A svéd kutatás előzetes eredményei szerint az MI (mesterséges intelligencia) alkalmazása csökkentette a radiológusok munkaterhelését az emlőszűrés területén.

A több mint 80 ezer svédországi nő részvételével végzett vizsgálat azt mutatta, hogy az MI segítségével végzett mellrákszűrés hatékonyabb és pontosabb lehet, mint a hagyományos, kettős leolvasás által végzett szűrés.

Az előzetes eredmények szerint az MI alkalmazása nem növelte a tévesen kórosnak diagnosztizált mammográfiák számát, ugyanakkor jelentős mértékben csökkentette a radiológusok munkaterhelését. Az Európai Bizottság iránymutatásai szerint a leleteket két radiológusnak kétszeresen kell leolvasni, ami időigényes és nehézkes lehet, különösen, hogy számos EU-tagországban hiány van emlőradiológusokból.

Az MI segítségével támogatott csoportban az elvégzett szűrés 20 százalékkal több rákos megbetegedést fedezett fel, mint a hagyományos, kettős leolvasással végzett szűrés. Emellett az MI-támogatott szűrés nem veszélyezteti a radiológusok munkahelyeit, mivel az MI nem helyettesíti az orvosokat, hanem inkább támogatja és segíti munkájukat.

Azonban a kutatók óvatosak az eredmények értelmezésével kapcsolatban, és további vizsgálatokat terveznek. Meg kell vizsgálni, hogy az MI képes-e felismerni olyan tényezőket, mint például a daganatok növekedési és terjedési képessége, és hogy az MI-támogatott szűrés esetén elkerülhetők-e a túldiagnosztizálásra vagy túldetektálásra vonatkozó kockázatok.

A kutatás jelenleg még tart, és két évig tartó nyomon követést terveznek, hogy még pontosabb hatékonysági mutatókat publikáljanak az MI alkalmazásával kapcsolatban. A kutatás célja az, hogy meghatározzák az MI alkalmazásának hatékonyságát a különböző típusú és stádiumú rákok felismerésében a hagyományos szűréshez képest.

Forrás

Hirmagazin.eu