2.2 C
Budapest
2023. december. 2. szombat

Megdöbbentő hadgyakorlat: a NATO már a világháborúra készül

Dátum:

Megosztás:

Május 15-én kezdődött el Észtországban a NATO minden eddiginél nagyobb hadgyakorlata, amely május 26-ig, 14 ezer szövetséges katona részvételével zajlik az orosz határ közvetlen közelében.

A hadgyakorlat egyértelmű üzeneteket hordoz. Egyrészt a NATO meg kívánja mutatni a haderejét, másrészt pedig azt, hogy készen áll a harmadik világháborúra, amennyiben életbe lép az ötös cikkely.

Oroszország eddig is számtalanszor figyelmeztetett a hasonló nyugati provokációkra. Bár minden évben tartanak hadgyakorlatot Észtországban, a jelenlegi helyzetben ez súlyos eszkalációval fenyeget, különösen, hogy az ötös cikkely életbe lépését gyakorolják.

A legfrissebb hírek itt!

A NATO Tavaszi Vihar névre keresztelt hadgyakorlata a Foreign Policy szerint egy esetleges Oroszország elleni tradicionális (nem atom) háborúra hivatott felkészíteni a szövetség haderejét. Az orosz-ukrán háború kirobbanása óta már több hadgyakorlatra is sor került, azonban méreteiben egyik sem volt a mostanihoz fogható.

A kép egy korábbi észtországi NATO-hadgyakorlaton készült

Egy NATO-orosz hagyományos háború egyik kulcsfontosságú frontja éppen a balti-államok részvételével körvonalazódna, ugyanis az oroszok számára stratégiai cél lenne a gyakorlatilag erőddé biztosított Kalinyingrad összekapcsolása Oroszország legjelentősebb európai szövetségesével, Fehéroroszországgal.

EHHEZ ÁT KELLENE TÖRNI A 100 KILOMÉTERES SUWALKI-FOLYOSÓT, AMELY A LITVÁN-LENGYEL HATÁR MENTÉN HÚZÓDIK. AMENNYIBEN EZ MEGVALÓSULNA, ÚGY DE FACTO KÖZVETLEN KAPCSOLAT ALAKULNA KI OROSZORSZÁG ÉS KALINYINGRAD KÖZÖTT, AMI A TOVÁBBI KATONAI MŰVELETEK TEKINTETÉBEN ELENGEDHETETLEN.

Kalinyingrad az egyik legfontosabb hadszintér lehet egy esetleges háborúban. FORRÁS: SPUTNIK VIA AFP/MIKHAIL GOLENKOV

Földrajzilag nézve tehát egyszerű megérteni, hogy miért fontos a balti-államok megvédése. Amennyiben Oroszország offenzívát indítania egyszerre Észtország és Lettország, valamint Fehéroroszország irányából, úgy a Suwalki-folyosó áttörésével körbe tudnák zárni a három balti-államot, valamit azzal is fenyegetnének, hogy megszerzik az irányítást a Balti-tenger felett. Mondhatnánk, hogy a svéd és a finn NATO-csatlakozás fontos lehet majd ebben a tekintetben, azonban ezek az országok már eddig is szorosan együttműködtek a NATO-val, a csatlakozás gyakorlatilag formaiság, nem változtat a NATO eddigi erején.

A hadgyakorlaton résztvevő egyik tiszt úgy nyilatkozott, hogy „Oroszország egy dologból ért, az erőből. Látniuk kell, hogy a szövetségünk már az első pillanattól kezdve képes a harcolni”. Az ilyen kijelentések azonban ismét csak provokációra alkalmasak, és eszkalálhatják a már jelenleg is puskaporos helyzetet. Azonban mint kiderült, a NATO nem riad vissza az értelmetlen eszkalációtól.

MÁJUS ÉS SZEPTEMBER KÖZÖTT TOVÁBBI 18 HADGYAKORLATOT TERVEZNEK.

A Foreign Policy kiemeli, hogy a nyugati katonai vezetők tisztában vannak azzal, hogy Oroszország légi és tengeri hadereje javarészt érintetlen az ukrán háború által. A nyugati médiában emellett erősen túlzó számok jelennek meg az orosz veszteségekkel kapcsolatban is.

