9.4 C
Budapest
2022. szeptember. 28. szerda

Nem jött be Kim Dzsongun ötéves terve – videó

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Szinte egyik szektorban sem teljesültek az előző ötéves gazdasági terv célkitűzései Észak-Koreában

– jelentette ki az országot vezető Kim Dzsongun szerdán a kormányzó Koreai Munkapárt kongresszusának megnyitásakor.

Nyitó beszédében a diktátor Észak-Korea önellátási képességének megerősítésére szólított fel, ami szerinte segíthetne leküzdeni a fejlődést akadályozó belső és külső kihívásokat.

Bár az előző ötéves tervnek már tavaly teljesülnie kellett volna, az eredmények iszonyatosan elmaradtak a célkitűzésektől csaknem minden ágazatban

– mondta.

Kim Dzsongun kitért az országban hivatalosan nem létező koronavírus-járványra is, és méltatta az észak-koreai óvintézkedéseket.

A mostani ülésen új ötéves tervet készülnek elfogadni, az új körülményekhez igazítva a gazdasági és pártpolitikai stratégiát.

A több napig tartó rendezvényen hírügynökségi beszámolók szerint mintegy hétezren vesznek részt.

Legutóbb ilyen kongresszust négy éve tartottak, azt 36 év után először rendezték meg. Akkor a Kim Dzsongun által elővezetett ötéves tervben kilátásba helyezték az energiaellátás javítását, az ipari és a mezőgazdasági termelés növelését.

Az 5 éves terv nem jött be, de az atomfegyverkezés igen, ezzel többször is meglepte a világot a diktátor..

Mozgalmas éve volt Kim Dzsongunnak, Észak-Korea diktátorának, aki az elmúlt évek békülési stratégiája után 180 fokos fordulatot vett idén és megszakított minden tárgyalást Dél-Koreával és Amerikával, aztán bejelentette: elkészült az észak-koreai atomprogram és most már meg tudja védeni magát az ország a NATO agressziójával szemben. Ezen kívül bemutatott egy hatalmas ballisztikus rakétát és számos korszerűnek tűnő fegyvert is, melyeket korábban sosem látott a világ. Az év közben egyszer pedig úgy tűnt, a hatalom átadására készül, aztán valami történt és teljesen eltűnt a diktátor utódlásra vélhetően kijelölt húga. Nézzük, melyik volt az öt legnagyobb meglepetés idén Kim Dzsonguntól.

Szakítás Dél-Koreával

2018-ban látványos békülési folyamatot indított Észak-Korea Dél-Koreával és az Egyesült Államokkal, aztán idén júniusban váratlanul felrobbantották a keszongi összekötőirodát, minden kapcsolatot megszakítottak Dél-Koreával és ismét fenyegető hangnemben kezdtek el nyilatkozni déli testvérországukkal szemben. Kim Dzsongun rezsimje ezután minden további tárgyalástól elzárkózott.

Jelentős hatalmat kapott a diktátor húga, aztán hirtelen eltűnt

kim jodzsong
Kim Jodzsong, Kim Dzsongun húga. Fotó: Getty Images

A fordulatért úgy tűnt, Kim Jodzsong, Kim Dzsongun húga volt felelős. A diktátor-testvér korábban szinte semmit nem szerepelt nyilvánosan, aztán tavasszal már személyesen fenyegette Dél-Koreát és ő adott utasítást a velük való kapcsolat ilyen jellegű megszakítására is. Közben sokan arról spekuláltak, hogy Kim Dzsongun hatalomátadásra készül, egyes források szerint pedig súlyos beteg lehetett és a halál széléről jött vissza.

A nyár vége felé viszont hirtelen ismét előkerült Kim Dzsongun, Kim Jodzsong pedig szinte teljesen eltűnt. Még a korábban vállalt tisztségeiből is kiszorították és a nyilvános szerepléseit is többnyire egy énekesnő vette át.

