POZSONYSzerdától szigorodott a kijárási korlátozás az országban. Már csak negatív PCR- vagy antigénteszttel lehet munkába vagy a bankba menni, a szabadban tartózkodni. Szerdától a rendőrség szigorúbban ellenőrzi a szabályok betartását.

kijárási tilalom

– TASR-felvétel

Az üzletekben, a munkahelyen belépéskor fel kell mutatni a negatív tesztet, a mentességről szóló igazolást, vagy azt, hogy legalább 14 nappal ezelőtt megkaptuk a második oltást. „Ez az előírás az ország teljes területén érvényes január 27. és február 2. között. Hosszabb ideig lesz érvényben a szabályozás azokban a járásokban, ahol nagyobb fertőzöttséget mutattak ki az országos szűrővizsgálat során” – tájékoztatott a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ).

Ellenőrzéskor a tanúsítványt kell felmutatni, elfogadják az SMS-t vagy a tesztelőpont e-mailjét is. A dokumentumoknak tartalmazniuk kell a vizsgált személy egyértelmű azonosító adatait.

A kivételhez orvosi igazolás szükséges arról, hogy az utóbbi három hónapban az ellenőrzött személy átesett a betegségen, hogy 2020. november 2. és 2021. január 17. között diagnosztizálták náluk a betegséget. Ezt SMS-sel vagy e-maillel is lehet igazolni.

„Ha ez másképp nem lehetséges, a kivételt, például az egészségügyi ellenjavallatot, a súlyos autizmust, az onkológiai diagnózist stb. becsületbeli nyilatkozattal is lehet igazolni, de ebbe bele kell foglalni, hogy az illető tisztában van annak jogi következményeivel, ha bebizonyosodik, hogy a becsületbeli nyilatkozatban valótlanság áll” – tette hozzá a Közegészségügyi Hivatal.

Csak negatív teszttel lehet például munkába menni, a gyerekeket iskolába vagy óvodába kísérni, külföldre utazni vagy engedélyezett tömegrendezvényen részt venni. Teszt nélkül nem lehet postára, bankba, biztosítóba, tisztítóba, cipőjavítóba, újságárushoz, optikába, könyvtárba, kerékpárszervizbe vagy autószervizbe, az e-shopok kiadóhelyeire menni sem.

A szabadban tartózkodni, sportolni is csak negatív teszttel lehet, kivéve a 15 év alatti gyerekeket és a 65 év feletti időseket, valamint a súlyos fogyatékkal élőket.

Az alapvető szükségletekhez, például élelmiszervásárláshoz, gyógyszerek vagy állateledel beszerzéséhez nem kell teszt, de csak a legközelebbi boltba lehet elmenni. A temetés, a házasságkötés és a keresztelő is kivétel. Közeli személy gondozásához és az állatorvos meglátogatásához sem kell teszt. Az óvodásoknak és az alsó tagozatos alapiskolásoknak sincs rá szükségük. A kivétel a bírósági tárgyalásokra vagy a büntetőeljárásokra is vonatkozik.

Az egészségügyi minisztérium emlékeztet arra, hogy a negatív teszteredmény nem jelenti azt, hogy az ember nem hordozza a vírust, és a következő napokban nem lesz fertőző. Ezért annak is be kell tartania minden járványügyi óvintézkedést, akinek negatív lett az eredménye.

ujszo

Hirmagazin.eu