Home Főhírek Bűnügy, bűnmegelőzés, balesetinfó Nemzeti Kibervédelmi Intézete riasztása: Újabb zsarolólevél terjed a neten

Nemzeti Kibervédelmi Intézete riasztása: Újabb zsarolólevél terjed a neten

0
dlsk9kpturbxy80mddmmdkxzwjkytk2mzzmowuxzjzhzgyxn2y1ngfmyy5qcgeslqmazl3nf4dndtitbc0c6m0bnt4aaaewbq

Intim felvételekért követetlenek giga összeget a támadók

Újra megjelentek az interneten magyar nyelvű, zsaroló hangvételű levelek.

Mivel ezek egyre nagyobb számban érik el az érintett állami és önkormányzati szerveket, közintézményeket és magánszemélyeket, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete (NBSZ NKI) ismételten riasztást adott ki.

A levelek szövegezése alapvetően azonos, a korábbi hasonló zsarolólevelekhez képest egységesebb, helyesírásilag jóval pontosabb, a hangnem pedig tegeződő.

A legfrissebb hírek itt!

Az üzenetek tartalma szerint a címzett készülékét megfertőzték egy trójai vírussal, amelynek segítségével az áldozat informatikai eszközéhez hozzáférést szereztek. A támadó azt is állítja az e-mailben, hogy készített egy kompromittáló videófelvételt, amelyet a felhasználó kamerájával rögzített, s hogy a felvételen az áldozat felnőtt tartalmú oldalak látogatása közben végzett tevékenysége látható – közölte a szakszolgálat.

A zsaroló felhívja a levél címzettjének figyelmét arra, hogy amennyiben a kért összegű váltságdíjat nem fizetik ki, abban az esetben a kompromittáló felvételt eljuttatja a címzett ismerőseinek, illetve a közösségi médiában is közzéteszi azt. A váltságdíjként kért pénzösszeg változó, jellemzően: 1350 euro.

A mostani esetben a levelek tárgya: „Fizetési felszólítás.”

Az NBSZ NKI javasolja az ilyen és ehhez hasonló levelek figyelmen kívül hagyását, továbbá a fenti indikátorok beállítását a SPAM szűrőben.

blikk

Hirmagazin.eu

Exit mobile version
Megszakítás