21 C
Budapest
2023. június. 4. vasárnap

Megérkeztek hazánk legkisebb madarai a Bakony varázslatos erdejébe..

Dátum:

Megosztás:

A sárgafejű királyka a tüzesfejű királykával együtt a legkisebb hazánkban előforduló madárfaj, tömege sokszor az 5 grammot sem éri el.

A picinyke madár Magyarországon gyakori, általában lucfenyvesekben él. Rövidtávú vonuló, a hideg hónapokra szívesen “költözik” csapatostól tölgyesekbe, bükkösökbe, télen az úgynevezett vegyes csapatokban például a cinegékhez társul.

A szentgáli tiszafásba megérkeztek téli vendégeink, a sárgafejű királykák

– írta hivatalos oldalán a Balaton-felvidéki Nemzeti Park (BNfI).

WIKIMEDIA COMMONS/SANJA ŠUMANOVIĆ

Szentgáli tiszafás

A Bakonyban, Szentgál község határában országos ritkaságot rejt az erdő, ahol a hűvös, párás klímát igénylő, árnytűrő tiszafa a bükk fafajjal együtt csodás látványt nyújt.  Ez hazánk egyik utolsó őshonos, egybefüggő tiszafás erdeje.

A Bükk és a Bakony egyes részein álló magányos fákon kívül ez az egyetlen olyan terület, ahol csodálatos környezetben, eredeti mivoltukban láthatjuk a tiszafákat.

A tiszafák nagyon lassan nőnek, ideális körülmények között több száz évig is élhetnek. A szentgáli tiszafásban ilyen matuzsálemi korú példányok is találhatók.

Európa legkisebb madara a lombok között rovarok után kutat és majd csak a tavasz beálltával tér vissza a hegyvidékek lucfenyveseibe. Addig parkokban, kertekben, erdőkben is találkozhatunk velük.

24

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Hazánkba is megérkeztek a Pokol Angyalai (Hell’s Angels) motorosklub tagjai

Az Egyesült Államok a társaságot bűnözők bandájaként tartja számon. A világ minden tájáról jönnek a tagok, akik hazánktól...

Videón az M1-esen át menekülő őz, amely egy tatabányai kertben talált menedéket

Őzet találtak egy családi ház kertjében Tatabányán pénteken. Az állat kilométerekről, az M1-es autópályán át kóborolhatott el idáig. Az M1-es...

Sorsfordító kijelentést tett Volodimir Zelenszkij

Ukrajna készen áll a rég várt ellentámadás megindítására, hogy visszafoglalja az Oroszország által megszállt területeket – közölte az ukrán...

Itt vannak az új hulladékgazdálkodási rendszer díjai

Megismerhetők azok a díjak, amelyeket alkalmazni kell az energiaügyi miniszter rendelete alapján a július 1-jétől hatályos hulladékgazdálkodási rendszerben. A...