Arcátlan csaló áldozatai keresték meg a Kékfényt. A férfi a gyanú szerint legalább 50 milliót csalt ki legalább hat embertől.

Az áldozatok az interneten találtak egymásra, történetük több szempontból tanulságos. A Kékfény riportja.

Ákossy István Gábor, aki közben már rákerült a police.hu körözési listájára, mindenkinek azt ígérte, amit hallani akart, mindegy volt, hogy befektetés, lakás, gyerek vagy szerelem, bárkinek megtalálta a gyenge pontját és bármire képes volt a zsákmányért.

Mindig nagyvonalú volt, de valójában

az áldozatok saját pénzét használta fel a becsapásukra.

Egyik áldozatánál 10 hónapig játszotta a hősszerelmest, még a lombikprogramot is vállalta, hogy megszerezze a nő pénzét, majd magára hagyta a néhány hónapos kismamát.

Podmás Éva üzletvezető az interneten szervezte meg a károsultak találkozóját egy belvárosi kávézóban. Ő még viszonylag kis veszteséggel megúszta. A férfi kölcsönkérte a kocsiját, de sosem fizette a parkolódíjat, és amikor eltűnt,

100 ezer forint

körüli büntetést hagyott maga után.

A műsorban nem kívánt arccal és névvel nyilatkozni egy egyik áldozat, aki az év elején ismerte meg Ákossyt. Beleszeretett, de a férfi április közepén eltűnt és lelépett tízmillió forintjával. Judit egy szolárium szalonban dolgozik, ahol Ákossy gyakori vendég volt. Nem jártak egymással. A lánynak nem volt túl sok pénze, de a nagy dumás férfi azt a keveset is lenyúlta.

Lakást ígért, de lelépett a pénzzel

A férfi nemcsak nőket hálózott be, áldozatai között van Nádor Péter, akinek lakást ígért, de végül 5,3 millió forintjával lelépett. A férfi egy kis albérletben lakott és egy nagyobb lakásra vágyott, amikor 2016-ban megismerkedett Ákossyval, aki rögtön fel is ajánlotta a segítségét.

Azt ígérte, hogy olcsón szerez Újpesten a Rózsa utcában egy végrehajtás alatt álló lakást. Ákossy 2017 elején értesítette a férfit, hogy minden egyenesben van, a lakás az övé lehet és neki semmi dolga, csak a pénzt adja oda.

Sebtében, kézzel írt szerződések tanúskodnak arról, hogy Péter 2016-tól több részletben milliókat fizetett, de a csaló eltűnt a pénzzel. Egy évig várt, majd utána feljelentést tett.

Otthagyta terhes párját

Az egyik áldozat egy negyvenhez közeli budapesti kismama, aki névtelenséget kért, mert védelmezni akarja születendő gyermekét a későbbi megbélyegzéstől. Célja, hogy megállítsa azt a férfit, aki tönkretette az életét. Katinak jó állása volt, de gyermeket és családot szeretett volna, ahogyan elmondása szerint a férfi is, akivel 2018 márciusában egy internetes társkeresőn ismerkedett meg. A nő teljesen beleélte magát, hogy végre megtalálta az igazit.

Ákossy 2018 nyarán megkérte a nő kezét, akinek augusztusában egy újabb vágya teljesült, terhes lett. „Az orvosok szerint 1 százalék esélyünk sem volt, de egy hét múlva kiderült, hogy várandós vagyok” – fogalmazott.

A férfi tenyerén hordozta, elhalmozta figyelmességgel, ajándékokkal, de aztán a férfi fokozatosan rátért az anyagiakra. Arra kérte a nőt, hogy megtakarított pénzét, amit lakásvásárlásra szeretett volna felhasználni, adja neki, ő meg majd nagy haszonnal megforgatja. A nő nem gyanakodott, mert Ákossy elmondása szerint rendelkezett lakással és megtakarítással.

Az ősszel rendszeresen előfordult, hogy egy bank előtt találkoztak és a nő

milliókat vett ki számlájáról.

Kati arra emlékszik, hogy mindig rohanni kellett, mintha lecsúsznának a nagy lehetőségről.

Sürgette áldozatait

A többi áldozat is beszámolt arról, hogy ez volt Ákossy egyik visszatérő trükkje, hogy sürgette áldozatait, akik így nem tudták átgondolni cselekedetüket. Ésik Sándor ügyvéd az adásban arról beszélt, hogy pénzt nem szabad hirtelen kölcsön adni, hanem érdemes egy barátot megkérni tanúnak.

„Ki kell törni abból a szűk idő és térbeli nyomásból, amelyet a csaló az áldozatára helyez” – javasolta. A kriminálpszichológus elmondása szerint az emberi kapcsolatok alapvetően bizalomra épülnek és nem élhetünk folytonos gyanakvásban.

Haller József, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kriminálpszichológiai tanszékének vezetője szerint szó nincs arról, hogy a becsapott emberek balekok lennének, mert ők áldozatok. Ahogy múlt az idő, Kati kérte Ákossyt, hogy tisztázza végre a pénzügyeket és ne ködösítsen, aztán az év elején egy este, a férfi csak annyit mondott, hogy egy barátjával találkozik, majd elment hazulról és nem tért vissza.

A nő másnap eszmélt rá, hogy egyedül maradt, hogy eltűnt a pénze, hogy átverték, hogy innentől a gyermekének nincsen apja, hogy most egy másik élet kezdődik.

Már a körözési listán Ákossy

A Kékfény stábja megpróbált a csaló utolsó megjelölt lakcímén, a nyolcadik kerületi Aurora utcában érdeklődni a férfi hollétéről, de a szomszédok azt a választ adták, hogy nem ismerik. A műsorban nyilatkozó elmondták, hogy hat áldozatról tudnak, de lehet, hogy számuk több, mert a férfi „nem tud leállni és tovább folytatja”.

Ésik Sándor ügyvéd azt mondja a csalási ügyek nem egyszerűek, a rendőrség is gyakran

óvatosan kezeli ezeket a feljelentéseket.

„Önmagában az, ha valaki kölcsön kért pénzt valakitől, és azt nem adja meg, ez még nem csalás. Ahhoz, hogy ebből csalás legyen, be kell azt bizonyítani, hogy a kölcsönkérés pillanatában a kölcsönkérőnek az volt a szándéka, hogy ő ezt sosem fogja megadni, minden, amit a kölcsön elérése érdekében mondott, az hazugság volt, és ez így együtt lesz egy csalás” – mondta Ésik Sándor ügyvéd.

A Kékfény által szervezett találkozó után felkerült a police.hu körözési listájára Ákossy István Gábor fotója. A csalással gyanúsított férfi ellen elfogatóparancsot adtak ki. Az ügyek egy részét egyesítették, a nyomozást a BRFK 13. kerületi kapitánysága folytatja.

A címlapfotó illusztráció.