11.9 C
Budapest
2022. szeptember. 29. csütörtök

Méregdrága hobbi a horgászat: itt vannak a 2021-es területi jegyárak

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

A koronavírus-járvány a balatoni horgászatban is éreztette hatását; az eladott horgászjegyek számában évek óta tartó növekvő tendencia tavaly megtört, ha nem is jelentősen.

2020-ban a háromnapos területi engedélyekből fele annyi fogyott, mint az azt megelőző évben, és csökkenés volt tapasztalható a többi időszakos jegy értékesítésében is.

Idén viszont nagyon jó hírt kaptak a pecások, hiszen idén nem változnak a balatoni horgászengedélyek árai.

Médiánk, most ennek alapján megnézte azt, hogy változnak a további területeken az árak, illetve milyen kedvezményeket lehet igénybe venni az egyes tavakon, folyókon, illetve mennyi halat vihet haza egy horgász a szabályok szerint.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az elmúlt évben a balatoni horgászatban is éreztette hatását a koronavírus-járvány. A területi és időszakos jegyeladások száma is megcsappant, ezt némileg ellensúlyozta, hogy éves horgászjegyből, és bojlis engedélyből valamivel többet sikerült eladni. Összesen 93 361 horgászjegyet értékesített a társaság, amiből 956 millió forint bevétele származott.

Február elsejétől új horgászrend lép életbe a Balatonon, ami a ragadozó halak fogási tilalmi idejét megduplázza, a gyerekhorgászatban könnyítést hoz, a szemetelést viszont szigorúbban bünteti

– közölte a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászati ágazatvezetője.

Azok viszont, akik idén mégis botot ragadnának és kiváltanák a horgászengedélyüket, néhány fontos szabályt be kell tartaniuk:

 • a horgászengedély 2021-től is csak horgász regisztráció után,
 • illetve a horgászkártya kiváltására kötelezettek esetében annak igénylését követően szabályos és lehetséges.
 • Fontos tudni, hogy a kártya fizikai megléte nem feltétele a horgászengedély kiváltásának, de az igen, hogy rendelkezzünk regisztrációval,
 • valamint, hogy megfizessük a kártya költségét.
 • Az erről szóló visszaigazolás birtokában jogosultak vagyunk a horgászokmányok kiváltására, ha megadjuk hat jegyű sorszámát kártyánknak.

További fontos lépés a horgászengedély megszerzéséhet a Magyar Horgászkártya

 • A horgászkártya kiváltása kétféle módon történhet. Online a horgászjegy.hu felületén, illetve offline (személyesen) a regisztrációs pontok valamelyikén. A horgászengedély 2021 évi kiváltásának feltételéül megszabott kártya igényléséhez személyes adataink megadására van szükség. Ha korábban kiváltottad már a kártyát, természetesen idén nem kell újra kiváltanod, a 2021-es horgászengedély kiváltásakor is érvényes lesz.
 • A horgászkártya ára 1732 ft +áfa, azaz 2200 forint. Az összeget online regisztráció esetén bankkártyával, személyes (offline) regisztráció esetén pedig postai csekken kell megfizetni a MOHOSZ részére. Ez a díj a kártya érvényességi idejére (kiváltástól számított 5. naptári év január 31.) szól. Tartalmazza a baleset biztosítás díját, a kártya előállításának és személyre szabásának díját, valamint a postaköltséget.
 • A hivatalos információk alapján a Magyar Horgászkártya az igényléstől számított 30-60 napon belül legyártásra, és kézbesítésre kerül.

