12.8 C
Budapest
2024. április. 23. kedd
HomeFőhírekBűnügy, bűnmegelőzés, balesetinfóLegalább egymilliárd áfát csalt el a bűnszervezet

Legalább egymilliárd áfát csalt el a bűnszervezet

A Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt indult ügyben indítványt tett négy gyanúsított letartóztatására.

A megalapozott gyanú szerint az egyik férfi gyanúsított létrehozott egy több szintű számlázási láncolatot. Az abban részes gazdasági társaságok valós gazdasági tevékenység végzése nélkül különböző vagyonvédelmi, takarítási feladatok elvégzéséről valótlan tartalmú számlákat állítottak ki a számlákon szereplő munkákat ténylegesen elvégző haszonhúzó gazdasági társaságok részére, mely gazdasági társaságok a valótlan tartalmú számlákat a könyvelésükbe befogadták és általános forgalmi adó bevallásukban levonható adóként jogosulatlanul figyelembe vették.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint 34 ilyen – köztük egy táti székhelyű – haszonhúzó gazdasági társaság ügyvezetője fogadott be fiktív számlákat összesen legalább egymilliárd forint áfa összegben – áll a Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség közleményében.

A gyanúsítottak a bűncselekményt egy jól felépített bűnszervezetben követték el, ahol az azt irányító férfi határozta meg az egyes résztvevők feladatát.

Az ügyben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozói több százmillió forint értékben foglalt le ingatlanokat, gépjárműveket.

A főügyészség indítványára a Tatabányai Járásbíróság nyomozási bírája, 2023. január 20-án egy hónap időtartamra elrendelte a bűnszervezet vezetőjének és további három tagjának, a könyvelőnek, a fiktív számlákat kiállító, utalásokat intéző nőnek, továbbá egy, a pénz visszajuttatásában szerepet játszó gyanúsítottnak a letartóztatását, tekintettel arra, hogy velük szemben fennáll a bizonyítás megnehezítésének és a bűnismétlésnek a veszélye.

Nyitókép: anurakpong/Getty Images
infostart

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

weblap4u banner
Pannon Work