-2.6 C
Budapest
2023. február. 7. kedd

Macron belenyúlt a darázsfészekbe

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

A francia elnök egyszerre két harcot vív: egyrészt küzd a régóta dédelgetett álmáért, az Európai Unió reformjáért, amely sok más mellett jelentené az eurózóna közös költségvetését és egy közös pénzügyminiszter kinevezését, másrészt pedig saját hazájában kell megküzdenie a talpon maradásért, miután fokozatosan csökken népszerűsége.

Emmanuel Macron francia elnök az Európai Parlament plenáris ülésén szólalt fel Strasbourgban, 2018. április 17-én (MTI/EPA/Patrick Seeger)

Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója az M1-en elmondta: Macron a kampányában arra tett ígéretet az európai vízióján túl, hogy rendbe teszi a francia gazdaságot, amivel Franciaország újra erős lesz, és egyenlő partnere lehet Németországnak az unión belül, ezzel pedig nagyobb beleszólása lehet a EU reformjába.

Először tehát otthon rendezné a gazdaságot, ezzel pedig megerősödne a szava az unión belül. Persze a kampány idején még nem lehetett előre látni, hogy a németeknél ilyen hosszan elhúzódik a kormányalakítás, illetve hogy egy ilyen, nem túl erős lábakon álló formáció jön létre.

A szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy Franciaországban a munkavállalók jogai olyan széles körű garanciákat élveznek, mint talán sehol máshol a világon. A szakszervezetek, azon belül is a vasutasok, olyan jogokat harcoltak ki, amelyek mára már a francia versenyképesség gátjai lettek.

Bárki, aki eddig ezeket a jogokat meg akarta bolygatni, annak országos sztrájkokkal kellett szembenéznie.Macron ugyan ügyesen kommunikál ebben a kérdésben, ugyanakkor népszerűségének nem tesz jót az ügy – tette hozzá.

Kovács István szerint a francia versenyképességnek jelenleg két akadálya van. Az egyik, az elavult munkajogi szabályok és a teljesen felborult viszony a munkavállalók és a munkáltatók között. Ennek pedig csak egyik szelete a vasutasok, le lehetne ezt bontani más ágazatokra is.

A másik szegmens, amihez még nem tudott hozzányúlni a francia elnök, az az eurózóna gyengesége. Az euró ugyanis annyira alulértékelt a német gazdasághoz képest, hogy a német export gyakorlatilag letarolja nemcsak Európát, hanem az egész világot. Ezzel párhuzamosan az eurózóna többi tagállamának gazdaságához képest túlértékelt az euró, és az exportjuk nem tud érdemben lépést tartani a németekével – mutatott rá.

Kép: ABC News

Hozzátette: Macronnak stabil többsége van a törvényhozásban, s ennek támogatásával próbálja meg véghezvinni a terveit. Ezzel párhuzamosan pedig az év második felében Macron előhozhatja európai reformelképzeléseit is: egy közös pénzügyminiszter az eurózónának, illetve akár a közös tagállami adósság kérdését.

Lesznek próbálkozások a V4-ek megbontására?

Kovács István úgy fogalmazott: egészen biztos abban, hogy megpróbálják majd megbontani a V4-ekhez hasonló uniós „alegységeket”, legkésőbb az év második felében, de akár már az elsőben is. Kenyértörésre kell vinni a dolgot ugyanis a betelepítési kvóták ügyében, ami június második felében esedékes.

De ott van még az unió hétéves költségvetése is, amiben szintén megoszthatják a visegrádi országokat. Ha itt a V4 egységes marad, akkor történelmi eredményeket lehet elérni, akár még új szövetségeket is találhatnak ezek az országok, és így egy komoly tárgyalási potenciállal rendelkező blokk jöhet létre – emelte ki a szakértő.

Forrás: M1 Szemtől szembe

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner

Kapcsolódó hírek

Vegyi fegyver bevetésével vádolták meg az ukrán hadsereget, nagyon sokan rosszul lettek, eddig halálos áldozatokról nincs hír..

Vegyi fegyver bevetésével vádolta meg az ukrán fegyveres erőket az Ukrajnától elcsatolt donyecki régió megbízott vezetője, az orosz...

Hamburgert csinált áldozataiból, majd eladta idegeneknek (18+)

Az elmúlt évtizedek egyik legborzalmasabb bűnügyének története a következő: Joseph Roy Metheny 1955. március 2-án született az amerikai Baltimore-ban....

Kína: Meteorológiai kutatásokat végzett az amerikai légtérbe tévedt léggömb

Meteorológiai kutatásokat végzett az amerikai légtérbe tévedt kínai léggömb, amely azért tévedt ilyen messze a tervezett útvonalától, mert...

Lelőtték az amerikai légtérben felfedezett kínai hírszerző léggömböt

Az amerikai haderő szombaton megsemmisítette az Egyesült Államok légterében a hét közepén felfedezett kínai léggömböt, amely az amerikai...