Emmanuel Macron, a francia elnök mostanában Nostredamushoz hasonlítja magát, míg az európai vezetők egyre hevesebb hangnemben beszélnek a háború lehetőségéről. Mintha nem lennének tisztában azzal, hogy egy esetleges európai beavatkozás az orosz–ukrán konfliktusba egyúttal a harmadik világháború kitöréséhez vezethet, amely akár atomháborúval is járhat.

Az orosz–ukrán konfliktusról szóló online kampányeseményen Emmanuel Macron francia elnök azt nyilatkozta, hogy reméli, Franciaországnak nem kell majd közvetlenül beavatkoznia a konfliktusba, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy ha Oroszország túlságosan előrehaladna Ukrajnában, akkor a nyugati erőknek kellene cselekedniük.

Macron márciusban először említette, hogy nyugati katonákat kellene Ukrajnába küldeni a konfliktusba. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy jelenleg nincs konszenzus ebben a kérdésben az uniós tagállamok között, de a helyzet dinamikája folyamatosan változik, és a kollektív biztonság kérdése mindenképpen fontos téma.

A francia elnök mindent megtesz azért, hogy Európát belevonja az orosz–ukrán konfliktusba, de ez egyben a világháború kirobbanásának kockázatát is magában hordozza. Németország vezetőjét, Olaf Scholzot egyelőre nem sikerült meggyőznie, de Annalena Baerbock német külügyminiszter most próbálkozik azzal, hogy megváltoztassa a kancellár véleményét, és rábírja arra, hogy Németország elküldje a nagy hatótávolságú Taurus rakétákat Ukrajnába.

Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője pedig arról beszélt, hogy szükség lenne egy európai atomfegyverre, és hogy az egész Európai Unióra vonatkozzon a sorkatonaság.

Mindeközben Vlagyimir Putyin orosz elnök és az orosz vezérkar többször leszögezte, hogy ha a nyugati államok közvetlenül beavatkoznak az orosz–ukrán konfliktusba, akkor Oroszország kész megtorolni azt, és kitör a harmadik világháború. Putyin egy atomháború kirobbanását sem tartotta kizártnak.

Ezek a feszült politikai és hadászati helyzetek azonban egyáltalán nem újak a történelemben. Nostredamus jóslatai, bár homályosak és értelmezhetőek, számos időszakban felbukkantak, amikor a világpolitika különösen ingatag volt. Talán éppen ezért keresi most Macron a hasonlóságot, hiszen a történelem ismétlődik, és az emberiség mindig a kihívásokkal és a bizonytalansággal szembesül.

Hirmagazin.eu