És erre már nem is kell sokat várni: ősztől személyi igazolvány helyett elég lesz a mobilunkat magunknál tartani – írja a Forrás.

Aztán hogy akinek nincs okostelefonja, vagy az idősebbek, akik nem szeretik az új dolgokat, hogyan fognak megbírkózni ezzel az új elmebetegséggel, arról egyenlőre senki nem ír, és arról.sem, hogy ez a tervezett intézkedés, ebben a jelenleg leírt formában felveti az állampolgári jogok sérelmét is.. Hirmagazin.eu

Már nincs egy hónap sem a választásokig, és már most érdemes a fejünkbe vésni, mi az, amire aznap biztosan szükségünk lesz: valamilyen személyazonosító igazolvány. Persze a személyinket az élet sok más területén is néha be kell mutatnunk, de hamarosan hatalmas változás jön.
Úgy tűnik, nem kell majd a pénztárcánkban kutakodnunk az igazolvány után, elég lesz a mobilunkat bemutatni, ha igazolnunk kell magunkat. A Digitális Állampolgárság Program (DÁP) tesztüzeme idén ősszel startol majd, de a legelső lépést már május 18-tól megteheti bárki.

Letölthetővé válik ugyanis az a mobilapplikáció, melynek segítségével QR-kóddal is igazolhatjuk magunkat, így nem lesz szükség többé a fizikai személyi igazolványra. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára korábban már elmagyarázta, mi is lesz ez, íme:
Már most elérhető a weboldal, amely közérthető formában mutatja be a Digitális Állampolgárság Programot és annak ütemezését, valamint a készülő mobilalkalmazást, amit pár nap múlva le is lehet majd tölteni. Az applikációval egyszerűbben, kényelmesebben és hatékonyabban intézhetjük majd az ügyeiket – írja a Világgazdaság.

A digitális állampolgárságnak három alapfeltétele van:

személyazonosító okmány,
14 év feletti életkor,
megfelelő okostelefon.

Amint ezek a feltétek adottak, már csak le kell tölteni a DÁP alkalmazását az Apple App Store-jából vagy a Google Playből. Ez május 18-ától lehet megtenni, magához a DÁP-hoz pedig május 21, keddtől lehet csatlakozni.

2024 szeptemberétől így megvalósul a digitális személyi igazolvány, illetve jogosítvány. Az appból az okmányokat továbbítani is lehet majd bárkinek, ha ügyet kell intézni. A QR-kóddal be lehet majd jelentkezni az állami digitális felületekre is, illetve digitális aláírásra is alkalmas az app. Ez az okmány lesz Magyarország első digitális okmánya.

Arról nem írnak, hogy mikortól lenne kötelező, csak azt tudjuk, hogy az idén még csak resztüzemben fog működni, önkéntes alapon. Ahogy bármi infót megtudunk, közzétesszük! Hírmagazin.eu;

Kép: Emag.hu;

Forrás

#digitálisokmányok , #miavéleményed , #monddmegte , #tiktok , #hirmagazin ,