Elkészültek az atomfegyverek

noko nuke
Dél-koreai szemlélők figyelnek egy Észak-Korea ballisztikus rakétáiról szóló tudósítást. Fotó: Getty Images

A keszongi összekötőiroda felrobbantását júniusban még azzal magyarázták az elemzők, hogy Észak-Korea elégedetlen volt azzal, hogy a szankciókat nem oldotta még fel Amerika, később viszont kiderült, hogy valószínűleg inkább arról volt szó, hogy Észak-Korea atomfegyver-fejlesztési programja sikerrel járt, ezért nincs szükségük a továbbiakban arra, hogy „jófiút játsszanak.” Szeptember végén már az ENSZ BT előtt is elismerte az elszigetelt ország: kellő mennyiségű „elrettentőeszközzel” rendelkeznek ahhoz, hogy ismét a gazdaságfejlesztésre tudjanak fókuszálni.

Az óriásrakéta és a korszerű(-nek tűnő) harcjárművek

észak koreai rakéta
Észak-Korea “rakétaszörnye” az idei katonai parádén. Fotó: PBC

Októberben nagyszabású katonai parádét rendezett Észak-Korea a munkáspárt alapításának évfordulújára, mely során bemutattak pár nukleáris robbanófej célba juttatására is képes ballisztikus rakétát, köztük egy olyat, melyet az eseményeket szemlélő elemzők csak „szörnyetegként” jellemeztek.

A parádén a hatalmas rakéta mellett felvonultattak számos új harcjárművet és gyalogsági felszerelést is, nagy részük valamilyen orosz vagy NATO-s fegyverrendszer vagy kiegészítő olcsó másolatának tűnik. Építettek az oroszok saját Armata-harckocsit, K9 Thunder önjáró löveget, M270 MLRS-t, Sz-300-as légvédelmi rakétarendszert és Stryker gyalogsági szállítójárművet is. Azt nem tudni, hogy az eredeti eszközök színvonalával felveszik-e a versenyt az észak-koreai másolatok (valószínűleg nem), viszont megjelenésük mindenképp váratlan volt az idei parádén.

Nincs koronavírus, csak brutális szigor?

lázmérés
Lázmérés Phenjanban. Fotó: Getty Images

Kim Dzsongun ugyanezen a parádén oroszágának egyik legnagyobb eredményeként jellemezte azt, hogy egyetlen egy koronavírusos esetet sem találtak Észak-Koreában. A legtöbb nemzetközi szemlélő ezt erősen kétségbe vonta, Kim Dzsongun pedig dél-koreai hírszerzési források szerint durva lezárásokba és korlátozásokba kezdett. Lezárták teljes Phenjant, betiltották a halászatot, lezárták a kínai határokat és több embert is kivégeztek, akik megsértették az ország koronavírus ellen hozott intézkedéseit. Kim Dzsongunt épp a napokban oltották be egy rendesen nem tesztelt kínai Covid-vakcinával a japán hírszerzés szerint.

Kim Dzsongun tehát hirtelen kapkodni kezdett és nagyon durva, szigorú intézkedések sorozatát kezdte el meghozni országában a járványprevenció jegyében. Ha tényleg nincs is koronavírus az országban, Kim Dzsongun minden jel szerint nagyon retteg tőle.

hirado, portfolio

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Kiderült, mikor érkeznek a III. Károly király portréját ábrázoló bankjegyek

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó, III. Károly király portréját ábrázoló fontbankjegyeket, amelyek várhatóan két év...

A kettős tömegű lendkerék feladata és meghibásodása

A kettős tömegű lendkerék feladata és meghibásodása A kettős tömegű lendkerék feladata a motor által termelt mozgási energia tárolása...

Jevgenyij Prigozsin állítja, Ő irányítja a Wagner-csoportot..

Jevgenyij Prigozsin állítása szerint 2014. május 1-jén született meg az orosz magánhadsereg. Jevgenyij Prigozsin Kreml-közeli orosz oligarcha hétfőn hivatalosan...

Putyin: Európának tisztelnie kell Moszkvát és Minszket!

A fehérorosz elnök pedig kijelentette: Európa jövője közös Oroszországéval és Fehéroroszországéval. Az európai országoknak tisztelettel kell viszonyulniuk Oroszországhoz és...