Macedonië sluit grens helemaal; Balkanroute dicht voor vluchtelingen

– Bron: Reuters

Macedonië sluit grens helemaal; Balkanroute dicht voor vluchtelingen

Na Slovenië, Kroatië en Servië heeft nu ook Macedonië zijn grenzen voor vluchtelingen in de praktijk afgesloten. In de toekomst mogen enkel mensen met een geldige reispas en een visum het land binnenkomen, zo hebben media in Skopje bericht op gezag van de regering. Met de maatregel is de Balkanroute, waarlangs het afgelopen jaar meer dan een miljoen mensen naar Oostenrijk en vooral Duitsland zijn gereisd, de facto afgesloten.

Macedonië liet de afgelopen maand alleen mondjesmaat Syrische en Irakese vluchtelingen door bij de grens met Griekenland. Duizenden vluchtelingen  strandden daarom in de Griekse grensplaats Idomeini.

„Macedonië zal bij zijn optreden rekening houden met de besluiten die door andere landen op de Balkanroute worden genomen”, zei een woordvoerder van Binnenlandse Zaken.

Wat er met de ongeveer 13.000 in het noorden van Griekenland wachtende mensen moet gebeuren, is onduidelijk. Ook zitten zowat 1.000 vluchtelingen vast in het Macedonische vluchtelingenkamp Tabanovce aan de grens met Servië. Het gaat vooral om mensen uit Afghanistan die de voorbije week de Balkanroute niet hebben kunnen gebruiken.

Volgens het Macedonische ministerie van Binnenlandse Zaken is gisteren geen enkele migrant vanuit Griekenland het Balkanland binnengekomen.

Met het politieke akkoord over vluchtelingen dat de EU en Turkije maandag sloten hopen politici de Balkanroute overbodig te maken. In het akkoord staat dat de Griekse grens wordt gesloten voor economische migranten en alle Syrische vluchtelingen. De vluchtelingen die toch illegaal de grens oversteken vanuit Turkije, worden teruggestuurd. Daarmee wordt het begin van de Balkanroute, de grens tussen Griekenland en Macedonië, afgesneden.

In het akkoord is ook de een-in-een-uit-regeling voor Syriërs opgenomen: voor elke Syriër die wordt teruggestuurd naar Turkije, mag de eerste op de lijst met Syrische vluchtelingen in Turkije naar Europa komen. Die vluchtelingen zouden met het vliegtuig worden vervoerd.

De plannen zijn niet onomstreden. Mensenrechtenorganisaties zoals Amnesty International zijn bang dat de vluchtelingen in Turkije onvoldoende bescherming krijgen. Bovendien noemen ze het weren van vluchtelingen met een bepaalde nationaliteit discriminerend.

Forrás: