegel című lap írása szerint az észak-rajna-vesztfáliai kirendeltségen meglehetősen hanyagul kezelték a menedékkérők dokumentumait. Mint kiderült, a hivatalnokok az esetek többségében nem hasonlították össze az útlevélben szereplő képet annak az arcával, aki a kezükbe adta az útiokmányt.

Kiderült ugyanis, hogy sokan azok közül, akik például Németországban megkapták a menekültstátuszt, eladják dokumentumaikat az interneten. Akár 1500-2000 eurót is lehet keresni ezzel.

A Facebookon titkos csoportokban adják-veszik az iratokat. Az eladó postán küldi el a dokumentumokat egy közvetítőnek, aki továbbértékesíti. Ezek után az eladó jelenti a német hatóságnál, hogy elvesztek az iratai, amelyeket szinte azonnal pótolnak, nehogy bajba kerüljön a menekült a hatóságok előtt.

A Spiegel úgy tudja, a német belügyminisztérium régóta ismeri a jelenséget, sőt, ezzel kapcsolatos statisztikája is van. 2017-ben, az egy évvel korábbihoz képest megnégyszereződött az ilyen, illegális dokumentumokkal megszerzett, Németországba tartó repülőjegyek száma. Az adatok szerint a vásárolt dokumentumok zöme Görögországban kerül forgalomba.

Forrás: M1 Híradó

Exit mobile version
Megszakítás