16 C
Budapest
2024. február. 27. kedd

Ő vezette a TOP GUN vadászgépét Tom Cruise helyett – napi 23 dollárt kapott..

Dátum:

Megosztás:

GettyImages-607408726

Scott Altman nevét kevesen ismerik ahhoz képest, hogy hányan csodálták meg lélegzetelállító manővereit Hollywood egyik legnagyobb kasszasikerében, a Top Gunban.

Tom Cruise karrierjének egyik ékköve a Top Gun: a film, melynek merész vadászpilótájaként rengeteg rajongót szerezhetett magának, nem sikerülhetett volna olyan jól, ha nincsenek tehetséges vadászpilóták, akik a színész helyett végrehajtják a rizikós manővereket.

Tom Cruise csak ugródeszka volt a pilóta számára

Egyikük, Scott Altman számára azonban ez még messze nem karriercsúcs volt, annak ellenére sem, hogy a férfi ikonikus jeleneteket repült le a hollywoodi színész helyett. Későbbi karrierje ugyanis szó szerint magasabbra, egészen a csillagok közé vezette őt – a NASA asztronautája lett a férfiból.

Scott Altman már nyugdíjas, de a NASA egykori pilótájának bőven van mire visszaemlékeznie

Scott Altman már nyugdíjas, de a NASA egykori pilótájának bőven van mire visszaemlékeznieDario Cantatore / Getty Images Hungary

Altman 1959-ben született, diplomáját pedig 1981-ben szerezte meg repülőgép- és űrhajózási mérnöki szakon. Ezt követően belépett a hadseregbe, két év múlva pedig megszerezte repülési engedélyét. A frissen kiképzett vadászrepülőt San Diegóba helyezték, 

SZÁZADA PEDIG ÉPP AKKOR TÉRT VISSZA EGY HÉT ÉS FÉL HÓNAPOS KÜLDETÉSRŐL, AMIKOR A FILMESEK A MIRAMAR LÉGIBÁZISRA ÉRKEZTEK, AZÉRT, HOGY ITT RÖGZÍTSÉK A VADÁSZREPÜLŐS KÉPSOROKAT.

Ekkor Scott Altman mellett három további társát választották még ki: egy korábbi interjújában a férfi elmondta, a cél az volt, hogy olyan pilótákat találjanak, akik elég érettek is a trükkök végrehajtására, és jó kapcsot jelentenek a filmesek és a vadászpilóták közt. Pontosabban fogalmazva meg tudják érteni, mi az, amire a stáb vágyna, velük pedig meg tudják értetni azt, hogy mi az, amire ők képesek, ami lehetséges, és mi az, ami nem.

Két híres trükköt is ő csinált meg

Az egyik ikonikus Top Gun-jelenetben Maverick és társa közvetlenül az irányítótorony mellett húznak át, ezzel kivívva feljebbvalóik rosszallását – ezt a képsort Altman képességeinek köszönheti a mozitörténelem, ő volt az, aki végrehajtotta a manővert, melyről azt is elárulta, hogy meglehetősen tiltott.

„Egy valódi vadászpilóta nem húzhat így át a torony mellett, vagy ha megteszi, akkor szögre is akaszthatja a szárnyait, mert nem fog többet repülni.

De ez Hollywood volt, ők akarták a jelenetet, szóval meg kellett csinálnom.

És mivel kilencszer vették fel, ezért kilencszer kellett megcsinálnom!” – árulta el Altman.

Nem ez az egyetlen látványos képsor ugyanakkor, amely a nevéhez fűződik. A film egy másik részében Maverick fejjel lefelé repül egy orosz pilóta fölött.

„Azt mondták, fordítsam fejjel lefelé a gépet, és mutogassak valamit. Szóval amikor a filmben látják Tom Cruise ujját, ahogyan a rosszfiúnak mutogat, akkor az valójában az én ujjam” – árulta el korábban a CNN-nek adott interjújában.

Altman a kép bal oldalán ül

Altman a kép bal oldalán ülSpace Frontiers / Getty Images Hungary

Nem kapott valami sok pénzt a munkáért

Altman visszaemlékezése szerint a színészek, különösen Tom Cruise nagyon közvetlenek voltak, és élvezték a forgatást – Cruise a Top Gunban szerzett tapasztalatait követően maga is megtanult repülni, így ő egészen biztosan élvezte a dolgot. Nem lehetett ez másként Altmanék esetében is, ami már csak azért is jó hír, mert nem kaptak valami busás fizetést a végrehajtott feladatért: 

A Tom Cruise-film kasszasikerének érdekében nem volt idő mosdóba menni, így sajátos megoldást találtak arra, hogy a színészek könnyíthessenek magukon.

MINDÖSSZE NAPI 23 DOLLÁR ÜTÖTTE A MARKUKAT.

A rendező Tony Scott másra költött sokat: óránként 7600 dollárért bérelte ki a repülőgépeket, amelyekben a színészekkel forgatott. Egy teljes hét után azonban arra jött rá, hogy a felvételek használhatatlanok, a színészek ugyanis meglehetősen zöld arccal szenvedték el a magasban végrehajtott manővereket…

A NASA kötelékében négyszer járt az űrben

Altman és társai sajnos épp kiküldetésben voltak, amikor a filmet bemutatták a mozik, így annak nemcsak a bemutatójára nem mehettek el, de nem is láthatták azt egy jó darabig. A férfi még egy ideig vadászpilótáskodott, Irakban is teljesített kiküldetést, ottani szolgálatáért kitüntetésben is részesítették, majd a NASA-hoz csatlakozott, és 1998–2009 között négy alkalommal is járt az űrben, összesen 51 napot eltöltve ott. Utolsó űrmissziója alkalmával a Hubble űrteleszkóp ötödik, végső javításában nyújtott segédkezet, a következő évben, 2010-ben pedig nyugdíjba ment a NASA-tól.

Összesen 7000 órát töltött a levegőben különböző repülőalkalmatosságokat irányítva – nem kevesebb mint 40 különböző repülőgéptípust irányított karrierje során.

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

15 évvel hamarabb szabadulhat a kisgyermekes kolléganőjét halálra szurkáló játékfüggő férfi

Aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette miatt jogerősen életfogytig tartó fegyházra ítélte a Győri Ítélőtábla azt a 27 éves...

Túszul ejtettek egy fiatal nőt a VII. kerületben, lövés is dördült, túsztárgyalóval ment ki a TEK

Túszul ejtette a nőismerősét egy kábítószer hatása alatt álló férfi Budapesten, egy VII. kerületi lakásban. A Budapesti Rendőr-főkapitányság...

Elhunyt Roberto Messina, a Bud Spencer és Terence Hill filmjeinek egyik visszatérő mellékszereplője – videó

90 éves korában érte a halál Floridában, Isten nyugosztalja! Videó Hirmagazin.eu