26.2 C
Budapest
2023. szeptember. 21. csütörtök

Különleges módszerrel védik a madarakat a Nagykunságon: te hallottál már ilyet?

Dátum:

Megosztás:

Folytatják a korábbi évek munkáját a túzokok védelméért. A madárvédők megbízásából a kivitelezők újabb, több mint 6 kilométer hosszú szakaszon viszi föld alá a villamos vezetékeket a védett madarak élőhelyein, Dévaványa és Túrkeve között.

Az érintett szakaszon a középfeszültségű légvezeték bontási munkálatai befejeződtek, a földkábelezés megvalósításához mintegy 540 millió forint értékű beruházás valósult meg az előző években.

Az átépítéshez elengedhetetlen fejlesztések részeként két alállomás és két transzformátor állomás került átépítésre, valamint egy középfeszültségű kapcsoló állomás is létesült.

Az élővilág megóvása érdekében meghatározó fontosságú, hogy a villamosenergia-elosztó társaságok egyre nagyobb mértékben alkalmazzák a madárvédelem szempontjából előremutató megoldásokat. A legjobb megoldások megtalálása és alkalmazása érdekében az elosztói engedélyes társaságok évek óta együttműködnek az Agrárminisztériummal, nemzeti parkokkal és a madárvédelmi szakemberekkel.

2019-ben kezdődtek meg a munkálatok a túzokok védelméért. A program célja a Dévaványa és Túrkeve közötti 18 kilométeres szakasz villamosvezeték-hálózatának föld alá vezetése. A túzok a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület címerállataként a hazai természetvédelem egyik jelentős szimbóluma is, így a megóvásukra irányuló tevékenységek kiemelt jelentőséggel bírnak. A hálózat átalakításra azért van szükség, mert a túzok az egyik legnagyobb röpképes madárként, jellemzően alacsonyan repül, és nehezen tud repülési irány változtatni, így nagyobb a kockázata annak, hogy oszlopoknak, illetve a légvezetékeknek ütközik.

A túzokvédelmi projekt indulását követően két alállomás átépítése, valamint a légvezetékek földkábelre cserélése valósult meg 3,5 kilométer hosszú szakaszon.

A program következő fázisában a társaság szakemberei további 7,1 kilométeren helyeztek a föld alá 22 kV-os, középfeszültségű földkábeleket, emellett két transzformátor állomás és egy középfeszültségű kapcsoló állomás is létesítésre került. A beruházás, melynek értéke 540 millió forint, elengedhetetlen része volt annak a munkának, mely biztosította, hogy föld alá kerülhessenek a vezetékek.

A madárbarát villamosvezeték-hálózat kialakításának munkafolyamata annak az elsődleges szempontnak a figyelembevételével történik, hogy az átépítés során az ellátásbiztonság folyamatosan fennmaradjon.

A vállalat a túzokvédelmi programján túl, a tevékenységi területén honos, nagy számban elterjedt madárfajok, mint például a gólyák és a ragadozómadarak védelméért is sokat tesz. A társaság erőfeszítéseinek célja, hogy hosszú távú és megbízható megoldást nyújtson az elektromos vezetékek okozta madárbalesetek számának mérséklésére, valamint, hogy folyamatos innovációval tartsa fenn a biztonságos energiaszolgáltatást a madarak számára is veszélytelen hálózaton.

A területen 3997 darab gólyafészek tartó van elhelyezve, és a területileg illetékes Nemzeti Parkok, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) és saját kezdeményezésre is kerülnek fel további fészektartók.

A tavalyi év során 113 gólyafészek tartót, valamint tucatnyi kerecsensólyom költőládát szereltek fel a vállalat szakemberei. Mindezek mellett folyamatos az egyeztetés a társaság és a madárvédelmi szakemberek között annak érdekében, hogy az újabb és újabb hálózati megoldások kifejlesztésével és bevezetésével a közös munka a jövőben is eredményes legyen.

Címlapkép: Getty Images

agrarszektor

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Hét gólt hozott a Bayern–Manchester United BL-rangadó – videó

A Bayern München többször is lezárhatta volna az ezer sebből vérző Manchester United elleni BL-rangadót, igaz, a német...

Az első fotók az esztergomi robbantás helyszínéről – Meghalt a férfi is, aki tegnap megölt egy rendőrt és több másikat megsebesített – részletek

A helyszínen részleteket tudott meg a Blikk az Esztergomban szerda este történt robbantásról, amelyben már hivatalos személy sérelmére...

Magyar oktatás: tizenöt hazai egyetem került be a legkiválóbb európai intézmények közé

Több magyar intézmény is ott van a Quacquarelli Symonds (QS) felsőoktatási intézményeket értékelő nemzetközi rangsorának európai listáján. Az örömteli...

Hamis alkatrészeket találtak több légitársaság gépeinek hajtóműveiben

Már európai, amerikai és ausztrál légitársaságoknál is találtak beszerelve ilyeneket. A repülőgép-alkatrészekre vonatkozó szigorú eljárásokat és dokumentációs kötelezettséget megkerülve,...