Budapest — Elég egyetlen rossz mozdulat, egy kis bizonytalankodás, és újabb áldozatokat szedhet a Duna fenekére süllyedt Hableány hajó.

A mentőakcióban részt vevő búvárok életét veszélyezteti a 27 méteres roncs, amely 6-7 méterrel a felszín alatt heverve már így is több holttestet rejthet.

A hajó szerda este vízbe fulladt áldozatait kellene felszínre hozniuk a búvároknak, de életveszélyes a roncs közelébe merészkedni.

A Hableány a Margit híd lábánál süllyedt el, a parton virágok és mécsesek jelzik a helyszínt /Fotó: MTI Mihádák Zoltán, MTI/ Balogh Zoltán

Egy magyar búvár pénteken már drámai helyzetbe került, társának kellett utána mennie. Úgy tudjuk, beakadt a légzőcsöve valamibe, azt a segítségére siető társának kellett elvágni. Végül mindketten elérték a felszínt.

Az erős sodrás miatt hiába merültek a búvárok, nem tudtak a roncshoz jutni /Grafika: Séra Tamás

Nem csoda, hogy bejelentették: felfüggesztik a keresést, és valamilyen egyedi megoldást keresnek, miután a Duna erős sodrása miatt túlságosan veszélyes most a Hableány közelébe merészkedni.

Bár érkezett egy nemzetközi mentőcsapat is, de magyar búvárok is bevetésre készen álltak /Fotó: Grnák László

Müllner László barlangkutató búvár szerint az életüket kockáztatják azok, akik lemerülnek a roncsokhoz.

Egy magyar búvár épp a vízbe ereszkedik, még nem tudta, mi vár rá a mélyben, bajba is került /Fotó: Grnák László

– Iszonyatosan nagy a sodrás, lent semmit nem lehet látni a hordaléktól, hideg a víz, és az uszadék is nehezíti a helyzetet. A veszélyt növeli, hogy akár egy kiálló csavar is elég ahhoz, hogy megrongálja a búvár felszerelését. A roncsba nagyon nehéz bejutni, ráadásul bent a kis ablakok miatt felgyorsul a víz, ami csapdába ejtheti a búvárt – sorolta a kockázati tényezőket a szakértő.

Az első merülő légzőcsöve beakadt, azonnal segítségére indult a társa /Fotó: Grnák László

Müllner szerint a hídpillérek közelében nagyobb a sodrás, így jó megoldás lenne, ha előbb a parthoz közelebb vontatnák a roncsot, s csak utána merülnének le a búvárok.

Először csak egy kéz jelent meg a habok felett, mintha segítséget kérne /Fotó: MTI/ Balogh Zoltán

Szerencsére mindketten épségben visszatértek a felszínre /Fotó: Grnák László

Az áldozatok hozzátartozói időközben megérkeztek Koreából, hogy hazavigyék és eltemessék szeretteiket. Péntek délután felkeresték a tragédia helyszínét, zokogva álltak a rakparton.

Dél-Koreából megérkeztek az elhunyt, illetve eltűnt utasok hozzátartozói. Diplomatáik kíséretében kimentek a helyszínre. A Duna partján magukba roskadva, zokogva gyászolták szeretteiket /Fotó: Isza Ferenc

Egész Dél-Korea osztozik gyászukban, és senki nem érti, hogyan történhetett meg mindez.

Az ATV mutatta belső fotót az elsüllyedt hajóról, amelyet egy szonár készített a Duna alján az oldalán fekvő roncsról /Fotó: ATV

A hatóságok őrizetbe vették annak a svájci hotelhajónak az ukrán kapitányát, amelyik nekiütközött a Hableánynak és elsüllyesztette a városnéző turistahajót.

– Elhamarkodottnak tartom, hogy védencemet a rendőrség máris meggyanúsította, hiszen még a szakértőket sem rendelték ki, akik megállapíthatják, hogy pontosan mi történt és kinek a hibájából. Ügyfelem állítása szerint mindent szakszerűen csinált. Osztozik a hozzátartozók gyászában, az ő fájdalmuk sokkal jobban érdekli, mint saját sorsa alakulása – mondta a Blikknek az ukrán kapitány ügyvédje, M. Tóth Balázs.

