23.3 C
Budapest
2023. június. 1. csütörtök

Mélyül a válság Libanonban

Dátum:

Megosztás:

Mélyül a válság Libanonban, ahol szombat este súlyos zavargások törtek ki. A miniszterelnök előre hozott választásokat javasol, de a dühös libanoniak szerint a teljes politikai elitnek távoznia kell, mert ők a felelősek a Bejrútot romba döntő, csaknem 160 ember halálát okozó hatalmas robbanásért..

– hangzott el az M1 Híradójában.

Bejrút belvárosában a szombat esti zavargások után az utcákon halmokban áll az eldobált műanyagszemét, a pénzügyminisztérium épülete előtt szanaszét dobált iratok hevernek, a járdát üvegcserép borítja. A rendbontók több épületet megrongáltak.

A szombat délutánra meghirdetett tiltakozó megmozdulás néhány óra alatt zavargássá fajult. A kormány távozását követelő tömeg egy része kövekkel támadt a rendfenntartókra, akik könnygázt vetettek be ellenük.

A randalírozók több minisztériumi épületbe is behatoltak,

ahonnan később a rendfenntartók eltávolították őket.

Egy erőszakos csoport megrohamozta a libanoni Bankszövetség székhelyét. Betörtek az előcsarnokba, gyújtogattak, széttörték a berendezést és kidobálták az iratokat.

A Vöröskereszt adatai szerint a késő estig tartó összecsapásokban több, mint százan megsérültek, 55 ember kórházi ápolásra szorul, egy rendőr életét vesztette.

(Fotó: EPA)

Hírügynökségi jelentések szerint éjszaka éles lövések is eldördültek, ezt a rendőrség megerősítette, ám azt nem tudni, ki használt lőfegyvert.

Hasszan Diab libanoni miniszterelnök szombat esti rendkívüli tévébeszédében előre hozott választások kiírását javasolta.

„Csak ez jelent kiutat ebből a szerkezeti válságból. Új választás kell, hogy létrejöhessen egy új politikai osztály” – fogalmazott a kormányfő. Azt ígérte, hogy kivétel nélkül mindenkit felelősségre vonnak, akinek köze van a keddi katasztrófához.

A mélyülő válság miatt vasárnap reggel lemondott az ország információs minisztere. Az elmúlt napokban több parlamenti képviselő, így

a Kataeb keresztény párt három tagja is visszaadta mandátumát.

A detonációban több keresztény templom is megrongálódott. A Szent Maron templom plébánosa egy ideiglenes helyiségben tartotta meg a vasárnapi misét. A detonáció ugyanis leszakította a templom mennyezetét, összezúzta az ajtókat és ablakokat.

A tragédia súlyos hiányosságokat tárt fel a hatóságok működésében. Kedd óta 19 embert vettek őrizetbe, akik felelősek lehetnek azért, hogy a kikötőben évek óta tárolták a több, mint kétezer tonnányi ammónium-nitrátot, ami felrobbanva csaknem 160 ember halálát okozva.

A legfontosabb cél most az, hogy gyors, hatékony és összehangolt segítséget nyújtsunk a libanoni embereknek” – mondta Emmanuel Macron francia elnök, az általa kezdeményezett online donorkonferencián, amelyen a világ vezető nagyhatalmai mellett az ENSZ, az Európai Unió, az Arab Liga, és számos ország képviselői is részt vesznek.

A robbanás legalább 15 milliárd dollárnyi, azaz több, mint 4400 milliárd forint értékű kárt okozott a mély gazdasági válsággal küzdő országnak.

Címlapkép: illusztráció

M1, Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Bruce Willis, Kevin Dillon – Táv-felügyelő (Wire Room) – Bruce Willis egyik utolsó filmje – videó

Bruce Willis egyik utolsó filmje, amelyben ismét egy hőst alakít, .. fordulatos, izgalmas esti szórakozás! Teljes film magyarul: Táv-felügyelő (Wire...

Rendkívüli hír! .. Megszavazta az Európai Parlament: Magyarország alkalmatlan az uniós elnökségre

Az állásfoglalást 442 EP-képviselő támogatta, és csak 144 szavazott ellene. Az Európai Parlament csütörtökön megszavazta azt az állásfoglalást, mely...

Az Európai Bizottság és a kínai vezetés is aggódik a mesterséges intelligencia veszélyei miatt

Az EB korlátozásokat vezetett be az MI-eszközök használatára, Kína pedig még szigorúbban tervezi ellenőrizni az internetes adatforgalmat. A ChatGPT...

Megosztó TRIANON

Trianon miért fontos a magyarok egy részének, és a másik részének miért nem? - erre a kérdésre keressük a...