-4 C
Budapest
2023. január. 30. hétfő

Négy csúcsragadozó érkezett a tatai dandárhoz – videó

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Stílusosan a T-72-esek köszöntötték az MH 25. Klapka György Lövészdandár laktanyájában az első négy Leopard 2A4 harckocsit, amely a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program részeként érkezett meg az alakulathoz.

Leopard 2A4 átadása – statikus bemutató, Tata, 2020. július

A Leopard 2A4 típus jelenti, azt a lépcsőfokot, amely biztosítja a zökkenőmentes áttérést a régi szovjet/orosz technikáról a világ egyik legmodernebb harckocsijának számító Leopard 2A7 típusra. Az eseményen látható Leopárdok elsődlegesen „kiképző” harcjárművek, feladatuk a típus jellegzetességeinek megismerését, a magyar katonák átképzését szolgálják, az állomány ezeken tanulja meg a technika kezelését. A Krauss-Maffei Wegmann (KMW) szakemberei készítik fel az első magyar katonákat, akik a harckocsikat fogják kezelni. Ez a kiképzés az MH 25. Klapka György lövészdandár laktanyájában 2020. decemberig valósul meg. A betanulási folyamatra azért van szükség, mert a Leopard 2A4-esek üzemeltetése és alkalmazása jelentősen eltér az eddig használt harckocsikétól.

Videó: Benedek Levente

A csúcstechnikával felszerelt harceszközök átadásán, július 24-én részt vett Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka is.

A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program a Magyar Honvédség valamennyi fegyvernemét és alakulatát érinti. A szárazföldi haderő megerősítéseként a honvédelmi tárca tizenkét Leopard 2A4 típusú harckocsit is lízingel a német gyártótól, amelyek közül az első négy – immár magyar felségjelzéssel – a héten lépte át a magyar határt, hogy állomáshelyükön, a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandárnál kezdjék meg szolgálatukat.

Az ünnepélyes átadón a T-72-es harckocsik is felsorakoztak a nagy testvérek tiszteletére. Az eseményen Benkő Tibor honvédelmi miniszter úgy fogalmazott: a harckocsizók a szárazföldi haderő kiemelkedő csoportját alkotják, és ideje, hogy ők is az új évezred technikai eszközeivel kezdhessék meg a felkészülést. Mint mondta, „a Magyar Honvédség most jutott el arra a szintre, hogy eszközeivel is csatlakozzon a 21. századhoz.” A miniszter köszönetet mondott a német Krauss-Maffei Wegmann gyárnak azért, hogy a világjárvány ellenére is tartani tudták a szállítási határidőt, Ausztriának pedig, amiért biztosítják a harckocsik személyzete számára a kiképzést.

A miniszter elismeréssel szólt mindazok munkájáról, akik negyven éven keresztül hadrendben tartották a T-72-es harckocsikat, egyben rámutatott: az első Leopardok átadásával új időszámítás kezdődik a Magyar Honvédség történetében. Hangsúlyozta, hogy szeptembertől az év végéig havonta két-két Leopard 2A4-es harckocsival gazdagodik a Magyar Honvédség, de az igazi, ugrásszerű fejlődés 2023-ban várható, amikor a német gyártó elkezdi leszállítani a csúcsmodern Leopard 2A7-eseket.

A tárcavezető Szent Kristóf ünnepe, a tatai alakulat fegyvernemi napja kapcsán úgy fogalmazott: a harckocsizók számára nem is lehetne kedvezőbb és szebb alkalom az ünneplésre, mint az, hogy birtokba vehetik az új technikai eszközöket. „A magyar kormány elkötelezett abban, hogy Magyarországnak erős, ütőképes hadserege legyen. Elkötelezettek vagyunk, hogy ez a Magyar Honvédség kiváló, felkészült, lojális katonákból álljon. Becsüljék meg ezeket az eszközöket, legyenek rájuk büszkék, találják meg velük számításaikat” – fejezte be beszédét Benkő Tibor honvédelmi miniszter. Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka korszakváltó eseménynek nevezte a Leopardok átadását. Mint mondta, a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program 2020-as tervének egyik legfontosabb állomásáról van szó, hiszen a generációváltással a legmodernebb technika váltja fel a T-72-esek rendszerét.

„A Leopard 2A7-esek érkezéséig ezek a harckocsik biztosítják számunkra az átmenetet. Használatba vételük meghatározó jelentőségű, hiszen általuk a Magyar Honvédség még hatékonyabban, még magasabb színvonalon végezheti feladatát” – mondta Korom vezérezredes. Hozzátette: bár a Magyar Honvédségen belül nagyon régen volt példa ilyen volumenű fejlesztésre, a legmodernebb technika sem ér sokat kiválóan felkészített katonák nélkül, éppen ezért nagy hangsúlyt fektetnek a kiképzésre is. Az osztrák védelmi minisztériummal a nyár folyamán kötötték meg a megállapodást, amelynek értelmében még az idén osztrák kiképzők készítik fel a magyar harckocsizókat az új technika használatára.

Az ünnepélyes átadás, amelyen részt vett Frank Haun, a KMW gyár vezérigazgatója is, a T-72-esek látványos bemutatójával ért véget.

Thanks for the video, Hirmagazin.eu;

Videó: Benedek Levente

honvedelem.hu

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner

Kapcsolódó hírek

Avatar: A víz útja – videó

Az Avatar: A víz útja Magyarországon is rekordsiker - írja az orogo.hu Meghaladta a kétmilliárd forintot és ezzel újabb mérföldkövet...

Valentin-napi ötletek – képek

Valentin-napi ötletek, ötletes összeállítások az egyszerűtól a bonyolultig..   Képek: Pinterest Hirmagazin.eu

Tragédia! 40 utas égett halálra – videó

Gyorshajtó sofőr miatt halt meg negyven ember Pakisztánban. Túl gyorsan hajtott, emiatt megcsúszott és egy híd pillérének csapódott a...

Több ezren rekedtek a hó fogságában – videó

Több ezer ember rekedt az autójában a hatalmas hóviharban Romániában. Voltak, akik 14 órán át várták, hogy kimentsék őket...