A városi tanács a jobb levegő biztosítása érdekében most vitatott döntésre szánta el magát, dízeltilalom helyett 30 km/órás sebességkorlátozást rendel el.

Kockázatos utat választott München városvezetése a jobb levegő érdekében. A bajor főváros egyik legnagyobb főútján évek óta a megengedett határértékek fölött vannak az egészségnek ártó nitrogén-dioxid értékek A fő bűnösök a dízelmotoros járművek. Az erről szóló beszámolók szerint a tartományi közigazgatási bíróság korábbi határozata ellenére nem rendelték el a „dízeltilalmat”, ugyanakkor meghatározott körzetben általános sebességkorlátozást léptetnek életbe:

a város egyik főútján a Landshuter Allee-n óránként 30 kilométeres sebességkorlátozás lesz.

Süddeutsche Zeitung arra emlékeztetett, hogy márciusban a bajor közigazgatási bíróság kötelezte a városvezetést arra, tegyen gyors intézkedéseket a levegőminőség javítása érdekében. A közigazgatási bíróság már korábban is a dízelmeghajtású járművek betiltása mellett foglalt állást. A múlt évben a város úgy akarta megoldani a problémát, hogy München egy részén, a Mittlerer Ringen betiltotta a régi, IV-es besorolású dízeljárművek közlekedését. A tilalmat 2023 októberében kellett volna kiterjeszteni további dízelmotoros járművekre, de a városvezetés a tilalom elfüggesztése mellett döntött, mert a mérések eredményei némileg javultak.

Ezek után született most döntés arról, hogy dízelek kitiltása helyett Landshuter Allee-n óránkénti 30 kilométeres általános sebességkorlátozást rendelnek el. Az elképzelések szerint ezzel München központjában csökkenhet a kipufogógáz-kibocsátás, ami a nitrogén-dioxid megengedett határértékének teljesüléséhez vezethet.

A Bild szerint ezzel még nem került pont az ügy végére, és további jogi viták várhatók. A közigazgatási bíróság még a város vezetésének döntése előtt jelezte, hogy azt jogsértőnek tekinti, és követeli az eredeti tiltási határozatának végrehajtását.

Forrás

Hirmagazin.eu