8.8 C
Budapest
2024. március. 3. vasárnap

Már látszik, milyen forintárfolyam jöhet márciusra

Dátum:

Megosztás:

Az amerikai gazdaság erejére és az európai gazdaság törékenységére alapozva arra lehet számítani, hogy az első negyedév végére az EUR/USD árfolyam csökkenő pályára kerül, így eléri az 1,05-ös szintet. Elemzők szerint egy euróért 375 forintot kell majd adni márciusban, míg a dollárral szemben 355 lesz a hazai fizetőeszköz árfolyama.

Az elemzők arra számítanak, hogy a főbb fejlett gazdaságokban kamatcsökkentési ciklus veszi kezdetét –olvasható az iBanFirst devizapiaci kitekintőjében. Ez a folyamat oda vezethet, hogy visszatér a devizapiacok volatilitása, ami a kis- és középvállalkozásokat megemelkedett költségeknek és üzleti bizonytalanságnak tenné ki. Az amerikai gazdaság erejére és az európai gazdaság törékenységére alapozott előrejelzés szerint az EUR/USD árfolyam az első negyedévben csökkenő pályára kerül, és eléri az 1,05-ös szintet. Az iBanFirstnél azzal is számolnak, hogy a magyar monetáris politika alakulása rövid távon és ugyan kis mértékben, de hatással lesz az EUR/HUF árfolyamra. Emellett az éves inflációs ráta az év elején várhatóan emelkedik, amit a közelmúltban hozott költségvetési és fiskális intézkedések befolyásolnak.

Néhány kiemelt esemény, amely 2024 első negyedévében hatással lehet a devizapiacra:

  • A monetáris politika lazulása: a szigorítás időszakát követően az elemzők arra számítanak, hogy a főbb fejlett gazdaságokban megkezdődik a kamatcsökkentési ciklus. Ahogy a központi bankok megteszik ezt a lépést, a devizapiacok volatilitásának visszatérése prognosztizálható.
  • Az európai gazdaságok visszaesése: a főbb gazdaságok, Németország és Franciaország lassuló növekedése miatt aggályok merültek fel, hogy Európa a recesszió szélére kerülhet. Ezzel szemben az USA gazdaságának teljesítménye felülmúlja a várakozásokat, ami a dollár erősödéséhez és az euró leértékelődéséhez vezethet.
  • Dezinflációs trend az euróövezetben: az infláció a vártnál jelentősebb csökkenést mutat az euróövezeten belül. Az Európai Központi Bank kiigazította a 2024-re vonatkozó inflációs előrejelzését, amelyet 3,2-ről 2,7 százalékra csökkentett.

Az előrejelzés szerint 2024-be érve azt látni, hogy az árfolyamingadozások visszatérnek a mindennapokba és a kereskedelemben résztvevő cégek életét – méretüktől függetlenül – befolyásolják. Már egy kisebb mértékű árfolyambeli elmozdulás is jelentős hatást gyakorolhat a vállalkozások árrésére, valamint befolyásolhatja a nemzetközi piacon való versenyképességüket. Henrik Gergely, az iBanFirst értékesítési igazgatója szerint 

ebben a kiszámíthatatlan környezetben a magyar import-export cégeknek érdemes proaktívan kezelniük az árfolyam-ingadozásokat, amibe beletartozik a devizapiacok folyamatos nyomon követése is annak érdekében, hogy értesüljenek a legfrissebb trendekről. Ezen felül ajánlott egy személyre szabott devizakockázat-kezelési tervet készíteni egy megfelelő szakértő segítségével.

Merre tovább, euró, dollár?

A szakértők az első negyedévre az euró/dollár árfolyam csökkenő trendjét várják, a már említett 1,05-ös szintet elérve. Magyarázatuk szerint Európának jelenleg a Covid utáni elhúzódó gazdasági fellendüléssel, a folyamatos energiaválsággal és a csökkenő exporttal kell szembenéznie. A mostani kihívásokhoz hozzájárul a szigorú monetáris politika is, amely a magas eladósodottsággal van összefüggésben, továbbá a német gazdasági modell vége, amely az olcsó orosz energiához való hozzáférésen és az autóipari ágazat erős versenyképességén alapult, viszont ezt most Kína fenyegeti.

Miközben Európát a recesszió veszélye fenyegeti, az Egyesült Államok gazdasága továbbra is felülmúlja a korábbi várakozásokat, amit a rugalmas belső fogyasztás és a virágzó ingatlanpiac hajt.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) döntése, miszerint nem változtat a szigorú a monetáris politikáján, fenntartotta a vonzó amerikai reálhozamokat. Az elemzők 2024 első negyedévében várják a Fed első kamatcsökkentését. A globális gazdasági visszaesés tovább erősíti a dollár értékét, amely a bizonytalan időkben biztonságos menedékdevizaként szolgál.

Milyen formában van a forint?

Az iBanFirst elemzői nem számítanak arra, hogy a magyar monetáris politika rövid távon nagy mértékben befolyásolná az EUR/HUF árfolyamát. Az irányadó kamatláb optimális szinten van ahhoz, hogy középtávon garantálja az infláció a célszintre való visszatérését. Az anticiklikus intézkedések tekintetében a kötelező tartalékráta további csökkentésére számítanak, ami növeli a likviditás mennyiségét. Magyarország reál-GDP-növekedése 2023-ban 1,3 százalékkal lassult, ami lényegesen rosszabb, mint az eredeti 0,7 százalékos növekedési prognózis.

A mostani költségvetési intézkedések ráadásul gazdasági bizonytalansággal és kockázattal járnak. Az éves inflációs ráta az idei év elején várhatóan emelkedik, amit az adók emelése és bevezetése befolyásol.

Mindezek a belföldi tényezők az európai gazdaság általános állapotával és az ukrajnai konfliktussal együtt befolyásolják a növekedési kilátásokat és a magyar devizát. Másrészt a Magyar Nemzeti Bank a régióban a legkevésbé toleráns a devizaingadozásokkal szemben, és nem engedte a forint jelentős leértékelődését.

Az elemzők arra számítanak, hogy a forint 375-ös szinten áll majd az euróval, illetve 355-ösön a dollárral szemben az idei első negyedév végén.

Forrás

HIRMAGAZIN.EU

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Ma este folytatjuk a Silvester Stallone maffiás sorozatát – Tusla királya 6-9 – videók

Tusla királya 6 Tusla királya 7 Tusla királya 8 Tusla királya 9 Kellemes szórakozást a filmekhez! Még több film itt! Our media displays content...

Ha most cselekszünk, ontani fogja a virágot a muskátli

Bár még nincs itt az idő, hogy kitegyük a szabadba pompázni kedvenc cserepes virágunkat, a muskátlit, már kezdhetjük az...

Dúvadrekord a Bakonyban – képek

A Képesfa Vadásztársaság mesébe illő területén mutatta be a Bakonyi tájegység idei dúvadterítékét. Az egy híján száz dúvaddal...

Acsa: eladó villa, kastély 13 szobás – 5,197,5 millió Ft, de akkor ez mennyi? .. Te mit gondolsz?

5 Milliárd 197 Millió 500 ezer, vagy 5,197,5 millió Ft, azaz 51.975.000.000.- Ft? Na ne nézzük meg a képeket,...