A sárgafejű királyka a tüzesfejű királykával együtt a legkisebb hazánkban előforduló madárfaj, tömege sokszor az 5 grammot sem éri el.

A picinyke madár Magyarországon gyakori, általában lucfenyvesekben él. Rövidtávú vonuló, a hideg hónapokra szívesen “költözik” csapatostól tölgyesekbe, bükkösökbe, télen az úgynevezett vegyes csapatokban például a cinegékhez társul.

A szentgáli tiszafásba megérkeztek téli vendégeink, a sárgafejű királykák

– írta hivatalos oldalán a Balaton-felvidéki Nemzeti Park (BNfI).

WIKIMEDIA COMMONS/SANJA ŠUMANOVIĆ

Szentgáli tiszafás

A Bakonyban, Szentgál község határában országos ritkaságot rejt az erdő, ahol a hűvös, párás klímát igénylő, árnytűrő tiszafa a bükk fafajjal együtt csodás látványt nyújt.  Ez hazánk egyik utolsó őshonos, egybefüggő tiszafás erdeje.

A Bükk és a Bakony egyes részein álló magányos fákon kívül ez az egyetlen olyan terület, ahol csodálatos környezetben, eredeti mivoltukban láthatjuk a tiszafákat.

A tiszafák nagyon lassan nőnek, ideális körülmények között több száz évig is élhetnek. A szentgáli tiszafásban ilyen matuzsálemi korú példányok is találhatók.

Európa legkisebb madara a lombok között rovarok után kutat és majd csak a tavasz beálltával tér vissza a hegyvidékek lucfenyveseibe. Addig parkokban, kertekben, erdőkben is találkozhatunk velük.

24