Home Főhírek Belföldi hírek Meg van a forgatókönyv: ez alapján döntenek majd a magyar orvosok életről...

Meg van a forgatókönyv: ez alapján döntenek majd a magyar orvosok életről és halálról!

0

A Magyar Orvosi Kamara Etikai Kollégiuma egy etikai ajánlást készített arra az esetre, ha több lesz a sürgősségi osztályokon a súlyos állapotú beteg, mint a meglévő kapacitás, és el kellene dönteni azt, hogy kinek van nagyobb esélye a túlélésre.

A legfontosabb szempont továbbra is az, hogy minél több életet kell megmenteni. A döntést egy pontrendszert segítené, ami alapján azt osztályozzák, hogy két beteg között milyen különbség van.

Ebben a pontrendszerben a beteg életkilátásait (például a máj- és a vesefunkcióját) helyezik előtérbe. A túlélési esélyek figyelembe vételekor nem számít az életkor, hiszen az önmagában nem alkalmazható kritériumként – mert abban az esetben az idősek lennének ‘hátrányban’, ami az életkor szerinti diszkrimináció lenne. Az idősebbeknek viszont rosszabbak a túlélési esélyei a koronavírus esetében.

Akiket azonban előre kell sorolni, azok az állapotos nők, hiszen az ő esetükben már két személyt lehet megmenteni. Ami fontos: a döntésnél nem lehet szempont az érkezési sorrend – azaz azonos elvek alapján kell dönteni a koronavírusos és a nem koronavírusos betegek között. Ez azt jelenti, hogy senki sem élvezhet előnyt akkor, ha éppen elkapta a vírust.

A betegek bármilyen más, nem egészségügyi tulajdonságai alapján – ide tartozhat a nem, vallás, IQ, rassz, nemzetiség – dönteni etikátlan és törvénysértő. De az is bűncselekményt követ el, aki például hálapénzt fogad el vagy éppen a beteg szociális kapcsolatai alapján sorol elő valakit. A Magyar Orvosi Kamara Etikai Kollégium elnöke, Hegedűs Zsolt erre nagyon tiszta, érhető példát hozott: „Ha beesik egy miniszter vagy egy tudós és egy börtönből egy sorozatgyilkos, akkor is csak a túlélési esély számít.”

Ha mindent figyelembe véve két beteg azonos pontszámot érne el, – amire nagyon kicsi az esély – akkor sorsolással kell dönteni köztük. A frontvonalban dolgozókra háruló nyomást szeretnék enyhíteni, valamint próbáltak olyan alapelveket lefektetni, amik segítik őket a súlyos erkölcsi döntések esetében.

A végső döntést nem is ők hozzák meg, hanem az úgynevezett triázs teamek és azok vezetői. A triázs teamek és az élvonalban dolgozók szétválasztása azért nagyon lényeges, mert a betegekkel személyi kapcsolatban lévő orvosok nem biztos, hogy jó döntést tudnának hozni. „Van, ahol már csordultig tele van a sürgősségi osztály. Ahol, ha felszabadul egy intenzív ágy, azonnal jön rá az újabb beteg, márpedig ennek az ajánlásnak az alkalmazására fel kell készülni fejben, lélekben, szervezettségben” – mondta Hegedűs Zsolt.

Nagyon valószínű, hogy a vakcinához is etikai elvekre lehet szükség. A védőoltásra már nem kell sokat várni, azt viszont ki kell emelni, hogy Magyarországon szinte biztos, hogy nem lesz 10 millió ampulla. Így ebben az esetben is szükség lehet rangsorolásra, hogy kik kapják meg először és kik csak a későbbiekben. Majd az elnök kihangsúlyozta, hogy mindenkinek nagyon be kell tartania az előírásokat, hiszen akkor 2-3 héten belül el kezdhet laposodni a járványgörbe.

blikk.hu

Hirmagazin.eu

Exit mobile version
Megszakítás