Ez a 130 méter hosszú szállódahajó ütközött hátulról a koreai turistákat szállító Hableány nevű városnéző hajónak. Ukrán kapitányát (balra) őrizetbe vették /Fotó: Isza Ferenc

A Hableány kapitányát, L. Lászlót és matrózát nemcsak szeretteik, de az egész hajóstársadalom gyászolja. L. barátja megdöbbentő dolgokat árult el a Blikknek.

L. László

– Évekig együtt dolgoztam Lacival, jól ismerem. Beszélgettünk arról, hogy a megnövekedett hajóforgalom miatt lehetetlenség maradéktalanul betartani a közlekedési szabályokat. Nagyon sok utast kell szállítaniuk a hajóknak erre nem alkalmas a Duna ezen része. Ő mondta, amíg nem történik tragédia, semmi sem fog változni. Biztos vagyok benne, hogy nem látta a mögötte jövő szállodahajót, hiszen különben az ő rutinjával elhárította volna a bajt.

A térképen a rendőrség adatai alapján bejelöltük a katasztrófa helyszínét s azokat a pontokat, ahol később rábukkantak az eddig megtalált hét holttestre. Az Erzsébet hídnál, a Nemzeti Színháznál, a Csepel-sziget északi csücskénél és legtávolabb, Budatéténynél találták meg eddig a hajókatasztrófa áldozatait, de 21 embert még mindig keresnek a folyó teljes szakaszán.

Grafika: Varga Nóra

Infografikánkon a Hableány nevű hajó jelenlegi helyzetét ábrázoljuk. A hajóroncs a megáradt Duna alján, az oldalára dőlve fekszik. A mérések szerint legtávolabbi pontja 7,5-8 méterre van a vízfelszín alatt, a legmagasabb részét kétméteres víz borítja. A különleges egységek a hajótól néhány méterre alakították ki egy pontonon a vezetési bázist, itt készülnek fel a búvárok a merülésre, a roncs mielőbbi megközelítésére, amely egyelőre a Duna erős sodrása és a minimális látótávolság miatt nem járt sikerrel. A roncsba feltehetően több holttest szorult.

Grafika: Séra Tamás

Mindent megtesznek

– A magyar hatóságok minden tőlük telhetőt megtesznek a szerdai dunai hajóbalesetet követően a mentési munkálatok sikere, az eltűntek felkutatása és a baleset körülményeinek tisztázása érdekében – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A tárcavezető Kang Kjung Vha dél-koreai külügyminiszterrel találkozott, aki a szerdai hajóbaleset miatt érkezett Budapestre. Kang Kjung Vha köszönetet mondott a magyar kormány és hatóságok munkájáért. Most azért küzdenek, hogy minden eltűntet megtaláljanak, ennek érdekében a kutatási területet is kiszélesítették – mondta. Hozzátette: a megtalált holttestek azonosításához minden segítséget megadnak.

Fotó: Grnák László

Túl alacsony kártérítési összeg

– A kártérítési ügyekben úgy kell átalakítani a magyar szabályozást, hogy többet számítson az emberélet – mondta a Blikknek Rónai Péter sztárügyvéd, aki a 2010-es, úgynevezett kacsahajó-baleset áldozatait képviselte. Rónai szerint a 2010-ben a philadelphiai Delaware folyóba veszett magyar fiatalok ügyében ötmilliárd forintos kártérítést ítéltek meg az Egyesült Államokban.

Rónai Péter /Fotó: RAS-archív

– Ilyen mértékű kártérítésre nem számíthatnak a Hableány áldozatai – tette hozzá. – A törvényeket úgy kell megváltoztatni, hogy a cégek komolyan felelősségre vonhatók legyenek az ilyen ügyekben. A szerda esti hajókatasztrófa ügyében tisztázni kell, hogy a Viking kapitánya hibázott-e, mert ilyenkor a hajót üzemeltető cég nem vonható felelősségre.

blikk, Hirmagazin.eu