10.9 C
Budapest
2024. február. 26. hétfő

Mesterséges intelligencia a rákkutatásban..

Dátum:

Megosztás:

A svéd kutatás előzetes eredményei szerint az MI (mesterséges intelligencia) alkalmazása csökkentette a radiológusok munkaterhelését az emlőszűrés területén.

A több mint 80 ezer svédországi nő részvételével végzett vizsgálat azt mutatta, hogy az MI segítségével végzett mellrákszűrés hatékonyabb és pontosabb lehet, mint a hagyományos, kettős leolvasás által végzett szűrés.

Az előzetes eredmények szerint az MI alkalmazása nem növelte a tévesen kórosnak diagnosztizált mammográfiák számát, ugyanakkor jelentős mértékben csökkentette a radiológusok munkaterhelését. Az Európai Bizottság iránymutatásai szerint a leleteket két radiológusnak kétszeresen kell leolvasni, ami időigényes és nehézkes lehet, különösen, hogy számos EU-tagországban hiány van emlőradiológusokból.

Az MI segítségével támogatott csoportban az elvégzett szűrés 20 százalékkal több rákos megbetegedést fedezett fel, mint a hagyományos, kettős leolvasással végzett szűrés. Emellett az MI-támogatott szűrés nem veszélyezteti a radiológusok munkahelyeit, mivel az MI nem helyettesíti az orvosokat, hanem inkább támogatja és segíti munkájukat.

Azonban a kutatók óvatosak az eredmények értelmezésével kapcsolatban, és további vizsgálatokat terveznek. Meg kell vizsgálni, hogy az MI képes-e felismerni olyan tényezőket, mint például a daganatok növekedési és terjedési képessége, és hogy az MI-támogatott szűrés esetén elkerülhetők-e a túldiagnosztizálásra vagy túldetektálásra vonatkozó kockázatok.

A kutatás jelenleg még tart, és két évig tartó nyomon követést terveznek, hogy még pontosabb hatékonysági mutatókat publikáljanak az MI alkalmazásával kapcsolatban. A kutatás célja az, hogy meghatározzák az MI alkalmazásának hatékonyságát a különböző típusú és stádiumú rákok felismerésében a hagyományos szűréshez képest.

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Megható pillanatok közepette köszöntötték a világbajnoki hősöket – videó

Kitörő lelkesedéssel és egyedi ajándékokkal várták a DFVE utánpótlás csapatai a világbajnokságon ezüstérmes és olimpiai részvételét kiharcoló női...

Óriási tűz Budapesten, rohantak a helyszínre a fővárosi hivatásos tűzoltók – 15 embert kellett menekíteni..

Tűz volt egy társasházi lakásban Budapest III. kerületében, a Hévízi úton. Az első emeleti lakás nappalijában öt négyzetméteren berendezési tárgyak...

Orosz drón üldözte a német külügyminisztert – videók

Annalena Baerbock német külügyminiszter az orosz–ukrán háború második évfordulóján Ukrajnába látogatott. Odesszában további német támogatást ígért ukrán kollégájának....

Vérfürdő Bécsben: öt nőt öltek meg (18+)

Pénteken összesen öt erőszakos halált halt nő holttestére bukkant a rendőrség Bécsben két helyszínen. Egy 51 éves nő és...