A NATO-hadgyakorlat újabb eszkalációhoz vezethet. FORRÁS: TRAINING SUPPORT ACTIVITY EUROPE/PUBLIC DOMAIN/PAOLO BOVO

A lapnak nyilatkozó NATO-tiszt szerint Oroszország már öt héten belül képes volt új egységeket küldeni a frontra. Megjegyzi, hogy ugyan ezek képzetlen katonák, de egy idő után a mennyiség minőséggé válik, az oroszok számára pedig bőven elérhető még emberanyag.

A legfrissebb hírek itt!

Érdemes még megemlíteni, hogy egyes tagállamok, első sorban a balti-államokkal és Lengyelországgal, napi szinten tesznek olyan kijelentéseket, amelynek az eszkaláción kívül semmilyen más célja nincs. A lengyelek már álltak elő például olyan ötlettel, hogy Oroszországot fel kell darabolni, míg Moszkva szerint az észtek oroszfóbiája már az élet minden területén jelen van.

A balti-országok, Litvánia, Lettország és Észtország 2014 óta folyamatosan egyre nagyobb mértékben költenek védelmi kiadásokra. Néha ezt úgy érik el, hogy a leselejtezett katonai felszerelést az ukránoknak adják, majd az Európai Uniónak úgy számláznak, mintha az általuk adott felszerelés új lenne, a befolyt összeget pedig arra fordítják, hogy fejlesszék haderejüket.

Az orosz flotta rendkívül erős a Balti-tengeren. FORRÁS: RIA NOVOSTI/IGOR ZAREMBO

A Reuters nemrég arról számolt be, hogy a NATO júliusi vilniusi gyűlésén több ezer oldalnyi titkosított dokumentumot fogadhatnak el, amelyek pontosan részletezik majd, hogy miként reagáljanak egy esetleges orosz támadásra. Erre a hidegháború óta nem volt példa. A lépés alapjaiban változtatja meg a NATO-t, amely évtizedek óta nem készített ilyen méretű védelmi terveket.

MAGYARUL: A NATO MINDEN LÉPÉST MEGTESZ ARRA, HOGY FELKÉSZÜLJÖN A HARMADIK VILÁGHÁBORÚRA.

A felkészülés azonban nem olyan egyszerű, hiszen a NATO 31 tagországból áll, amelyek mind különböző kapacitásokkal rendelkeznek. 2022-ben megállapodtak arról, hogy a korábbi 40 ezerről 300 ezerre emelik az „azonnal” bevethető katonák számát.

A legfrissebb hírek itt!

Azonban már most komoly gondot jelent a NATO-csapatok ellátása. Míg az oroszok képesek hadigazdálkodásra fogni a teljes országot, addig ez a Nyugaton nehezen elképzelhető.

Egyik fél sem akar atomháborúhoz vezető konfrontációt. FORRÁS: AFP/PELAGIA TIKHONOVA

Összességében elmondható, hogy

  • Oroszország tisztában van azzal, hogy egy NATO-elleni háború beláthatatlan következményekkel járna, és semmilyen orosz érdek nem diktálja, hogy megindítsanak egy ilyen támadást.
  • Másrészt a NATO tisztában van azzal, hogy Oroszország a világ legjelentősebb atomhatalma, egy ország létét veszélyeztető NATO-támadás pedig az orosz nukleáris doktrína szerint éppen elég ahhoz, hogy megtörténjen a világégés.

A NATO és Oroszország közötti proxiháború már így is tart, Ukrajnában. Mindkét fél óvatosan, de próbálja tesztelni egymás haditechnológiáját és lényegében az a fél fog győzni, amelyik rá tudja kényszeríteni a másikra az akaratát a fronton.

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Ma este: Reszkessetek betörők 3-4 – videók

Teljes filmek magyarul: Reszkessetek betörők 3. Reszkessetek betörők 4. Kellemes szórakozást a filmhez! Még több film itt! Our media displays content free of...

Piros riasztást is kiadhatnak – mutatjuk, hol tart legtovább az ónos eső

Budapesten kora délutánra lecseng a havazás, esőbe, majd ónos esőbe vált a csapadék halmazállapota. Budapesten is jégpáncélos területek...

Orbán Viktor: Magyarország nem vétózik, olyan, hogy vétó, nincs

A miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádióban feltett kérdésekre válaszolt. Szólt Ukrajna EU-csatlakozásának támogatásáról, a pénzügyi segítségről, a...

Miért jó szigetelőanyag a kőzetgyapot?

A kőzetgyapotot sokan csak homlokzati szigetelőként ismerik, pedig remek tulajdonságai miatt más szigetelési feladatot is elláthatunk vele. Aki csak...