23.6 C
Budapest
2024. május. 19. vasárnap
HomeHírekFőhírekKutató: elértük azt a hőmérsékletet, amelyet csak 2100-ra tervezett az ember

Kutató: elértük azt a hőmérsékletet, amelyet csak 2100-ra tervezett az ember

Az átlagosnál melegebb és a tavalyinál is szárazabb nyár várható – ezt írja friss elemzésében a Klímapolitikai intézet. A kutatásról az InfoRádió Kovács Eriket, a szervezet vezető kutatóját kérdezte. Szavaiból kiderült, egy igen száraz időszak kezdődhet az év második felében, amely akár két évig is eltarthat.

Az átlagosnál melegebb és a tavalyinál is szárazabb nyár vár ránk, ezt írja friss publikációjában a Klímapolitikai Intézet. Kovács Erik, a szervezet vezető kutatója az InfoRádióban a friss eredményekről beszámolva azt mondta, mintegy három éve elindult egy nagyon erőteljes melegedési tendencia a légkörben, és ez az egész bolygóra kiterjedően idén is folytatódik, a csúcsára érhet a nagyon erőteljes melegedés.

„Természetesen nem fog leállni a melegedés, hanem most ennek a nagyon rövid ideig tartó intenzív melegedésnek a csúcsa jön el, így most átlépjük például a 1,5 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedést az iparosodás előtti szinthez képest, amit az ember csak 2100-ra tűzött ki maga elé az úgynevezett párizsi klímacélok között” – mutatott rá. Vagyis: hét évtizeddel hamarabb eljön az a melegedési mérték, amit csak 2100-ra vártunk.

Kiemelte, a legerőteljesebb melegedési régiók jelenleg:

  • Európa
  • Kelet-Ázsia
  • Észak Amerika

A kutató szerint sok ok áll egyszerre a jelenség hátterében. „Van általános meteorológiai, illetve van a klímaváltozáshoz köthető oka. Az egyik ilyen, hogy nagyon magas a légkör üvegházgázszintje,

különösen a metán szaporodott meg, illetve a dinitrogén-oxid nagyon nagy mennyiségben van a légkörben, ezek nagyon erőteljes melegítő gázok.

Ezenkívül a Csendes-óceán keleti-nyugati medencéje az átlagnál 2-7 fokkal melegebb. Ez azt jelenti ilyenkor, hogy El Nino-időszakról beszélünk, ez nagyon fűti a bolygót átmenetileg, de ez most jelentősen csillapodni fog, sőt az év második felében ennek a hideg periódusa fog bekövetkezni a Csendes-óceánon, de ez nálunk Európában akkor sem jelent jót, csak még melegebb időjárást” – magyarázta.

Ezenkívül mindhárom óceán, de a Földközi-tenger és az Adriai-tenger hőmérséklete is körülbelül 2-4 fokkal magasabb a sokéves, illetve évtizedes átlagoknál, ami szintén hozzájárul a mostani erőteljes melegedéshez a kutató szerint.

A Kárpát-medence különösen kitett lehet, bár Kovács Erik óvatos közelítést javasol a meteorológiai részletekhez.

„A mostani szezonális modellek előrejelzései azt mutatják, hogy a tavalyinál kevésbé lesz csapadékos, de például a 2022-esnél vagy a 2021-esnél csapadékosabb lesz a nyár, és forróságra kell majd számítani, nagyon sok hőhullámmal” – mondta a klímaszakértő.

Az év második felétől kezdődhet el szerinte nagyon nagy valószínűséggel egy újabb száraz időszak, amely akár egy-két évig is eltarthat, de ez „egyébként is hozzátartozik a Kárpát-medence klímájához”, így tehát a jövő évi nyár várható különösen száraznak a mostani modellek alapján.

Alkalmazkodás

Kovács Erik: az ember nagyon könnyen alkalmazkodó lény. A mezőgazdaságot azonban át kell állítani, növények nemesítésébe, klónozásba kell fogni, új termőhelyeket, illetve aktív és passzív védekezési formákat kell kialakítani az aszály ellen. A vízgazdálkodással pedig szerte Európában nagy probléma van, minél hamarabb meg kell ezt oldani. Egyénileg is védekezni kell, a lakóhelyünket szigetelni lesz szükséges. Ha valaki tud, ültessen el a kertjében plusz egy-két fát, egy fa alatt 6 fokkal hűvösebb van, mint egy csupasz talajú felületen.

KAPCSOLÓDÓ HANG

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

weblap4u banner
Pannon Work