1.1 C
Budapest
2023. december. 1. péntek

Letarolta a buszt Siófoknál a mozdonyvezető, 33-an haltak meg: „Sajnálom az áldozatokat, de elengedtem már ezt a tragédiát”

Dátum:

Megosztás:

2003 május 8-án történt a tragédia, Ferenc soha nem felejti el azt a napot

2003 május 8-án történt a tragédia, Ferenc soha nem felejti el azt a napot

blikk

Szabadisóstó — Amikor Kiss Ferenc (67) nyugdíjas mozdonyvezető izomtrikóban végigballag a balatonberényi Táncsics utcán, minden lépésnél megállítják a helyiek, megveregetik a vállát, beszélgetni akarnak vele.

Ő pedig csillogó szemmel meséli, hogy 15 és fél kilós harcsát fogott a Balatonban, vagy tüzet oltott a határban. Meg polgárőr társaival rablóbandát fogott, sőt gyilkosokat, akik egy idős házaspárt öltek meg valahol az alföldi tanyavilágban. Ferenc élete sosem volt unalmas, akkor sem, amikor mozdonyvezetőként gyorsvonattal száguldott Budapestről Siófokra és vissza. Azonban van egy kereszt, amit 17 éve cipel, és nagyon szabadulna tőle.

– Sosem felejtem el a napot, 2003. május 8-án a siófoki gyorsvonattal a sóstói kereszteződés felé robogtam, amikor a tilos jelzés ellenére átment előttem egy német turistabusz – idézte fel a Blikknek minden idők legsúlyosabb vonatbalesetének pillanatait a nyugdíjas mozdonyvezető.

– Vészfékeztem, láttam a buszsofőr rémült tekintetét, szemében a felismerést, hogy tudja: elrontotta. De semmit nem tehettem, rohantam hátra, elbújtam, aztán ütköztünk.

Az autóbuszban ülő 38 emberből 33 meghalt. A túlélők között volt a magyar idegenvezető.

Kiss Ferenc sokáig járt pszichiáterhez, végül nyugdíjazták.

A gyorsvonat gyakorlatilag átgázolt a turistabuszon. 33 ember vesztette életétA gyorsvonat gyakorlatilag átgázolt a turistabuszon. 33 ember vesztette életét

– Hivatalosan soha többet nem vezettem vonatot. Azonban egy évvel a tragédia után Budapestről egy kollégám a mozdonyával hazavitt. Ugyanolyan V43-as Szili becenevű mozdony húzta a vonatot, mint amit én vezettem hosszú évekig. Lepsénynél a kollégám szólt, hogy éhes, enne egy picit, vezessem én a gépet. Közeledtem ugyanahhoz a szabadisóstói átjáróhoz, ahol előző évben balesetet szenvedtem. Bekapcsoltam a hangjelzést, majd az izgalom legkisebb jele nélkül átrobogtam a kereszteződésen. Azóta nem szálltam fel mozdonyra, és nem is hiányzik.

Kiss Ferenc, ha épp nem a helyi önkéntes tűzoltó-egyesület parancsnokaként, akkor a balatonberényi polgárőrség elnökeként vigyáz a rendre. Büszkén mutatja a fészerben a hordókat, cseresznyepálinka és körtepálinka érlelődik bennük. Végigvezet a szépen művelt szőlőn, a sorok között málnabokrok bújnak meg.

– Elengedtem már azt a tragédiát, ha évforduló közeleg, akkor sem gondolok rá – mondta búcsúzóul Ferenc.

A tragédia után sokáig pszichiáterhez járt, végül nyugdíjazták a mozdonyvezetőtA tragédia után sokáig pszichiáterhez járt, végül nyugdíjazták a mozdonyvezetőt

– Sajnálom az áldozatokat, bár tudom, hogy én mindent megtettem, amit emberileg lehetett. A feleségemnek hála, megtaláltam a lelki békémet, ennél többet nem is kívánhatok az élettől.

Több baleset is történt

Az ugyanebben az átjáróban 1980-ban történt buszbaleset 19 halálos áldozatot követelt. A 2003-as eset után a MÁV félsorompókat helyezett üzembe az átjáróban.

blikk / Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Piros riasztást is kiadhatnak – mutatjuk, hol tart legtovább az ónos eső

Budapesten kora délutánra lecseng a havazás, esőbe, majd ónos esőbe vált a csapadék halmazállapota. Budapesten is jégpáncélos területek...

Orbán Viktor: Magyarország nem vétózik, olyan, hogy vétó, nincs

A miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádióban feltett kérdésekre válaszolt. Szólt Ukrajna EU-csatlakozásának támogatásáról, a pénzügyi segítségről, a...

Miért jó szigetelőanyag a kőzetgyapot?

A kőzetgyapotot sokan csak homlokzati szigetelőként ismerik, pedig remek tulajdonságai miatt más szigetelési feladatot is elláthatunk vele. Aki csak...

Nászajándék ötletek, kifejezetten a közelgő ünnepek jegyében

A nászajándék ötletek valóban színes spektrumon mozognak, ám ebben az esetben talán épp a bőség zavara lesz az, ami...