Home Főhírek Gazdaság Megállíthatatlan a forint, sorra töri át az akadályokat

Megállíthatatlan a forint, sorra töri át az akadályokat

0
atv
magyar gyerekek angolul beszélgetnek a világ legkülönlegesebb snack jeit kóstolgatva

Fontos támaszokat tört le az euró–forint és a dollár–forint árfolyama is. Péntek reggel még a 382-es szint közelében kezdte a napot a forint, azonban péntek délutánra megtáltosodott a magyar fizetőeszköz, és pár óra leforgása alatt 379 forintra olvadt egy euró.

Hirmagazin.eu TikTok-fiókja – elértük a 12 Millió videómegtenintést az elmúlt 60 napban! Köszönjük olvasóinknak!

Fontos támaszokat tört le az euró–forint és a dollár–forint árfolyama is. Az euró–forint esetében elsőként a 382,50-es támasz esett el.

A PÉNTEKI KERESKEDÉSBEN ELÉRTE A 200 NAPOS MOZGÓÁTLAGOT AZ ÁRFOLYAM 380,14-NÉL, MAJD ALÁ IS KERÜLT.

„Amennyiben a letörése szignifikáns lesz, a következő rövid távú támasz 377,20-nál adódhat. A dollár–forint árfolyamában elsőként a 365-ös támasz tört le, majd a 354,80 szint is megsérült, a következő támasz a 200 napos mozgóátlag 351,86-nál” – jelezte az Indexnek Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője. Péntek 18 óra körül kis híján 379 forintot ért egy euró, szemben a reggeli 382-vel.

Ezért erősödik a forint

A hét legjobban várt eseménye a Fed szerdai kamatdöntése volt, amely összességében megfelelt a piaci várakozásoknak azzal, hogy nem változott az irányadó ráta. Ugyan Powell a beszédében nem zárta ki a további kamatemelést, a vártnál lazább hangnemet ütött meg, amiből a befektetők azt a következtetést vonhatták le, hogy a jegybanki kamatok már elérték a csúcsukat.

Ez pedig gyengítette a dollárt az euróval szemben, amely a forint fokozatos erősödését is kiváltotta csütörtök délelőttől kezdődően, így pedig péntek délelőttre a forint az euróval szemben a 381-es szint közelébe tudott erősödni

– világított rá az Indexnek Molnár Dániel. A Makronóm Intézet elemzője hozzátette: ezt követően péntek délután kedvezőtlen munkaerőpiaci adatok érkeztek az USA-ból, a várt 180 ezer helyett csupán 150 ezer új nem mezőgazdasági munkahely jött létre októberben, illetve az elmúlt kéthavi adatot is lefelé korrigálták, összesen 101 ezer fővel.

Hirmagazin.eu TikTok-fiókja – elértük a 12 Millió videómegtenintést az elmúlt 60 napban! Köszönjük olvasóinknak!

AZ USA MUNKAERŐPIACI GYENGÉLKEDÉSE TOVÁBB ERŐSÍTI AZON VÁRAKOZÁSOKAT, HOGY NEM EMELI TOVÁBB A FED IRÁNYADÓ KAMATSZINTJÉT, AMELY PEDIG AZ EURÓ ÉS AZON KERESZTÜL A FORINT – AUGUSZTUS VÉGE ÓTA NEM LÁTOTT SZINTRE, 380 ALÁ – ERŐSÖDÉSÉT EREDMÉNYEZTE A PÉNTEK DÉLUTÁNI ADATKÖZLÉST KÖVETŐEN.

Molnár Dániel kifejtette: segítette a forint stabilitását a héten, hogy az energiapiacokon is nyugalom volt, a Brent kőolaj világpiaci ára 85 és 86 dollár között mozgott, miközben az izraeli háború kitörését követően 90 dollár fölé ugrott.

Emellett a gáz holland tőzsdei árában sem történt számottevő kilengés, amelynek 50 euró körüli szintje ugyan még mindig magas, azonban a feltöltött európai gáztárolók mellett kisebb bizonytalanságot jelent, és kevésbé rontja a kontinens kilátásait.

Forrás

Hirmagazin.eu

Exit mobile version
Megszakítás