27.9 C
Budapest
2023. szeptember. 27. szerda

Németország beáldozhatja a kötelező kvótát, ha…

Dátum:

Megosztás:

A kötelező kvóta elengedéséért cserébe Németország a V4-országoktól elvárná, hogy támogassák a német–francia kül- és biztonságpolitikai törekvéseket Tóth Norbert nemzetközi jogász szerint.

PestiSrácok

Tóth biztatónak értékelte a német külügyminiszter által mondottakat, azonban nincs még egyértelmű álláspont a migrációs kérdésben.

Heiko Maas német külügyminiszter egy vasárnapi német lapinterjúban azt mondta, nem lenne észszerű rákényszeríteni Lengyelországot vagy Magyarországot menekültek tízezreinek befogadására. Véleménye szerint a jövőben bizonyos ügyekben a többségi döntéshozatalt kell előnyben részesíteni, illetve a tavaszi európai parlamenti (EP-) választás után át kell alakítani a döntéshozatali rendszert.

Tárgyalási alap lehet Maas javaslata

A lapinterjúban említett javaslatokat végigolvasva kiderül, hogy hiányzik a migráció elutasításának vagy támogatásának egyértelmű kijelentése. Tóth Norbert nemzetközi jogász a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában kijelentette: a küszöbön áll az Európai Unió reformja, a kérdés az, hogy miként kezdenek ennek neki. Szerződések módosításával vagy anélkül?

A szakértő szerint a német politika mellőzné a szerződések módosítását, inkább a jelenlegi alapító szerződésekbe beépített, úgynevezett áthidaló, átvezető záradékot iktatnának be. Hozzátette: egyéb megoldásokkal is kiegészítenék ezeket, illetve az integrációból „kifacsarnák” a maximumot.

Tóth Norbert szerint a lapinterjú lényegében arról szólt, hogy bizonyos dolgokat hajlandó lenne elengedni a német kormány, például a migráció kérdésében a kötelező kvótát. Az, hogy ezt Heiko Maas jelentette ki, nagy jelentőséggel bír, hiszen a Szociáldemokrata Párt (SPD) volt a kormányzati szereplők – CSU, CDU, SPD – közül az, amelyik leginkább támogatta a kötelező kvótát.

Heiko Maas német külügyminiszter (Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat)

A jogász szerint a német külügyminiszter ezzel azt üzeni, hogy Németország hajlandó beáldozni a kötelező kvótát a migráció kérdésében, cserébe viszont azt kérik a tagállamoktól, hogy a közös kül- és biztonságpolitika kérdésében támogassák a német–francia törekvéseket. Ez a felhívás pedig a tagállamok közül egyértelműen a visegrádi országoknak szól – mondta a szakértő.

A nemzetközi jogász szerint fontos kiemelni a tényt, hogy a migrációban nemcsak a kötelező kvóta az, ami a V4-országokat – Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia – zavarta/zavarja, hanem egyéb elemek is. Tárgyalási alapnak azonban jó lehet a német külügyminiszter „ajánlata” – fejtette ki a szakértő.

Bizonytalanság

Egyelőre nincs egyértelmű elhatárolódás az igen vagy nem mellett, vagyis hogy támogatják-e a migrációt vagy sem. Így ezek a javaslatok – a szakértő szerint – a levegőben lógnak határozott vélekedés nélkül. Elengedhetetlen az alapvető kérdések tisztázása, főként hogy miként gondolkodnak az európai tagállamok és az európai politikai elit a migrációról.

Tóth Norbert szerint az jelentené az áttörést, ha az európai politikai elit – az uniós intézményekben ülő politikusok és a tagállamok élén lévő politikusok – ki tudná jelenteni azt, hogy a migrációt nem tartja pozitív és támogatandó dolognak. Minden további kérdésnek ebből kellene kialakulnia.

Radikális fordulat következhet be

A kötelező kvóta kapcsán egy merev álláspontot adhat fel a német kormány. Ez biztató lehet, és amennyiben Németország és az egész EU eljut a megfelelő pontig a kérdés tisztázásában, jelentős és radikális fordulat következhet be a migrációval kapcsolatban – jelentette ki Tóth Norbert.

Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter egy sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott: továbbra sincs tartós európai megoldás a migrációs válságra, az EU tagországainak vezetői még mindig csak a „szándéknyilatkozatnál” tartanak.

A német belügyminiszter hangsúlyozta, hogy végre kell hajtani az EU-s állam- és kormányfők júniusi találkozóján hozott döntéseket, amelyek szerint befogadó központokat építenek ki Észak-Afrikában a Földközi-tengerről partra szállított embereknek, és önkéntes alapon, az EU területén is létrehoznak állomásokat a szárazföldön és tengeren érkezett menedékérők elhelyezésére és menedékjogi kérelmük elbírálására.

Tóth Norbert szerint az unión kívüli hotspotok kapcsán van egy alapprobléma. Ezt már a tagállami politikusok jelentős része támogatja. Ez alapvetően egy magyar javaslat volt, felkapott lett a téma és egyre többen kezdték támogatni. A gond az, hogy az Európai Bizottságban és Parlamentben vannak jelen az ezt ellenzők. Így tehát ezekben az intézményekben kellene változást előidézni, amivel jelentős előrelépéseket lehetne elérni – fejtette ki a szakértő.

Szerző: hirado.hu
Forrás: Kossuth Rádió, MTI

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Az energia-tévedés – vagy inkább energia-átverés, és a világ kifosztásának egy remek modellje – 4

Térjünk picit vissza a tehenekhez! A metán – laborban kísérleti leg igazolható, az szénmonoxidból és vízből jön létre, és...

NAPÚT – 7: AZ Utolsó vacsora szereplői – Jakab

Jobbról balra haladva az ötödik apostol az idősebb Jakab. Jakab robbanékony természetű volt. Szent Lukácstól tudjuk a következő esetet,...

Felháborítóan kicsi a Hableány-ítélet! – Az ügyészség részletesen elmagyarázza, miért kell nagyobb büntetés (2 db vonatkozó hanganyag a cikkben)

Fellebbezett az ügyészség a Viking Sigyn szállodahajó kapitányát érintő elsőfokú bírósági ítélet ellen a Hableány-perben. Az ügyészség szerint...

Fogyhatunk-e az éjszaka folyamán?

A globális elhízási járvány erőfeszítésre sarkallta a világot, hogy hatékony és elérhető fogyási stratégiákat találjon. Ennek következményeként új étrendi...