8.5 C
Budapest
2023. március. 26. vasárnap

Magyarország is szerepelt az USA halállistáján

Dátum:

Megosztás:

forrás: M1 Híradó

Egy korabeli dokumentum szerint a hidegháború idején, ha elmérgesedett volna a nagyhatalmak közötti helyzet, akkor az amerikaiak akár Magyarországra is dobhattak volna atombombát.

Egyáltalán nem meglepő, hogy Magyarország is szerepelt az Egyesült Államok halállistáján – így kommentálta a Híradónak nyilatkozó biztonságpolitikai szakértő a nemrégiben nyilvánosságra került információt. Vagyis, hogy egy korabeli dokumentum szerint a hidegháború idején, ha elmérgesedett volna a nagyhatalmak közötti helyzet, akkor az amerikaiak akár Magyarországra is dobhattak volna atombombát.

Magyarország is szerepelt az USA halállistáján

1945. augusztus 6-án egy amerikai bombázó fedélzetéről dobtak atombombát Hiroshimára. A vakító villanással és gombafelhővel kísért robbanás után több mint 100 ezren haltak meg a japán városban. Ez volt az első eset, hogy háborúban nukleáris fegyvereket használtak. Alig két évvel a támadások után kezdődött a hidegháború – azaz a két szuperhatalom, az Egyesült Államok és a Szovjetunió, a nyugati és a keleti blokk szembenállása.

Most nyilvánosságra került azoknak a célpontoknak a listája, amiket Amerika akkoriban atombombával támadott volna. Magyarország is köztük van. A fegyverek között egy 60 megatonnás atombomba is volt, ami négyezerszer nagyobb erejű, mint a hiroshimai.

A biztonságpolitikai szakértő szerint nem meglepő, hogy Magyarország is szerepelt a listán, mert a támadásokat a szovjet blokk légibázisai ellen tervezték. Ezek között volt a berettyóújfalui, illetve a tököli katonai repülőtér is. Georg Spöttle a Híradónak azt mondta: sokkal aggasztóbb, hogy Európában 1200 lehetséges célpontot jelöltek ki és ezek között civil helyek is voltak.

Magyarország is szerepelt az USA halállistáján
1945. augusztus 9-én készült kép a Nagaszakira ledobott amerikai atombomba gombafelhõjérõl. A hirosimai atomtámadás után három nappal Nagaszakira ledobott atombomba 74 ezer ember ölt meg azonnal és további 75 ezer ember sebesült meg. (MTI/EPA/Nagaszaki Atombomba Múzeum)

A listán csak a városok nevei szerepelnek, a célok pontos megnevezését kódok helyettesítik. Ezek alapján Budapesten a nagytétényi vegyi üzem lehetett az egyik célpont. A szakértő szerint nem biztos, hogy az amerikaiak tudták, hogy az valójában jelent-e veszélyt.

„El tudom képzelni, hogy anno sem a CIA-nak, sem pedig az amerikai hadsereg elhárításának nem voltak pontos adataik arról, hogy a varsói szerződés tagállamaiban milyen típusú gyárak vannak” – mondta Spöttle. Hozzátette, az amerikaiak a kémrepülőgépek felvételeiből minden nagyobb gyár esetében arra következthettek,  hogy esetleg katonai üzemről van szó, vagy nagyon gyorsan át lehet alakítani azokat katonai üzemmé.

A papírok szerint a Szovjetunióval szövetséges kelet-európai államokra kisebb töltetű bombákat dobtak volna az amerikaiak. A hidegháború idején az Egyesült Államoknak 22 ezer nukleáris robbanófeje volt, ezek száma mostanra jelentősen csökkent.

 

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Az alacsony vérnyomás furcsa okai

A magas vérnyomás nagyon sok negatív következménnyel járhat, de az alacsony vérnyomásnak is lehetnek nagyon kellemetlen tünetei. Az...

Meglepő dolog történt Alekosszal Mexikóban, szeretője sem akarta elhinni

Alekosz hozza a formáját, amit csípnek a mexikói lányok. Vajon mivel vette le őket a lábukról a hellén...

Kórházba kellett szállítani Majkát: leesett az egész fogsora, orvos kellett, de gyorsan!

Nyaralás közben került szorult helyzetbe Majka. Érkezés után nem sokkal orvosi segítséget kellett kérnie, miután egy szerencsétlen pillanatban...

Lélegzetelállító bolygóegyüttállást figyelhettünk meg este az égen

A Hold, a Vénusz és a Jupiter alkot majd gyönyörű együttállást. Március 24-én az éjszakai égbolt három legfényesebb égiteste,...