Most pedig nézzük meg, hogy alakulnak az idei évben a jegyárak

Amire még érdemes figyelni

Éves általános és sportcélú horgászat esetén a jegyek kiváltásához az általános személyi feltételek a következők:

 • Rendelkezésre áll az érvényes összevont állami horgászokmány (állami horgászjegy és fogási napló).
 • Szükség van az állami horgászvizsga vagy korábbi érvényes állami horgászjegyre; a horgász szervezeti tagság igazolására, rendelkezni kell érvényes horgász regisztrációval, illetve a Magyar Horgászkártyával.
 • Sporthorgászat esetén szükséges az érvényes versenyengedély, illetve a versenyzés igazolása (2021-ben legalább egy országos bajnokságon, vagy két, a MOHOSZ hivatalos országos versenynaptárában szereplő egyéb versenyen, illetve a MOHOSZ által előzetesen befogadott tagszervezeti bajnokságon történő, a szervező által igazolt részvétel: ha az előírt részvételi kötelezettség a területi jegy tulajdonosának felróható okból nem történik meg, akkor a jegytípus szerinti általános és a kiváltott sportcélú területi jegy árkülönbözetének megfizetése kötelező).
 • Gyermekek esetében kizárólag hároméves kortól a 15. életévet 2021.12.31-ig még be nem töltött gyermek horgász részére adható ki jegy, bérlet. Illetve nagykorú személy állandó helyszíni felügyelete szükséges, aki egy, a horgászat szabályainak betartásáért és betartatásáért felelősséget vállaló, a helyi horgászrend előírásainak megfelelő kísérő.

Kedvezmények igénybevétele:

Általános illetve sporthorgászat esetében kedvezmények járnak akkor, ha

 • a horgász betöltötte a 70. életévét
 • vagy igazolt az értelmi-, mozgásszervi-, hallási-, látási fogyatékosság
 • általános horgászat esetén jár még kedvezmény, ha: ifjúságiaknak, a
  nőknek és a sportcélú jegyre jogosultaknak
 • sportcélú horgászat esetén jár tovább kedvezmény: az ifjúságiaknak, a nőknek, az 55 év felettieknek és a válogatott kerettagoknak

Éves általános dunai, illetve tiszai horgászat esetén a jegyek kiváltásához az általános személyi feltételek a következők:

 • Rendelkezésre áll az érvényes összevont állami horgászokmány (állami horgászjegy és fogási napló).
 • Szükség van az állami horgászvizsga vagy korábbi érvényes állami horgászjegyre; a horgász szervezeti tagság igazolására, rendelkezni kell érvényes horgász regisztrációval, illetve a Magyar Horgászkártyával.

Éves általános dunai és tiszai horgászat esetében kedvezmény jár, ha:

 • a horgász betöltötte a 70. életévét
 • vagy igazolt az értelmi-, mozgásszervi-, hallási-, látási fogyatékosság
 • az ifjúságiaknak, a nőknek és a sportcélú jegyre jogosultaknak

Mennyi az egy nap kifogható halmennyiség?

Nem árt tudni, ha valahová elindulunk horgászni – mindegy, hogy ismert vagy ismeretlen terepet választunk -, hogy mennyi az a maximum halmennyiség, amit hazavihetünk. Ezt nem csak azért érdemes betartani, hogy ne kapjunk büntetést, de sok esetben a halpopuláció számának megőrzése miatt is. Mivel minden kategóriának más-más mennyiség van kijelölve, így ezt egy táblázatban foglaltuk össze.

Címlapkép: Getty Images

hellovidek

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Georg Spöttle: Az orosz-amerikai állampolgárokat mentené ki az USA Oroszországból

Biztonsági riasztást adott ki az USA moszkvai nagykövetsége és Oroszország azonnali elhagyására szólította fel az amerikaiakat. A figyelmeztetés...

Orbán Viktor munkája nem volt hiábavaló! .. Jelzésértékű, hogy az EP-ben az európai reneszánszban reménykedő pártok határozottan kiálltak Magyarország mellett!

A támadásokról eleget hallottunk, eleget élvezkedett ezen a baloldali sajtó, arról azonban keveset beszélünk, hogy a vörös többségű...

2023. április 30-ig magánszemélyeket nem tehetnek ki önkormányzati bérlakásból!

Az MTI szerint Karácsony Gergely főpolgármester javaslatát egyhangúan támogatta a testület.. A döntés értelmében a Fővárosi Önkormányzat vállalta a...

Hamar itt a hideg, és aki egész évben nem készült fel, az könnyen megfázik, de van megoldás!

Kurkuma, gyömbér, sárgarépa, ebből készíts ívólevet! A gyömbér miatt egy kicsit erős lesz, de meg kell inni, és akkor...